Jump to content

Kosamja

Korisnik
  • Broj objava

    47
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Kosamja objavio

  1. , bob25274 je napisao:

    I uz tu činjenicu uvjeta nema s obzirom na rođenje u CG. Ukoliko niste nigdje upisani u KD do 1992.godine u SFRJ a i otac je hrv državljanin uvjet postoji. 

    Znam osobe koje imaju babu koja je rodjena tamo imala hr.drzavljanstvo posle rata dobila, ili po majci, a oni rodjeni u Srbiji pa su dobijali državljanstva šakom i kapom, to je kao dodela na lotu ako ti se poklope brojevi ili onaj ko čita zahteve da li je raspoložen ili nije i to ti je loto ako nije više sreće drugi put 😉

  2. , bob25274 je napisao:

    I uz tu činjenicu uvjeta nema s obzirom na rođenje u CG. Ukoliko niste nigdje upisani u KD do 1992.godine u SFRJ a i otac je hrv državljanin uvjet postoji. 

    Ja bi se nadovezao na temu, u mom starom rodnom listu piše otac taj i taj državljanstvo sfrj, majka ta I ta državljanstvo sfrj, ja taj I taj državljanstvo sfrj, ja sam rodjen 1978 godine.Otac rodjen u Hrvatskoj 1947.godine od rođenja ima hrvatsko državljanstvo provereno u matičnom uredu gde je upisan h knjigu rođenih i u knjigu državljana RH pod hrvatskim državljanstvom 1948 od rođenja.Srpsko državljanstvo dobio 1997 posle smrti.Majka rođenja u Vojvodini 1947 upisano državljanstvo Sfrj nema nacionalnosti niti da piše državljanstvo srpsko, ja rodjen u Vojvodini 1978 upisan po državljanstvom sfrj, u Srbiji nije bilo sporazuma između roditelja dobijalo se državljanstvo po mestu rodjenja, jedno je Hrvatska u sfrj deklarisala I dodeljivala državljanstva ili po ocu ili po majici sporazumno kao, a ne po mestu rodjenja iako je to bila jedna država u to vreme ipak su deklarisali ljude i onda.Sad mene zanima po vašoj proceni, da li ja imam pravo na hr.drzavljansrvo ili nemam, ako imam zašto, ako nemam zašto? Unapred hvala. 

  3. Prije 3 minuta, DzoniPo je napisao:

    Upravo sam i ja to gledao juče ili prekjuče. Ja sam rođen krajem jula, a utvrđeno odnosno upisan sam u državljanstvo RS 27.8.1991., eto, mene deli samo mesec i par dana za uslov za HR državljanstvo. Ko ga j*, živelo se do sad, pa će i od sad.  
    p.s. Ako imaš uverenje o državljanstvu, tamo ti piše kada si upisan i u koje državljanstvo. Srećno ti želim.

    Pazi ja sam stariji 78godiste sigurno su naknadno upisivati državljanstvo kad se raspala sfrj pa svi koji smo rodjeni u Srbiji srpsko dodeljeno. 

  4. Prije 2 minuta, bob25274 je napisao:

    U tom slučaju matičar ima suglasnost potpisanu od strane oba roditelja. 

    Da li je vjerodostojna ili falcificirana naknadno treba provjeriti. 

    Hvala, provericu svakako al koliko znam majka je rekla da nije ništa potpisala samo je prijavljeno da sam rodjen i gotovo.U starim izvodu koji je izvadjen kad sam bio dete pisalo je državljanstvo sfrj, moja devojka je rodjena u HR upisana u knjigu državljana pod srpskim državljanstvom, 91 godine došla je u Srbiju i nije imala srpsko državljanstvo dobila ga je tek nakon 7 godina života u Srbiji kako to objašnjavate? 

  5. Prije 11 minuta, DzoniPo je napisao:

    Ovaj zakon je dobar za one koji su ga pisali. Najpre, cilj je da se u državljanstvo puštaju samo pripadnici Hrvatskog naroda. A pravilnik je donešen tako i pravilno se tumači. Zašto to kažem, zato što u zakonu piše DIJETE ROĐENO U INOZEMSTVU, što znači svako ko je rođen PRE 8.10.1991. ROĐEN JE U DRŽAVNOJ ZAJEDNICI kojoj je pripadala RH( znači svi su imali Jugoslovensko državljanstvo i plus republičko koje mu se upiše, ako je iz mešanog braka) a u to vreme je zakon dopuštao roditeljima koji su različitog republičkog državljanstva da sami odluče koje će državljanstvo upisati svom detetu.

    Tako da ne trošite novac i vreme, nema rupa, jasno je kao dan. 
    Ako ste mislili da angaźujete advokata, on će vam pomoći u smislu da sastavite zahtev i propratno pismo uz zahtev, ali što se tiče osporavanja buduće odbijenice za državljanstvo, sve se rešava na sudu. 
    Ako ste mislili takođe da ćete na sudu da dobijete tužbu, varate se takođe, jer je to jedan sistem i svi rade zajedno, ako su naumili da vas odbiju , odbiće vas svakako. Ja sam išao na upravnu tužbu, posle upravnu tužbu visokog suda, i onda sam prestao, jer sudije nisu ni razmatrale činjenise, već samo potvrdile prethodnu presudu. Postupak za sud je skup, pravnik naročito, a i mali je broj njih koji zna da radi profesionalno ovu oblast, jer su se svi pravnici povukli iz tog postupka, shvatili su i sami da je nemoguće protiv države.

    Izvinite na dugačkom postu, samo sam hteo da predočim svoje viđenje. 
    Možda za 10 godina, još malo više liberalizuju primanje u državljanstvo kada se iseli jos 30-ak posto stanovništva.

    Upravu si sve sto si napisao, slažem se sa tim upotpunosti, al u Srbiji nije bilo sporazuma oko državljanstva upisivali su sve po mestu rođenja, dok u Hrvatskoj ne tamo je bio sporazum između roditelja i to je problem takođe,meni piše u starom izvodu državljanstvo sfrj u novom srpsko, moram otići da proverim koje godine sam stekao srpsko državljanstvo jer pitao sam mamu kaže nije bilo sporazuma samo je prijavljeno da si rodjen i gotovo. 

  6. Prije 11 minuta, BuMa777 je napisao:

    Hhahahah. Sigurno. Ja cu da probam da predam iako mi kazu da nemam prava. Pa ako me odbiju, naci cu advokata. 

    Pazi ako imaš para na bacanje onda se upusti u avanturu isplati e se već nekako,ja mislim da će oni morati da menjaju sve ovo opet jer ako doneses zakon o javiš I onda tek naknadno pustiš pravilnik u sve to što onda u zako u nije pojasnjeno kao za pripadnike hr narodu od godišta tog i tog do tog i tog ako su oba roditelja.... 

  7. Prije 1 minutu, BuMa777 je napisao:

    Dobro ali i taj pravilnik su valjda trebali napisati na osnovu zakona. Ne znam vise sta da mislim. 

    Upravu si sve,ništa mi ne govori sad bas čitam gledam ni po kojem članu nemamo pravo kad pogledas malo bolje, šta sad onaj rodjen 1991 godine ima pravo iako nam otac ili majka imaju hr državljanstvo, a ja stariji od 91godista nemam pravo mislim logika haos. 

  8. prije 1 sat, bob25274 je napisao:

    Gdje ste to pročitali?

    Nisam pročitao, rečno mi je od strane pravnika u pravilniku koji su dobili naknadno,a devojka sa kojom se čujem sa foruma je 90godiste i zvala je konzulat da pita za predaju i rekli su da nema pravo. 

    Ja sam 78godiste u trenutku mog rođenja otac mi ima hrvatsko državljanstvo ima ga od njegovog rođenja nikad se nije odrekao, srpsko je dobio 1997 ili 1998 nakon što je umro. 

    Pravnik je rekao da je to rupa u zakonu jer u zakonu nije navedeno sem za pripadnike hrvatskog naroda za iseljenika nije naznačeno sem do 21 godine i stariji od 21 godine 

  9. prije 12 sati , Vinkavice je napisao:

    Ja sam prije 10 dana predala zahtjev za drzavljanstvo po novom zakonu, po članku 5.kao potomak iseljenika,imam 48 godina,rođena u Austriji,majka je Hrvatica sa drzavljanstvom cijeli život,iselila i živi u Austriji od 1962.,niko me nije ni pitao ni pominjao pravilnike,u zamolbi napisala da trazim po članku 5.,u Hrvatskoj predala,imam boravak,nakon par dana me zvali i na razgovor i sad čekam,rekli mi da se čeka do godinu dana,mene je to razočaralo da su duga čekanja,pa većina je na vrijeme uzela državljanstvo,otkud i dalje tolika čekanja,zbunjena sam,kakvi sad pravilnici,gdje ste to pročitali,zakon je objavljen,ja nigdje nisam nasla te pravilnike,bas sam zbunjena....

    Mislim da ovaj pravilnik važi za nas sa bivših prostora SFRJ nisam siguran, al naknadno je stavljen zato se pišu žalbe,jer u zakonu nije navedeno od 91 godišta.Bilo bi od koristi kad bi ste naveli šta su vas pitali na razgovoru, koliko je trajao razgovor itd.Hvala Vam unapred

     

    prije 17 sati , Dmm72 je napisao:

    Ne kapiram te ko je poslao pismo zalbe? Konzulat ili tvoj pravnik konzulatu? 

    Ako ti pravnik bude rekao da postoji neka mogucnost tuzbe protiv drzave (nacin na koji se dobija italijansko drzavljanstvo kada se trazi po majci) racunaj I na mene. 

    Pa cemo deliti troskove. 

    Kad budem dobio odgovore prenecu sve. 

  10. Prije 26 minuta, Deki 1972 je napisao:

    Informacija iz konzulata Bgd, članak 5.stavak 2 (stariji od 21god.) odnosi se samo na one rođene posle 8.10.1991. Dobili su instrukcije kako i šta raditi. Tako da mi je rečeno pre 20 minuta da nemam pravo. 

    Ja sam bio kod pravnika, poslali su pismo žalbe,realno nije bilo navedeno u zakonu, to što su dobili je pravilnik po kom da rade, videćemo moraće se menjati to je rupa u zakonu. 

    Mora postojati mogućnost za nas pre 91 godišta,ima nas jako puno. 

  11. prije 3 sati , DzoniPo je napisao:

    Kako su napisali stirktno što se tiče iseljenika, mogli su i sa ovim članom zakona. Najveći paradadoks, brat ‘90, nema pravo, ja ‘91 nemam pravo, sestra ‘92 ima pravo. Od istih roditelja. Ovo je rupa u zakonu.

    Rupa teška tako je u pravnik rekao, kaže zakon na brzinu donet zato je tako i urađen,al jos nije gotovo ima nade, samo pozitivno mislite. 

  12. , Dmm72 je napisao:

    Druze ako budes kontaktirao nekog advokata I ja sam zainteresovan. 

    Zakon je napravljen tako da nas iz bivse SFRJ skartira i... Nismo I'm interesna grupa 😊sta je tu je. 

     

    Danas sam bio kod pravnika i još nije sve dobro iscitao pravilnik jer ga je dobio pre pola sata, al je preleteo onako al jos ne može ništa da kaze i garantuje, za par dana cu opet ići,smatra da su to rupe u zakonu i da to nije uredu što je tako donesen,da u zakonu ne pišu da mi stariji od 21godinu nemamo pravo nego u pravilniku,mislim stariji pre 91 godišta, mislim da mi stariji imamo šanse tako da javim se za par dana.

    Jer ako ima granica onda su trebali u zakonu da naznace, a ne u pravilniku koji je naknadno poslat.

    Zackoljice imaju I rupe u zakonu, brzo donesen zato je sve tako i nejasno. 

    Nadam se da Sivko zna mozda vise. 

    Hteo sam ovo da javim da sigurno ima nade i da je ne gubimo. 

  13. Prije 6 minuta, Dmm72 je napisao:

    Sivko hvala jos jednom na svim uputima I komentarima u ovoj temi. 

    Na linku nema nista za one sto traze drzavljanstvo na osnovu podrijetla. 

    Do sada su djecu ispod 18 god koja imaju pravo na drzavljanstvo podrijetlom prijavljivali I  upisivali u knjigu drzavljana direktno u maticnom uredu (citajuci Sam tako shvatio). 

    Po clanu 5. stariji od 21 god ce se Isto tretirati u naredne 2 godine kao I maloletnici. Po tome Sam dosao do zakljucka da mi stariji od 21 direktno idemo u maticni ured ili eventualno prvo po potvrdu u HR MUP da nismo u evidenciju. (tako Sam shvatio) 

     

    Ja sam Dana's zvao MUP Zagreb., HR konzulat u Srb, sredisnji maticni ured u Zagrebu, Ministarstvo spoljnih poslova kao Ii gradjanskog odvjetnik a za HR drzavljanstvo1svaki put Sam dobio centralu I prebacen sam na neki odjel za drzavljanstva gde se niko nije javljao. (Sve te brojeve Sam nasao na sajtovima Hrvatske kao I na linku koji si postavi) 

    Pretpostavlja da su ljudi spojili danasnji Dan sa praznicima te cu pokusati ponovo u ponedeljak. 

    Izgleda da ce biti jeftinije od telefonskg racuna  otici direktno. 

     

     

    Molim te da nam javiš sve sta si saznao, meni vise nista nije jasno. 

  14. prije 1 sat, Deki 1972 je napisao:

    A mozda sad malo i preterujem ali mozda bi naš Sivko mogao da pozove direktno i raspita se tacno sta će mu reći pa da podeli sa nama informacije, Naravno, ovo je molba, ako ne moze sami ćemo, ali bi nam sad direktna i konkretna informacija dobro došla... Pozdrav 

    Svaka informacija dobro došla samo da je istinita i tačna, a Sivko mi deluje kao neko ko zna sta prica.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija