Jump to content

kira

Korisnik
  • Broj objava

    1024
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je kira objavio

  1. Prije dvije godine putem lizinga kupio sam osobni automobil nov koji je znatne vrijednosti, no na žalost svjedočim učestalim kvarovima, naglim stajanjima, paljenima crvenih lampica s upozorenjima, već smo ga vozili u ovlašteni servis ali bez posebnih objašnjenja unatoč pisanim upitima i primjedbama, trenutačno je u servisu,. uz zamjensko vozilo, lijepo molim koja su moja prava, eventualna nadoknada štete,.zamjena vozila i sl. s pripomenom da imamo kasko osiguranje i redovno održavanje po uputama proizvođača,.

    Hvala

     

  2. Dana 29. 11. 2023. u 15:41, kira je napisao:

    Hvala,.

    Dali se u postupku ponovno vodi postupak od početka,(dokazivanje, nemogućnosti plaćanja i sl.) dokazujuću krivnju vlasnika poduzeća unatoč tome što je već donijeta pravomoćna kaznena sudska odluka,.

    Sretna nova 2024. !

    Dana 01. 01. 2024. u 1:12, Ivo Kermartin je napisao:

    Dragi svi,

    sretna nova 2024. ☺️

    Lijepo je imati ovakvo mjesto entuzijasta za pravo i daj Bože da tako nastavi godinama :)

    Hvala pridružujem se željama,.

     

  3. prije 1 sat, zelimirbengeri je napisao:

    Pozdrav,

    Hvala puno na odgovoru. Pogledao sam povijesni izvadak i prilažem ga ovoj poruci. U izvatku se vidi popis šuma, zemlja, puteva i slično koji se vode pod vlasništvo Rudolfa Erdodya. Ne vidim niti jednog drugog vlasnika u posjedovnici. Pod upisane osobe ne piše ništa osim putevi u javnoj upotrebi. U poslanom dokumentu vide se različite aktivnosti ako mogu tako nazvati, izvlaštenja, pa nešto crvenom bojom označene čestice koje svašta nešto što ja ne razumijem. Dal mi možete na temelju tog povIjesnog izvatka dati neku konkretniju informaciju i što znači da put mi pripadne po dosljednosti , koliko godina treba proći ako ga uređujem da pripradne meni? Hvala unaprijed. Zaboravi  sam napisati broj čestce 4049/321, nalazi se na kraju dokumenta

    Želimir

    put izvadak.pdf 73.88 kB · 1 download

    Za početak angažiraj geodetu da ti na terenu još jednom snimi tu česticu,.(zajedno će se u zemljišnoj knjizi vidjeti povijesni izvadak za istu i dali je bilo kakvih postupa i zabilježbi,.),

    Za dosjelost je potrebno 20 godina uz niz uvjeta, ali ti za taj postupak treba odvjetnik, budući se postupak pokreće tuzbom, važno je i to kako si ti došao do svojih čestica, kupnja nasljeđe i sl.

     

     

  4. prije 2 sati , zelimirbengeri je napisao:

    Pozdrav pravnoj struci,

    Imam imanje s lijeve i desne strane.Te strane dijeli put koji ima svoj broj čestice, u gruntovnici je upisan vlasnik Grof Erdedy, znači odavno ga više nema. U katastru se vodi kao PRIVATNI PUT U JAVNOJ UPOTREBI. Od kada sam na tom imanju, a to je sedam godina , nikada nitko nije prolazio tim putem osim da ga ja kosim, pošljunčao sam ga i proširio tako da sam dao dio svoje zemlje. Htio bi imanje ograditi i taj put da  pripadne meni. Bio sam u gradu i službama i rekli su mi da to nije pod njihovom ingerencijom da su to privatni putevi. Htio sam pored svog imanja kupiti zemlju i tamo napaviti put  zauzvrat, a da sebi uzmem gore spomenuti,ali mi ne žele prodati zemlju. S obzirom da put isključivo ja uređujem i koristim a šume i posjednici šuma koji su oko mog imanja imaju dva druga puta kojima se koriste i mogu koristiti tako da put o kojem govoriim nikom nije vitalan ili da nekom nešto onemogućujem. Ako je privatni put u javnoj upotrebi , tko je dužan ga održavati ? Ja ili svi ? Tko su to svi? Što ako ga ja sam  održavam ? Da li mogu i kome da se obratim da rubni dio svog imanja dam kao put , a put koji dijeli imanje uzmem za sebe? Molim savjet iz prakse ako postoji.

    Iz vašeg opisa, zaključujem da se radi o privatnom vlasništvu, zapravo ste naveli i ime vlasnika(provjerite povijesni izvadak), pokušajte doći do nasljednika ako ne nastavite koristiti, zapravo održavati a potom tražiti vlasništvo putem dosjelosti,.

     

  5. Pokušajte mirno, hladne glave da stvar  ponovno dogovorite , pa potom taj dogovor staviti na papir/ugovor, ako ne obraćaj se pismeno sa argumentacijom što ste dogovorili potkrijepljeno slikama, što je urađeno što ne uključivo i financijski pokazatelj,

    Ovo je sve načelno,.nadam se da će se i drugi javiti,.za savjet,

  6. Dana 11. 12. 2023. u 15:52, kira je napisao:

    U tijeku je sudski postupak koji traje preko deset godina(14 godina, koji još nije pravomoćno okončan, s tim da je predmet tužbenog zahtjeva "nekretnina" darivana prije deset godina od strane tuženog , prethodno na nekretnini nije zabilježen spor, kako bi trebala izgledati sudska odluka da ista bude provedena, i dali je ista opće provediva,.

    Hvala

      

    Dakle, dali je sudska odluka provediva,. i dali ima zastare,. budući je daroprimatelj nekretninu primio u dobroj vjeri zapravo povjerenju u zemljišnu knjigu,.

     

  7. U tijeku je sudski postupak koji traje preko deset godina(14 godina, koji još nije pravomoćno okončan, s tim da je predmet tužbenog zahtjeva "nekretnina" darivana prije deset godina od strane tuženog , prethodno na nekretnini nije zabilježen spor, kako bi trebala izgledati sudska odluka da ista bude provedena, i dali je ista opće provediva,.

    Hvala

      

  8. Poštovani !

    U jednom ovršnom postupku sam sudužnik, pa sam u problemu,(nositelj kredita isti nije vraćao), postupak je pokrenut 2006., gada je bio i pravomoćan i ovršan, no nije uspjela naplata u roku od deset godinu, dug je preuzelo odvjetničko društvo, dali se sada postupak vodi iz početka i dali postoji mogućnost zastare, dakle dug nije naplaćen iz moje imovine zapravo iz mojih primanja, i pokretne imovine,.

     

  9. Pa nisam siguran kako bi se to pravno tumačilo, naime ja bih želio kao susjed koji s dvije strane graničim s naznačenom česticom koja je "državna, put nerazvrstana cesta", s tim da nije upisana u zemljišnu knjigu zapravo nije legalizirana,.što traži zakon, Zakon o nerazvrstanim cestama, pa bi se ovim ispravnim postupkom zapravo upisom u zemljišnu knjigu upisalo stvarno stanje dakle stvarna površina iz zemljišne knjige,.a to je 32čhv u odnosu na 61m2

    Hvala

     

  10. Dana 04. 04. 2023. u 18:18, kira je napisao:

    Poštovani

    Dali je moguće pokrenuti ispravni postupak ako stanje susjedne k.č. nije ispravno, zapravo jedno je stanje u k.č a drugu z.k.č, značajna razlika u površini,(gruntovnici), dakle radi se u susjednoj čestici u odnosu na moju čije je vlasnik RH,.

    Hvala

     

    Prethodno nisam napisao da se radi o čestici u vlasništvu lokalne samouprave," nerazvrstana cesta", s tim da sam ja vlasnik susjednih čestica,.

     

  11. Dana 28. 11. 2023. u 13:34, Ivo Kermartin je napisao:

    Ako mislite na naknadu štete, bitno je da podnesete građansku tužbu za naknadu štete pred nadležnim sudom u roku od 10 godina od pravomoćnosti kaznene presude. Svakako bi bilo dobro priložiti pravomoćnu presudu kao dokaz.

    Vrhovni sud RH u Rev 195/2022 navodi:

    "Prilikom primjene zastarnog roka iz čl. 377. Zakona o obveznim odnosima (Narodne novine broj 53/91, 73/91, 11/93, 3/94, 7/96, 112/99 i 88/01 – dalje: ZOO), zastara naknade štete prouzročene kaznenim djelom počinje teći od pravomoćnosti kaznene presude kojom okrivljenik proglašen krivim (osuđujuća presuda), a ne od dana počinjenja kaznenog djela, neovisno o tome je li oštećenik u kaznenom postupku postavio imonskopravni zahtjev, odnosno neovisno o tome je li od strane kaznenog suda upućen na pokretanje parnice u određenom roku i je li u tom roku podnio tužbu"

     

    https://sudskapraksa.csp.vsrh.hr/decisionPdf?id=090216ba80de0f79

    Hvala,.

  12. Odgovorna osoba u pravnoj osobi proglašena je krivom i osuđene na uvjetnu kaznu zatvora, postupak je vođen po tužbi ODO,tijekom postupka prijavljen je imovinsko pravni zahtjev,.o kojem se sud u odluci o kaznenom progonu nije izjasnio,.

    Dali se temeljem ove odluke može pokrenuti imovinsko pravni zahtjev,i koji su uvjeti zapravo rokovi,.

     

  13. Nakon odlaska najmoprimca dali ste tražili od isporučitelja da računi idu na vas, kako je ranije glasio, budući su računi i ranija potrošnja bila na najmoprimcu, dugovanje je najmoprimca i neka isporučitelj od njih naplati potrošnju pa i u stečajnom postupku,.

     

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija