Jump to content

antonio76

Korisnik
 • Broj objava

  6
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O antonio76

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Kako se zaštititi u slučaju kad poslodavac pokušava izigrati radnika tvrdeći da količina posla koja je delegirana radniku treba biti obavljena unutar redovnog radnog vremena od 8 sati dnevno, a u stvarnosti treba više sati što poslodavac osporava? U slučaju da poslodavac nije udovoljio zahtjevu za zaštitu dostojanstva radnika (poslodavac odgovorio ali osporava tvrdnje radnika), što radnik dalje može poduzeti i u kojem zakonskom roku to mora napraviti? Mora li radnik odmah poduzimati ikakve radnje, ili to može učiniti naknadno tek u slučaju eventualnog sudskog spora, bez da je u nepovoljnijoj poziciji u odnosu da je opet dao odgovor na odgvor poslodavca? Može li mi netko odgvoriti koje su uopće nadležnosti inspektorata rada u slučaju a) prekovremenih sati koje poslodavac ne plaća niti evidentira b) mobbinga Ima li inspektorat tu ikakvih nadležnosti, da li ih imam razloga zvati dok sam još uvijek zaposlen kod tog poslodavca, da li ih zvati nakon što odem od poslodavca, ili ih uopće ne zvati već sve rješavati sudskim putem nakon što odem iz firme (ako je to moguće bez da sam prethodno zvao inspektorat)? Hvala
 2. Molim preporuku odvjetnika za radno pravo na području Zagreba, na PM. Hvala!
 3. Hvala. Može li radnik dati izvanredni otkaz ugovora o radu ukoliko poslodavac duže vrijeme (više godina) ne iskazuje prekovremene sate na platnim listama niti ih isplaćuje, ili u tom slučaju treba dati redovni otkaz ugovora o radu?
 4. Ukoliko mi poslodavac natovari količinu posla za koju je potreban određeni broj prekovremenih sati, da li imam pravo odbiti odraditi navedene prekovremene sate s obzirom da se ne obračunavaju niti iskazuju u obračunu plaća? Što ako naizvršenje navedenog prekovremenog rada poslodavcu uzrokuje štetu, ima li poslodavac osnovu tužiti radnika? Ili je radniku jedina opcija odraditi prekovremene sate i tužiti poslodavca da ih isplati? Naravno, prekovremeni sati se nigdje ne obračunavaju niti iskazuju u obračunu plaće.
 5. Hvala svima na odgovoru. Ako tko ima odvjetnika za preporuku, slobodno preporučite da budem spreman kada i ako situacija eskalira. Ukoliko poslodavca pismeno pozovem da mi isplati prekovremene i on to odbije, koji je idući korak? Inspektorat rada ili odmah tužba sudu? U kojem roku moram reagirati ukoliko poslodavac ignorira zahtjev za isplatu prekovremenih, je li to 15 dana ili tu nema roka za reakciju već samo ima zastarni rok od 5 godina?
 6. Poštovanje, potrebne su mi hitno informacije u vezi Opomene pred otkaz koja mi je uručena i čiji je primitak potpisan, a za koju smatram da je neosnovana. S obzirom da je na snazi novi zakon o radu od početka tekuće godine i da je moguće da su se neke stvari promijenile u odnosu na ranije godine, zanima me sljedeće: 1. Da li je točno da na navedenu Opomenu nisam zakonski obavezan pisanim putem odgovoriti, ali da je to poželjno/preporučljivo, čisto u slučaju ako kasnije dođe do otkaza ugovora o radu, kao eventualni dokaz više u korist radnika? U kojem roku poslati odgovor? 2. Da li je po važećem Zakonu o radu dozvoljena zaštita prava iz radnog odnosa za Opomenu pred otkaz, kao i zaštita dostojanstva radnika od unemiravnja radi neosnovane Opomene pred otkaz? 3. U slučaju eventualne naknadne odluke o otkazu koja bi se pobijala sudskim putem, što da očekujem od sudskih troškova ukoliko izgubim spor, a što ako ga dobijem, okvirno? Koliko to može trajati, koliko može koštati, jesu li tu neke fiksne naknade/tarife po sporu, ili ide po ročištu, koliko je to financijski iscrpljujuće izgurati za nekog običnog radnika? 4. U slučaju da se uz pobijanje takve odluke odlučiti tražiti od poslodavca i isplatu neisplaćenih prekovremenih sati kojih je značajan broj, da li se to vodi u odvojenom sudskom sporu, ili može ići skupa sa sporom u kojem se pobija odluka o otkazu? Pitam zbog eventualnih sudskih troškova, neznam što očekivati ukoliko se to mora voditi kao dodatni sudski spor. 5. Vezano uz eventualno dokazivanje prekovremenog rada koji je odrađen a nije isplaćen, što je od dokaza radniku dozvoljeno priložiti? Koliko je prihvatljivo npr. priložiti mailove koji su slani izvan radnog vremena, ima li kakve sudske prakse po tom pitanju? Smije li si radnik napraviti kopiju mailova za potrebe sudskog spora i zadržati ih radi prilaganja kao dokaz u sudskom sporu, nakon što mu je poslodavac neosnovano otkazao ugovor o radu? 6. Molim preporuku odvjetnika koji se bavi navedenom tematikom, u inbox, ukoliko je to dozvoljeno. Zahvaljujem!
×
×
 • Napravi novi...