Jump to content

Fotona10

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, na web stranici Lider15 našao sam ovaj članak od Marije Zuber i rujna 2020. : " Porezni obveznik koji proda ili na drugi način otuđi nekretninu prije proteka dvije godine računajući od dana nabave nekretnine obvezan je na ostvarenu zaradu platiti porez na dohodak od imovne prema stopi od 24 posto, uvećano za prirez. Rok od dvije godine računa se od datuma kad je prodavatelj stekao nekretninu. Zarada neće podlijegati oporezivanju iako nije prošlo dvije godine od stjecanja nekretnine ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili članovima njegove uže obitelji. Članovima uže obitelji za ovu se svrhu smatraju supružnik, djeca i roditelji poreznog obveznika. Možebitna zarada neće se oporezivati ni u slučaju ako je otuđenje nekretnine izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji, između razvedenih bračnih drugova uz uvjet da je u neposrednoj vezi s razvodom braka ili nasljeđivanjem nekretnine. Drugi slučaj u kojemu porezni obveznik može upasti u 'porezne škare' je situacija ako u roku pet godina proda ili na drugi način otuđi više od tri istovrsne nekretnine. ....... Isto tako, kod otuđenja zemljišta, jednom nekretninom smatra se svako gradilište i svaka zemljišna čestica. " Nisam našao da li braća (ne živimo u istom kućanstvu ) spadaju u srodnike u prvoj liniji, u citiranom uvjetu da je u neposrednoj vezi sa nasljeđivanjem. Mi nekretnine nismo naslijedili nego dobili ugovorom o doživotnom uzdržavanju. S obzirom da se radi o starini i nekoliko parcela poljoprivrednog zemljišta ( oranica,šuma), može li mi darovati više od 3 polovice parcela unutar 5 godina , a da ne plati porez na dohodak?
  2. Hvala na odgovoru. Izvinite, molim još jedno pojašnjenje. Nekretnine smo dobili ugovorom o doživotnom uzdržavanju, a ne nasljeđivanjem. Da li i u ovom slučaju brat nije obveznik plaćanja poreza?
  3. Hvala na odgovoru. Molim pojašnjenje u vezi poreza. Kako se određuje tržišna vrijednost nekretnine i u kojem roku ona mora biti procijenjena? Čula sam da porezno rješenje može stići i nakon više godina. Da li netko izlazi na teren procijeniti kuću i zemljište? Recimo uredim kuću koja je sada u vrlo lošem stanju. Kako da dokažem da je nekretinina u trenutku sklapanja darovnog ugovora bila puno manje vrijednosti? Da li darovatelj, moj brat, mora platiti porez na dobit s obzirom da daruje-otuđuje svoj dio nekretnina prije isteka roka od 2 godine od stjecanja nekretnina? Napominjem da je prošla godina dana od stjecanja nekretnina nakon smrti tete.
  4. Poštovani, Brat bi mi trebao darovati pola kuće i zemljišta koje smo dobili od tete nakon njene smrti, a nakon ugovora o doživotnom uzdržavanju. Gdje se podnosi darovni ugovor, kod javnog bilježnika ili je potrebno angažirati pravnika? Tko plaća porez, oboje ili samo ja jer dobivam nekretnine i koliko iznosi porez? Pošto bi počela s uređivanjem kuće koja je sada zapuštena i nenastanjiva, a ako odluka o oporezivanju dođe kasnije kada bi recimo kuća bila sređena i veće vrijednosti, da li se može dokazivati i kako, u kom je stanju bila u trenutku darovanja? Da li postoji neki rok za podnošenje darovnog ugovora i da li se na neke stvari treba posebno paziti?
  5. Hvala na odgovoru. Što ako korijenje tih stabala može oštetiti temelje kuće? Ukoliko se ne uspijem dogovoriti s susjedom da makne ta stabla da li ga mogu tužiti i po kojoj osnovi?
  6. Molim vas možete li mi pomoći savjetom. Na parceli uz našu kuću (starina na selu u kojoj ne živimo) nedavno je izgrađena kuća s bazenom koji je udaljen cca 3 metra od naše kuće. Kako tamo rijetko dolazimo o gradnji kuće i bazena nismo ni znali. Susjedova parcela je do stražnjeg zida naše kuće. Vjerojatno (nismo u kontaktu s vlasnikom kuće) da se izoliraju od pogleda s naših prozora na katu, posađena je prije oko godinu dana neka trstika oko pola metra od zida naše kuće, na što smo prigovorili investitoru, ali bez rezultata. Prije tjedan dana vidjeli smo sa fotografije da je susjed na udaljenosti oko metar od kuće ispred 2 prozora (uz okvir prozora) na katu posadio neka stabla, čempres ili slično, koja već sada dopiru do krova naše katnice. Treće stablo je posađeno pola metra sa strane od trećeg prozora na katu. To su sada mlada uska stabla koja će sigurno još narasti i u širinu i tako zatvoriti svjetlo tj. pogled naših prozora, što je možda bila i susjedova namjera. U prizemlju kuća nema prozora. Imamo li pravo zahtijevati od susjeda da makne ta stabla i trstiku? Da li je propisana nekakva udaljenost na kojoj je to dozvoljeno i ako da, do koje visine mogu biti stabla ili neko drugo raslinje ? Smije li mi susjed nekom živicom ili ogradom onemogućiti pristup stražnjem zidu kuće ( npr. nešto mi padne s prozora ili radi održavanja) ? Unaprijed zahvaljujemo.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija