Jump to content

elephant

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nije mi namjera uskratiti djetetu oca. Naravno da će se biološki otac djeteta upisati svojevoljno, ili ako se u međuvremenu predomisli pokrenut ću novu tužbu. No to me ne brine, jer ako do toga dođe logično je da se aktivira czss. Idem ponovno u czss, pa ću vidjet što će teta reći. Baš me zanima kako da li će i dalje inzistirati da bivši i budući otac moraju kod nje potpisat izjave. Dat ću zahtjev za privremenog skrbnika (a to može biti i pravnica u czss) koji će biti pozvan na ročište, pa ako oni smatraju da je moj bivši otac, nek oni plate DNK analizu ako inzistiraju na dokazu. Da li je to moguće? Ne pada mi na pamet da plačam nešto što nema smisla.
  2. Da li CZS ili sud može prisiliti majku da imenuje oca djeteta, ako to ne želi? Tj. što ako se bio-otac ne imenuje, a dokaže se na sudu da bivši suprug nije otac. Da li se on može obrisati ili ne, kako kažu u CZS "bolje bilokakav otac nego nikakav".
  3. I ja imam isti slučaj samo što sam dijete već rodila. Po rođenju dijeteta morala sam s bivšim mužem otići u matični ured i policiju (zbog JMBGa i prijave boravišta) da se potpiše kao otac dijeteta koje nije njegovo, uz uvjet da ću ja kasnije pokrenuti postupak osporavanja očinstva. Ako se sa bivšim ne možeš to dogovorit onda će se aktivirati centar, jer ne možeš prijavit dijete bez njega, bez obzira bio on otac ili ne zakon smatra da je. Ne može se biološki otac upisat čak i kad bi svo troje dali izjavu tko je otac. I sad se tek stvar komplicira. Za osporavanje očinstva potrebno je podići tužbu, bivši muž, majka, otac ili dijete. Za vrijeme trajanja postupka djetetu se treba odrediti skrbnik. Tu se aktivira centar za soc.skrb i zagorčava ti život. Za skrbnika predlažu biološkog oca, a ako se ti s tim ne slažeš ne možeš ti odrediti skrbnika, već će ti oni odrediti soc. radnika!!! Međutim da apsurd bude veći ako bio. otac ne želi priznati dijete ili ga ne želiš imenovati ne možeš pokrenuti postupak, jer zakon štiti dijete, a u interesu djeteta je da ima oca (iako je to samo na papiru) kaže meni pravnica u centru za ss. Dalje, bivši muž mora doći kod nje potpisati izjavu da nije otac, a biološki da će po završetku postupka priznat dijete. S tim da ona njima mora poslati službeni poziv, ko da nije dovoljno ako oni dobrovoljno dođu u zakazano vrijeme. Postupak osporavanja ide brzo, jedno ročište i stupanje odluke cca 2mj. S presudom se ode u matični ured izbriše se otac i upiše biološki, ali samo ako on bude prisutan i potpiše. Ako ne potpiše ne briše se bivši, bez obzira na presudu. Sve to meni kaže pravnica u centru. Kao što vidiš puno je tu nelogičnosti, apsurda i dođe ti da stvarno poludiš. Molim ak mi još netko može potvrditi ove informacije. Naime nije mi jasno kak zakon može nekoga prisiliti da bude otac čak i kad se DNA analizom dokaže da nije???? Što ako moj bivši muž pokrene postupak osporavanja očinstva, centar se aktivira, a ja ne želim imenovati biološkog? Pokreće se postupak dokazivanja DNA kojim se utvrdi da bivši nije otac. Sud donese presudu da nije i da li se onda briše iz matičnog? Kažu meni ne, ako nema drugog oca koji će se skrbit za dijete!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija