Jump to content

dev_in_progress

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    dev_in_progress je reagirao na Miran89 u Otkup zemljišta i građevinske dozvole od firme   
    Nemate veze s tim pragom.
  2. Hvala
    dev_in_progress je reagirao na Miran89 u Kompenzacija za izvođača radova   
    Ugovor o zajednickoj gradnji i ulaganju vam treba.
  3. Hvala
    dev_in_progress je reagirao na Miran89 u Otkup zemljišta i građevinske dozvole od firme   
    Najidealniji scenariji bi bio da kupite firmu od tasta ako je već pred mirovinom i da onda preko nje gradite. Građevinska se prebacuje na novog investitora tako da podnesete prijedlog za promjenu investitora u uredu koji je izdao tu dozvolu. Zemljište se prenosi na novog vlasnika tako da se sklopi ugovor o kupoprodaji i preda na uknjižbu. 
    Kao fizička osoba se najviše isplati, ali morate voditi računa da možete prodati maksimalno 3 nekretnine unutar 5 godina kako biste izbjegli plaćanje poreza na dohodak od otuđenja nekretnina. Ne možete prodati nekretninu 2 godine od dana stjecanja jer će vam u protivnom odmah porezna poslati rješenje da morate platiti porez na dohodak od otuđenja nekretnina (nisam siguran je li prvo pitaju da im dostavite dokumentaciju na temelju koje se utvrđuje dobit ili odmah je obračunaju sami). Dan stjecanja u ovom slučaju se smatra dan od kada je uporabna za nekretninu dobivena i od tog dana ide rok od dvije godine. Porez na dohodak otuđenja nekretnina iznosi 20% od utvrđene dobiti. Mana je da ne možete odbiti PDV prilikom gradnje i da ćete morati platiti PDV prilikom kupnje zemljišta od firme.
    Ako ćete graditi na ime firme onda tih ograničenja nema. Možete ući u sustav PDV-a i odmah odbijati PDV po ulaznim računima. Kad se zgrada proda i kad se izračuna koliko ste zaradili, morat ćete platiti 10% poreza na dobit + 10 poreza na dohodak prilikom isplate te dobiti i još eventualni prirez. 
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija