Jump to content

ad-astra

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Napisali ste da otac ne priznaje očinstvo, dakle nikakva izjava na CZSS ga neće natjerati na to. Ja bih u vašem slučaju najprije se obratila odvjetniku,a zatim podigla tužbu.
  2. Ukoliko Vaš suprug pokrene brakorazvodni postupak a vi ne priznate tužbu, odnosno ne želite se razvesti sud vas upućuje u Centar za socijalnu skrb na postupak posredovanjanja, tzv. mirenje. Zajednička imovina nema veze sa postupkom razvoda braka, odnosno imovina se dijeli u posebnom parničnom postupku.
  3. Podnijeti tužbu pri Općinskom sudu za utvrđivanje očinstva.
  4. U vašem slučaju najbolje je da se obratite sudu sa zahtjevom, odnosno tužbom da se donese odluka sa kojim roditeljem će dijete živjeti, kako će se i kada odvijati susreti i druženja sa drugim roditeljem, te iznosu alimetnacije. To je postupak koji se provodi u slučajevima prekida izvanbračne zajednice ili u slučajevima kada roditelji izvanbračnog djeteta ne žive zajedno. Tom odlukom ćete biti zaštićeni od njegovih prijetnji da će vam uzeti dijete, bit će regulirani susreti i druženja oca sa djetetom te će otac biti u obvezi plaćati alimentaciju. Mislim da je to jedino pametno što u ovoj situaciji možete napraviti.
  5. Krivo ste razumjeli. Sudska pristojba za razvod braka, bilo sporazumni bilo tužbom i bez obzira koliko postupak traje, iznosi ukupno 400,00 kn. Razvod braka možete pokrenuti i bez odvjetnika, ukoliko stranke nisu u nekom sporu i ako se možete dogovoriti. U suprotnom, svakako preporučam angažirati odvjetnika.
  6. Za besplatnu pravnu pomoć trebate se obratiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori
  7. Tako sam nekako i mislila. Ne plaćati račun, čekati da mi pošalju rješenje o ovrsi, te na isto uložiti prigovor da bih bila upućena u parnicu gdje bih dokazivala odnosno osporavala valjanost ugovora. MOguće? Valjda
  8. Naravno, grafološkim vještačenjem i dokazima koje imam ću vrlo lako dokazati da je potpis falsificiran no pitanje je što ću dobiti time podnesem li kaznenu prijavu protiv bivšeg!? Čini mi se da ću si time samo naštetiti i ionako veliki račun povećati za razne druge troškove vještačenja i slično, međutim u slučaju da bude proglašen krivim opet te troškove neću moći naplatiti od njega. Postoji li kakva mogućnost pokrenuti tužbu protiv Iskona i dokazivati da ugovor nije potpisan od moje strane? Dakle, ne ići na kaznenu prijavu, nego na poništenje ugovora?
  9. Sudska pristojba u postupku razvoda braka (bilo tužbom ili sporazumno) iznosi 400,00 kn. 200,00 kn na prijedlog ili tužbu,te 200,00 kn na odluku i uglavnom se dijeli na dva dijela, odnosno svaka stranka plaća pola. U vrlo rijetkim slučajevima sud oslobađa od plaćanja ovako niske sudske pristojbe. Mislim da su oslobođeni samo branitelji, djeca poginulih branitelja i socijalno ugrožene osobe jer pristojba je zaista niska.
  10. Molim savjet! Prije nekoliko dana u kasliću svog bivšeg stana našla sam telefonski račun koji glasi na moje ime u iznosu od cca 5.000 kn. U tom stanu ne živim od 2. mjeseca niti sam tamo prijavljena. Naime, u istom stanu živi moj bivši suprug koji je, kako sam kasnije i saznala, sa Iskonom u 5. mjesecu sklopio ugovor o telefonskoj liniji na moje ime. Dakle, upisao je moje ime, moj JMBG (kojeg je znao napamet jer smo bili 6 godina u braku), predočio im preslik moje stare osobne iskaznice, potpisao se, te je Iskon sa istim bez ikakvih problema sklopio ugovor na 24 mjeseca u moje ime. Na moj upit u Iskonu su mi rekli da je njima dovoljan potpis i preslik osobne iskaznice da bi zaključili ugovor, te da je jedino što mogu napraviti zamrznuti ugovor na 3 mjeseca. Što da radim? Koga da tužim ili kome da se obratim?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija