Jump to content

Purple07

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. U redu, puno hvala na informacijama!
 2. Iako je potpisao Ugovor o suradnji koji sadrži i arbitražnu klauzulu ili?
 3. Hvala na iscrpnom odgovoru! 👍 Znači da je arbitraža odlična stvar za koristiti. U slučaju da ne dođe do plaćanja računa u roku, treba li pisati opomene ili se može direktno na arbitražu?
 4. Kako točno mislite ovo? U mojem pitanju se radi konkretno o mojim računima koje ću izdati za izvršene prekogranične usluge na temelju ugovora, ali mi ti računi hipotetski možda neće svi biti plaćeni. Može li se u tom slučaju primijeniti arbitraža? Ukoliko da, na koji način to točno funkcionira i da li je arbitražni postupak bolji od standardnog postupka (pronalaženje odvjetnika u drugoj zemlji, koji će me zastupati i putem suda rješavati naplatu)?
 5. Kakav ugovor si sklapao? Ugovor o djelu ili Ugovor o radu?
 6. Pozdrav forumaši, ima li tko iskustva s arbitražom ili je u mogućnosti dati više informacija? Konkretno, arbitraža me interesira u kontekstu prisilne prekogranične naplate potraživanja. Zanimaju me općenite informacije, primjerice, po čemu je arbitražno rješavanje sporova bolje od klasičnog? Da li je zaista povoljnije? Ako već idemo na "alternativno rješavanje spora", koje su točno prednosti za poduzetnika? Kako bi arbitraža u praksi izgledala i tko nam je sve na izboru kao arbitar? Znam, puno pitanja 😇 Čitam razne tekstove o ovoj temi, no dobro bi došla informacija osobe koja s time ima iskustva.
 7. Zakon o radu je bio sasvim jednostavan s osnovnim podacima, bez zakonske i ugovorne zabrane. Kao što kažete, prema tom ugovoru ne postoji ograničenje za suradnju s partnerom ex-firme. Također nema drugih eventualnih papira, privola i slično koji bi se odnosili na mene. U ugovoru o radu nema čak ni odredbi o poslovnoj tajni, iako se ne mislim služiti takvim metodama.
 8. Odlično! Hvala na odgovoru. 😉 Ne planiram koristiti njegove poslovne tajne, tako da praktički onda smijem raditi sa svima.
 9. Vidim da se u Zakonu o radu spominje samo zakonska i ugovorna zabrana natjecanja s poslodavcem. Zakonska zabrana - koja prestaje raskidom ugovora o radu; Ugovorna zabrana - osoba se ne smije ni po raskidu ugovora određeno vrijeme baviti djelatnošću kojom bi bio u tržišnom natjecanju s bivšim poslodavcem. S obzirom da ni jedno od ovoga nije ugovoreno konkretnim Ugovorom o radu, kao ni dodatne odredbe koje bi se ticale tematike, ne postoji neka zapreka za suradnju s poslovnim partnerom bivšeg poslodavca. Eventualna ograničenja bi prema nekoj logici mogla biti sadržana u poslovnim ugovorima s tim poslovnim partnerom, ali to je onda na firmi da odluči žele li surađivati s bivšim zaposlenikom partnera. Netko sa sličnim iskustvima ili saznanjima? 🙂
 10. Postoji li kakvih ograničenja za suradnju putem firme kao samostalna osoba s poslovnim partnerima bivšeg poslodavca? Konkretno, u ugovoru o radu koji je bio sklopljen s bivšim poslodavcem ne stoji ništa osim standardnih odredbi o radu. Postoji poslovni partner koji bi bio vrlo vrijedan suradnik, no može li me bivši poslodavac tužiti zato što surađujem s njim (za izmaklu dobit ili nešto drugo)?
×
×
 • Napravi novi...