Jump to content

Marabu

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Borbena7 Hvala mnogo na odgovorima. Mnogo mi znače. Kada lupate glavu da jednog dana sve što imate uložite u nešto zajedničko a da napravite pravi izbor u smislu da ne možete da završite na ulici i bez ičega, neprocjenjivi su savjeti poput Vašeg! Hvala i svako dobro Vam želim!
  2. Poštovanje svima! Moje pitanje se odnosi na imovinu mog nevjenčanog supruga i ideju da se u njegovu imovinu uloži novac od prodaje moje porodične nekretnine. Naime, mom nevjenčanom suprugu je preminuo otac na koga se vodilo vlasništvo nad njihovom porodičnom kućom. Poslije smrti suprugovog oca, na ostavinskoj raspravi suprogova mama i njegov rođeni brat su se dogovorili da se prihvate svog dijela nasljedstva nad nepokretnom imovinom (kuća i zemlja) i da je ustupe mom suprugu. Mama mu živi u toj kući i ima pravo plodouživanja, a brat živi u svojoj kući sa svojom suprugom i troje djece. Njihov takav međusobni dogovor je bio iz razloga što suprugov brat decenijama ne obilazi majku, niti na bilo koji način pomaže mom suprugu oko brige o njihovoj majci. Mene buni to da se suprugov brat nije odrekao svog dijela nasljedstva već ga je prihvatio i ustupio bratu tj. mom suprugu. Suprug i ja nemamo dijece dok suprugov brat ima troje. Pitanje je: da li suprugov brat ili njegova dijeca imaju pravo na dio imovine njihove porodične kuće? Meni njihova imovina ne treba te moje pitanje nije iz zle namjere, već se intenzivno planira da ja moju nasljeđenu imovinu prodam i da uložim u renoviranje suprugove porodične kuće u koju bismo se mogli preseliti, služiti suprugovu majku i ostatak života živjeti u toj kući. Ako postoji mogućnost da danas-sutra djeca od suprugovog brata ili suprugov brat traže dio te kuće ili imaju pravo vlasništva, ne želim ulagati jedini veći novac koji ću imati u nekretninu na koju nemam pravo jer nije stečena zajednički i iz koje me može neko izbaciti na ulicu a da sam zadnji novac dala u tu kuću. Hvala unapred na odgovoru!
  3. Tako je Borbena7. Na žalost ni na lečenje od alkohola otac ne pristaje tako da je sveukupna situacija nepromenljiva. U svakom slučaju, hvala na odgvorima i pomoći i nadajmo se nekim boljim situacijama u budućnosti. Mnogo sreće svima u rešavanju njihovih problema i zavrzlama!
  4. Posle godinu dana setih se i ovde da odgovorim kako sam prošla sa ocem. Otac je u veoma lošem stanju pre godinu dana dovežen kod mene iz Slavonije u Novi Sad. Boravio je kod mene 3 meseca. Za to vreme nisam mogla ništa sama kako sam planirala-da odjavim bar neke od režija u Slavoniji, da mu prebacim penziju i zdravstveno osiguranje u Novi Sad. Putovala sam za Slavoniju svaki mesec da platim tekuće račune. Posle 3 meseca otac je odlučio da se vrati za Slavoniju (čim se malo oporavio), te je nastavio sa celodnevnim alkoholizmom i problematičnim ponašanjem. Opet je nedavno dopao bolnice-alkoholizam je najveći problem, ali očeve odluke ja ne mogu da menjam. U međuvremenu sam kontaktirala Centar za Socijlanu Skrb u Vinkovcima, te mi je rečeno da ja ne mogu u ime oca da donosim odluke o njegovom životu jer se on ne vodi kao nesposoban. Jedino kada bi on npr. duže od 6 meseci bio "pogubljen" da me ne prepoznaje, da ne zna gde je, ko je, koji je datum, godina... tek onda bih mogla da tražim od neke doktorske komisije da se tata procenjuje kao psihički sposoban ili nesposoban da brine i odlučuje o sebi. On nije baš u takvom stanju da ne zna ništa. Zbog konstantnog pogoršanja očevog stanja predloženo mu je ili da ide u dom za stara i nemoćna lica ili da neko živi s njim. On za dom ne želi ni da čuje, a što se tiče opcije da neko živi snjim-naravno da ga godinama unazad molim i gnjavim da dođe kod mene u Novi Sad, ali on ni to ne želi, već je izrazio jedinu opciju za njega odgovarajuću da ja dođem u selo kod njega da ga služim. Očajna sam što ako to ne uradim ispašće da zanemarujem oca, a strašno mi je to što Centar za Socijalani rad tvrdi da se očeva volja mora ispoštovati, da je on ličnost i individua za sebe koja ima pravo na svoje odluke. Ako te odluke povlače mene da se selim iz jedne države u drugu, da dolazim kod njega u neuslovnu kuću koju je upropastio, nije u redu. Uglavnom-bez punomoćja se ne mogu odjaviti režije u tuđe ime (i kada imate ispravan i realan razlog), takođe ne možete u nečije ime da odjavite zdravstveno osiguranje niti išta drugo.
  5. Hvala mnogo Borbena7 na odgovoru! Svako dobro Vam želim!
  6. Poštovanje svima! Moj problem je kompleksan i trenutno ne znam odakle da počnem sa rešavanjem. Otac je živeo u jednom selu u Slavoniji, zbog višedecenijskog neurednog života i alkoholizma je teško bolestan. Posle boravka u Vinkovačkoj bolnici, pre nešto više od mesec dana ga dovodim u Novi Sad, jer više nije u stanju da živi sam. Kuća u Slavoniji je ostala prazna i gomilaju se računi. Pošto otac više nije za živeti sam, planiram da živi kod mene i želim da u Slavoniji odjavim režije koje mogu-npr. smeće, televizor, mobilni post paid broj na očevo ime...Pretpostavljam da mi otac treba dati neko punomoćje da bih to mogla uraditi u njegovo ime. Na žalost, on ne želi ni da priča na tu temu (da stvar bude jasnija otac nikada nije ni pokušavao razgovarati samnom na bilo koje teme jer je zlostavljač, tako da smo majka i ja od njega doživljavale samo batine, uzimanje novca i višedecenijsko maltretiranje). Računi za kuću u Slavoniji stižu, otići ću platiti-znam da mi za to ne treba ovlašćenje, ali kako odjaviti ono što se odjaviti može ako oca ne zanima ništa? Otac nije u stanju da to uradi lično-srce mu radi sa 25% kapaciteta, bubrezi mu ne rade kako treba, jetra se raspada, ima alkoholičarski delirijum... Molim ako neko ima neki savet šta i kako? Puno pozdrava svima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija