Jump to content

Otkup zemljišta i građevinske dozvole od firme


dev_in_progress

Preporučene objave

Pozdrav,

budući tast mi ima građevinsko zemljište i gotov projekt s građevinskom dozvolom na d.o.o. firmi, kako je pred mirovinu dogovorili smo se da mi proda i zemljište i dozvolu.

Koji bi najbolji način otkupa bio? Odnosno, koja je procedura kod otkupa kao fizička osoba od pravne? Kako prebaciti građevinsku na sebe?

Također, projekt se odnosi na 4 stana od koja bih 3 prodao a u četvrtom živio (prva nekretnina).

Da li je bolje prodavati ta 3 stana kao fizička osoba ili da otvorim firmu i onda kao firma otkupiti zemljište od druge firme i prodati ta 3 stana? U tom slučaju, kako prenijeti četvrti stan na sebe kao fizičku osobu?

Hvala na svim savjetima. 

uređeno: od dev_in_progress
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najidealniji scenariji bi bio da kupite firmu od tasta ako je već pred mirovinom i da onda preko nje gradite. Građevinska se prebacuje na novog investitora tako da podnesete prijedlog za promjenu investitora u uredu koji je izdao tu dozvolu. Zemljište se prenosi na novog vlasnika tako da se sklopi ugovor o kupoprodaji i preda na uknjižbu. 

Kao fizička osoba se najviše isplati, ali morate voditi računa da možete prodati maksimalno 3 nekretnine unutar 5 godina kako biste izbjegli plaćanje poreza na dohodak od otuđenja nekretnina. Ne možete prodati nekretninu 2 godine od dana stjecanja jer će vam u protivnom odmah porezna poslati rješenje da morate platiti porez na dohodak od otuđenja nekretnina (nisam siguran je li prvo pitaju da im dostavite dokumentaciju na temelju koje se utvrđuje dobit ili odmah je obračunaju sami). Dan stjecanja u ovom slučaju se smatra dan od kada je uporabna za nekretninu dobivena i od tog dana ide rok od dvije godine. Porez na dohodak otuđenja nekretnina iznosi 20% od utvrđene dobiti. Mana je da ne možete odbiti PDV prilikom gradnje i da ćete morati platiti PDV prilikom kupnje zemljišta od firme.

Ako ćete graditi na ime firme onda tih ograničenja nema. Možete ući u sustav PDV-a i odmah odbijati PDV po ulaznim računima. Kad se zgrada proda i kad se izračuna koliko ste zaradili, morat ćete platiti 10% poreza na dobit + 10 poreza na dohodak prilikom isplate te dobiti i još eventualni prirez. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

@Miran89 hvala Vam na odgovoru.Odlučio sam se upustiti u gradnju kao fizička osoba. Prodao bih 3 stana i platio porez na dohodak. Ali vidim da postoji limit primitaka od 300000 kn godišnje na fizičku osobu, ako se pređe taj limit ulazim u sustav PDV-a gdje moram platiti PDV i prikazati ga na računu? Nisam siguran da li se to gleda i u ovom slučaju prilikom prodaje ili je to sasvim nešto drugo. Zahvaljujem na svakoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija