Jump to content

Elizabeta123123

Korisnik
 • Broj objava

  20
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Elizabeta123123

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. ne znam koliki je dug jer mí nísu dóstavili tu infórmacíju uz rješenje o preuzimanju ovrhe. zaposlena sam i zivim u tom stanu i nemam nista drugo u svom su/vlasníštvu. u petak sam pódnijela zalbu jer mi nísu dostavílí iznos duga,nema ga ni u spisu. u kójem roku mi likvidator ima obvezu dóstavíti íznós duga?
 2. ako ja imam u vlasništvu samo polovicu stana, mogu li mi staviti ovrhu na stan?
 3. danas sam vidjela u spisu da je u pitanju bila mjenica
 4. mislite, da ovih dana ne preuzimam nikakvu póstu?
 5. hvala vam na svim odgovorima i savjetima puno ste mi pomogli da se snadjem u svemu
 6. 5. Budući da sam naslijedila očev dio stana, može li mi ovrhovoditelj uzeti stan (tj. prodati na prodaju da se ovrhovoditelj namiri)? Ja sam sad vlasnica pola stana, a pola majka (živimo na istoj adresi). Ako ovrhovoditelj može to zatražiti, mogu li odmah sutra otići kod javnog bilježnika i pokloniti majci svoj dio stana? Ili joj ga prodati za npr. 1000 kn? Hoće li u tom slučaju ovrhovoditelj moći i za majku zatražiti ovrhu?
 7. Mislila sam napisati da "ne preuzimam dug iz tih-i-tih-razloga". Samo ne znam na koji razlog da se fokusiram. Rekli ste da bi najbolje bilo ići s tim da "u kuverti koju sam dobila nije bilo nikakvog dokumenta osim rješenja u kojem piše da bih trebala preuzeti obvezu ili se žaliti u roku 8 dana". A zatim bih napisala da moj otac zadnjih 15 godina nije dobio nikakvu informaciju da mora još nešto platiti niti mu je ikad sjela ovrha na plaću. Što se tiče dužnikovih nasljednika: Kad je moj otac prije cca 15 godina platio svoj dio, tražio je dužnika da mu to vrati, no bezuspješno. Dužnik nije imao novaca ni druge imovine pa vjerujem da iza njega nasljednici nisu ništa naslijedili pa obvezu i nisu morali ni preuzeti. Što se tiče drugih jamaca: Prije 15 godina nisu ništa plaćali (bar koliko ja znam), neki su navodno i umrli. Tako da ne vjerujem da i sada nešto plaćaju. Pitanje: Zar smrću glavnog dužnika po kreditu ne bi trebala prestati obveza za mog oca (čak i da je još živ), a sad i mene?
 8. Ok, tako sam i mislila prije, nego sam poslije pogrešno shvatila jedan od Vaših odgovora. Ja želim podnijeti žalbu i napisati da ne želim preuzeti dug. Može li se to? Što ako mi odbiju žalbu? Hoću li dobiti kakav odgovor ili će mi samo poslati rješenje da su me ovršili odlukom suda?
 9. Hvala na svim savjetima. Znači, ako sam dobro razumjela, ovrha do sad nije ni postojala, nego bi je sad pokrenuli ako/kad ja preuzmem obvezu?
 10. To je bila nekakva štedna zadruga koja je prestala postojati pa ju je naslijedila druga štedna banka koja je također likvidirana. Obratila sam se emailom u Centar banku koja je navodno naslijedila tu štednu banku. Centar banka mi kaže da oni nisu pravni sljednik, no da su moj upit poslali likvidatoru štedne banke. Likvidator mi se nije javio jučer, a danas i sutra je vikend. Zamolila sam da mi daju kontakt podatke likvidatora da mu se sama obratim, no vikend je.
 11. Ne znam ih i nisam s njima u kontaktu. Prvi put sam na ovom rješenju vidjela njihova imena. Jedino mi je poznato ime dužnika (koji je umro), no nisam ga osobno znala (niti obitelj tog dužnika). Tako da ne znam skida li se njima nešto s računa ili ne. Mom ocu se nikad ništa nije skinulo s računa. Sjećam se samo da ni još onda (2002. odnosno 2005.) nitko od jamaca nije ništa plaćao pa se dug pokušavao naplatiti od bilo koga (ali do iznosa 1/7 od svakog jamca). Je li u međuvremenu netko nešto uplatio, to ne znam.
 12. Ne, nisam ništa više dobila u kuverti - samo to rješenje u kojem piše da bih trebala preuzeti obvezu ili se žaliti u roku 8 dana. Samo dodatni info: Nakon što je 2002. uplatio 3000 kn i negdje 2005. još 12000 kn - koliko se od njega tražio da uplati), nitko ga više nije ništa pitao ni ovršio. Otac nije nikad prije dobio nekakvo upozorenje da će biti ovršen, niti mu je ikad itko sjeo ovrhom na plaću. Nemam (niti je on imao) informaciju koliki je dug po kreditu. Iznos naslijeđene imovine (stana) je cca 270 000 kn. Nisam imala što podmirivati od dugova jer dugova nije imao. Imao je samo taj stan i par kuna na tekućem računu. Nitko ga nikad (poslije cca 2005.) nije ništa tražio niti ovršio. Također me nitko nakon smrti (umro je 17.1.2018.) nije obavijestio da bi trebalo nešto platiti (čitala sam malo po Zakonu o nasljeđivanju da bi se netko trebao javiti u roku 3 mjeseca ako ima potraživanja, no to se nije dogodilo).
 13. Molim vas mišljenje i savjet. Moj pokojni otac je bio jedan od 7 jamaca po kreditu. Kredit nije bio uredno vraćan i oca su tražili da podmiri svoju obvezu. To je bilo 2002. godine (kredit je odobren prije 1999. godine i koliko mi je rekao po tom kreditu nije bila riječ o solidarnom jamstvu, već je svaki jamac jamčio za 1/7 kredita). Otac je 2002. i 2005. uplatio svoj dio - rečeno mu je da je to finalni iznos potraživanja prema njemu. Nakon toga više nikad nisu stizala sudska rješenja, traženja niti ovrhe. Nikad mu nije bila ovršena plaća ili slično. Dužnik je umro 2016. godine, a moj otac 2018. godine. Ja sam naslijedila imovinu svog oca u 23. 3. 2018. Prije dva dana mi je stiglo sudsko rješenje da preuzmem obvezu ovrhe - jer je ovrhovoditelj pokrenuo postupak. U Rješenju piše da je s obzirom na njihovu smrt 13. 3. 2019. prekinut postupak. No također piše i da će se postupak nastaviti (prema ZPP čl.215-1 u vezi Ovršnog zakona čl.19-1) kad kao očev nasljednik preuzmem obvezu (ili kad to učini sud na prijedlog protivne strane ili kad po službenoj dužnosti pozove da to učinim). Imam 8 dana da uložim žalbu. Već sam je otprilike sastavila, no zapravo nisam sigurna: - imam li pravnog temelja ne priznati i ne prihvatiti dug ? - ima li ovrhovoditelj pravnog temelja mene uopće to tražiti? (budući da od 2005. do smrti nitko nije tražio mog oca da nešto plati, niti je mene nakon njegove smrti - do sada - mene netko tražio) Hoće li mi tu što pomoći dio iz ZOO-a da "smrću dužnika prestaje obveza jamca" i da se "prestankom glavne obveze gase jamstvo, zalog i druga sporedna prava"? Može li mi pomoći to da je dug mog oca njegov osobni dug, a da ja dug ne priznajem (te da dug mog oca u trenutku njegove smrti nije ni postojao)? Može li mi pomoći činjenica da mog oca do sada nitko nije ovršio? Je li tu možda već morala nastupiti zastara? Ne znam na koji način bih mogla dokazati da ovrhovoditelj nije imao nikakvog duga po tom kreditu? Kakav dokument bi mi pomogao? Molim Vas pomoć jer mi je teško snaći se u svemu ovome.
×
×
 • Napravi novi...