Jump to content

mijauvau

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, u svezi vašeg pitanja, pravni savjet možete dobiti u Agenciji za zaštitu podataka i javiti se na njihov help desk od 10-12 sati - tel. 4609080. Povodom upita o integriranom informacijskom sustavu primarne zdravstvene zaštite Agencija za zaštitu osobnih podataka izvršila je po službenoj dužnosti nadzor nad tim zdravstvenim sustavom. Cilj nadzora bio je utvrditi navode o mogućim povredama privatnosti i zaštite osobnih podataka uvođenjem integriranog informacijskog sustava u sustav primarne zdravstvene zaštite. Nadzorom je utvrđeno slijedeće: Korištenjem virtualne privatne mreže (VPN) izrađen je središnji (centralni) integralni informacijski sustav primarne zdravstvene zaštite (u daljnjem tekstu: IISPZZ) koji će povezivati sve liječničke ordinacije primarne zdravstvene zaštite, osiguravatelje i druge subjekte u procesu primarne zdravstvene zaštite. IISPZZ je potpuno odvojio identifikacijske i administrativne podatke korisnika zdravstvene zaštite od medicinskih podataka. Medicinske podatke može koristiti samo izabrani liječnik za svoje pacijente i to samo korištenjem svoje smart-kartice (pametne kartice s ugrađenim čipom) i ukucavanje vlastitog PIN-a koju mu izdaje nadležna ustanova. Gotovo nitko, a čak ni administrator informacijske tvrtke koja je izradila softver, ne može (jedino teoretski u isto vrijeme prisutnih svih izdanih smart-kartica) uparivati identifikacijske i medicinske podatke bilo kojeg korisnika zdravstvene zaštite. Nadzorom stvarnog stanja poduzetih tehničkih mjera u svojstvu sigurnosti i zaštite osobnih podataka korisnika zdravstvene zaštite utvrđeno je da su na potpuno zadovoljavajući način ispunjeni svi zahtjevi Uredbe o načinu pohranjivanja i posebnim mjerama tehničke zaštite posebnih kategorija osobnih podataka („Narodne novine“, 105/04). Nadzorom nisu utvrđene moguće povrede prava na privatnost i kršenje prava na zaštitu osobnih podatka. Podaci o pacijentu neće biti dostupni svim liječnicima, nego će medicinski podaci biti dostupni samo izabranom liječniku za njegove pacijente.
  2. Molim upućene da mi pojasne, pojednostavit ću pitanje: Otac djeteta ne plaća alimentaciju i po pravomoćnoj presudi czss mi je za dijete isplaćivao pomoć za privremeno uzdržavanje - jer dotični ništa nije plaćao. Ukoliko otac djeteta plati prema novoj presudi (po kojoj su istom porasla dugovanja) ima li centar pravo tražiti i naplatiti razliku i od koga - ili cijeli iznos po presudi (dug i daljnje redovite uplate) pripada isključivo djetetu?
  3. Pa to valjda znači da banka za to vrijeme rapolaže tim sredstvima.....ili? Ako žalba ne odgađa ovrhu, znači da kada prođe rok žalbe presuda postaje pravomoćna - novac sjeda na račun, odnosno ako se druga strana i žali, to ne odgađa isplatu!? Jesam to ja dobro skužila?
  4. Pozdrav! Tek sam sada vidjela tvoj problem...valjda je i rok žalbe u međuvremenu istekao. Mislim, kad si već toliko čekala, onda valjda možeš još to malo....neka te tješi da ćeš djetetu sada više toga moći kupiti i priuštiti...blago vama!
  5. ovako: Oca ne zanima dijete, ne plaća za uzdržavanje, ne daje ništa, emotivno je hladan, u ničem ne sudjeluje, ništa ne doprinosti - ali pojavljuje se u našem životu nakon užasno puno vremena, bez najave i dogovora, zatim sljedeći put otkaže i ne ispoštuje dogovor, u međuvremenu počini par kazennih djela i kriminalnih radnji, te mi nanese duševne boli zlostavljajući me kao ženu na najgori mogući način. Dijete o njemu nema nikakvo pozitivno mišljenje. Sjećam se dok je dijete bilo 3 godine i već znalo tko je tata - on je gledao tada kao i prije i nakon godinu dana u dijete kao tele u šarena vrata. Nije ga zagrlio, primio u naručje, podragao, stavio u krilo ili pružio nekakav znak nježnosti već je mumlao sebi u bradu da mora ić. Naime ima još djece...ali moje je Izložio takvoj emotivnoj hladnoći da su nam skoro biljke uvenule u kući. I nakon ignoriranja svake vrste s njegove strane objašnjavam djetetu da je tati slabo i da je bolestan. I zato što dijete otpočetka s njim ima loš i neizgrađen odnos, jer otac ne zna pružit ni nježnost ni bliskost, zna da je neodgovoran i da ga nije zanimao ni jedan djetetov rođendan - e pa moje dijete ima potpuno pravo reći da se tate jedva sjeća i da ga nema želju vidjeti. Zato
  6. Ako je roditelj kome je dijete povjereno na skrb i brigu majka djeteta onda je valjda i žena. I kao zakonski skrbnik u postupku ostvarivanja prava djeteta na uzdržavaje - alimentaciju pa tako i u bilo kojem drugom postupku. Ovdje sam navela primjer i željela istaknuti problem koji je povezan s ljudskim egoizmom, mržnjom i osvetom za koju mnogi znaju da je razlog ne plaćanja alimentacije. A mržnja nije klasno ni statusno obilježje već emocija. Ne zaobilazi nikoga ali iz čiste patologije, zbog mržnje prema bivšoj ženi uskraćivati svojoj djeci alimentaciju to gosp. Bgt. ne graniči sa zdravim razumom već je iracionalna i opasna pojava.
  7. Tako je. Žena je djetetov zakonski skrbnik i kao takva dužna je ostvariti zakonsko pravo djeteta, ako ne ide milom onda to pravo mora prvo dokazati na sudu - presudom. I s presudom ne može ostvariti ako ga prvo ne tuži, podnes kaznenu prijavu i ganja ga. A on na kraju ne mora nikada ništa platiti može mirno otić iz zemlje, rugat se čitavom sustavu, a o djeci ne pomisliti nikada! Zato sam za kaznu najmanje 10 godina zatvora, rok za platit dug - 15 dana! Jer se za produljenje putovnice čeka duže!
  8. Tako je. Žena je djetetov zakonski skrbnik i kao takva dužna je ostvariti zakonsko pravo djeteta, ako ne ide milom onda to pravo mora prvo dokazati na sudu - presudom. I s presudom ne može ostvariti ako ga prvo ne tuži, podnes kaznenu prijavu i ganja ga. A on na kraju ne mora nikada ništa platiti može mirno otić iz zemlje, rugat se čitavom sustavu, a o djeci ne pomisliti nikada! Zato sam za kaznu najmanje 10 godina zatvora, rok za platit dug - 15 dana! Jer se za produljenje putovnice čeka duže!
  9. E, kad bi se za neplaćanje alimentacije gulilo 10-15 godina možda bi se malo zamislili i pronašli novce. Možda im ne bi im palo na um uskraćivati djeci, zafrkavat pravosuđe i terorizirat bivše žene. Ali to su obično frajeri čija je mržnja prema ženama općenito jača od svake mogućnosti da mirno daju ženi ono što joj zakonski pripada. Jer nisu sigurni da li će taj novac dijete moći koristiti, još je malo..a majka bi mogla to potrošit na sebe..ili se radi tek o koristi koju bi majka mogla imati. E, to je užas, jer novac koji bi inače ženi uskraćivali da su u braku dokazivajući tako svoju nadmoć, tu sad neki zakon naređuje da se moraju "pokoravati" ženinoj volji i želji...ajme, sad moraju javno pokazat svoju nakaznost i dokazat da je za njih jedno od najgorih uvreda upravo alimentacija za što su isključivo žene krive. I ne samo da neće platit, nego će ih optuživat da ne plaćaju je su one krive. I tako gazeći svoje žene idu protiv svoje krvi i mesa, protiv svoje djece...ja bih im zabranila da ih viđaju i oduzela sva roditeljska prava. I u braku i izvan braka. Svima koji ne plaćaju ne bi dozvolila da priđu djetetu, jer im djetetove potrebe nisu ni na kraj pameti. Takvi ne odgovaraju nikome ali smiju se svakomei: "mo'š mi soli na rep stavit"! Jad i bijeda.
  10. Poštovana, prema mom skromnom saznanju i nešto iz osobnog iskustva. 1.) Ukoliko dobijete pravmoćnu presudu na kojoj piše da se imate pravo žaliti, onda se žalite. Sud ne mora uvažiti vašu žalbu i to najčešće i ne čini. Prvo pročitajte što vam piše u presudi. 2) Možete zatražiti od Czsr da vam plaćaju privremeno uzdržavanje - alimentaciju. Bez obzira na visinu te naknade koja može biti i u punom iznosu (ili 500 kn po djetetu) vi možete ostvarivati to pravo sve dok otac djeteta ne počne izvršavati svoju obvezu. No u svakom CZSR postoji pravna služba pa zamolite soc. rad. da vas uputi pravniku Centra. 3.) Pretpostavljam da ste dobili pravomoćnu presudu koja je i ovršna. Možda se u međuvremenu zaposli, treba provjeravati na HZZZ-u, HZMO. Ovrštiti mu se mogu pokretnine u kući i van kuće no on može reći da to sve nije njegovo. I stoga u ovrhu treba ići isključivo kad znate da nešto posjeduje. Možda kupi dionice 4.) Čini mi se da se ne može. On će odguliti za dugovanja koja nije podmirio, ali obveza mu ostaje do punoljetnosti djeteta. Sve zakašnjele i neispoštovane uplate možete tražiti putem suda ali i dobivati pomoć od CSZR sve do punoljetnosti djeteta, tj. dok traje djetetovo školovanje, recimo fakultet a otac ne ispunjava obvezu. Presuda vrijedi do punoljetnosti djeteta. 5.) Dug može plaćati i obročno i odjednom. Vi dobro vodite evidenciju i ukoliko nije isplatio sve do roka uvjetne, čim ista istekne, vi morate o tome obavijestit sud. Uvijek možete tražiti ukupan iznos dugovanja plus zaostatke do početka uvjetne kazne, kao i daljnja dugovanja nakon isteka kazne, plus kamatu.Po isteku uvjetne on bez obzira koliko se žalio, mora u buksu. Uglavnom Vi ste dužni podnijeti zahtjev za ukidanje uvjetne ako ne plati iznos po presudi, a njemu će kako god okrene, dug rasti iz godine u godinu, o tome ne morate brinuti. 6.) Mislim da ne. Sudac ako je upoznat s neurednom dostavom pošte okrivljeniku može mu odmah na licu mjesta uručiti presudu tako nema natezanja sa dostavom. A presuda o uvjetnoj kazni pravomoćna je i stupa na snagu danom donošenja. Nadam se da sam pomogla
  11. Ispričavam se ako Vam ne mogu dati pravni savjet, ali razumijem Vašu situaciju i suosjećam sa Vama. Mislim da je Vaš suprug iskompleksirana kukavica, ali Vi ste ta koja mora donijeti mnoge odluke a ne možete ili ne želite donijeti, iz straha - jer vas veže puno toga. Prvo morate imati u vidu i biti obzirni prema onome što žele djeca, brinuti da firma funkcionira, a sve se to može zakomplicirati i na kraju se bojite da ostanete sami i bez svega. Kad bi on imao više poštovanja, možda ne bi uopće brinuli i došli u ovakvu gungulu. Ali, eto, mnoge žene trpe omalovažavanje, i kad dođe voda do grla, traže pomoć.. Vi uvijek možete pokrenuti konkretne radnje poput razvoda braka, skrbništva nad djecom, do samostalnog života. Mnoge žene tijekom godina toliko su iscrpljene i izgubile vlastiti integritet da nemaju snage ni volje za bilo kakve promjene. Sve ostaje samo ideja. Svaka radikalna promjena nije laka ni bezbolna. Vi ste ta koja mora odlučiti a onda krenuti...put czss-a, tražiti novi stan, novi posao..odvjetnika koji će voditi vaš slučaj (rastavu, imovinsko-pravni spor) i snositi dodatne troškove koje nitko osim vas neće pokriti. Pa i ako njegova majka ima sve, ne znači da je podobna brinuti o vašoj djeci. Vi ipak imate zanimanje s kojim se može sasvim solidno zarađivati a možete otvoriti i vlastiti obrt. Djeca su vam već dosta samostalna i ako do sada niste uspjeli raditi na sebi, možda vam treba osamostaljivanje kao vid izgradnje - na bolje. Tko zna što sve vašem partneru može pasti na pamet. Vi morate biti mudri, razboriti, strpljivi i uporni. Teško da ovakvi narcisoidni diktatorski tipovi ikada mogu zadovoljiti ikoga osim sebe. Imajte to na umu i ne dajte se! Postoje mnoge ženske udruge gdje možete dobiti savjet, razgovor, upute i na kraju postoji mnoštvo literature za samopomoć, no uvijek je najbolje kada to svojom voljom tražite sami...na internetu, u knjižnici, udruzi...jer vaš problem nije samo pravno neznanje. Želim Vam da što prije zavoilte sebe i ne sumnjate u svoje sposobnosti, jer će vas svi više poštovati. Probajte i ustrajte u tome! Isplati se.
  12. Whitedd i Utjerivač Zakona, mogli bi ovako do jutra, treba se i naspavati...! Javit ću se kasnije, u svakom slučaju, hvala na odgovorima, želim vam mirnu i ugodnu noć! Ovaj kao i mnogi drugi koji ne poštuju zakone ni propise ni ljude, dolijat će kad tad.
  13. Hvala ponovo. Još ovo: Ako ga prometna policija ulovi, mora li ga odmah privesti ili ga može kazniti tek novčanom kaznom - a koju isti u tom slučaju ne mora odmah platiti jer nikad nema love kod sebe. Nažalost, sve pozive, račune i službenu poštu ignorira (jer zna da nije evidentiran i da ga se ne može tek tako uloviti). Što onda preostaje?
  14. E, tako bi trebalo to izgledati. No, što ako igrač kod sebe nema taj čas osobnu? Ne znam da li smo se razumjeli, osoba nema evidentirano boravište, prebivalište, može li imati osobnu, putovnicu..? Što može prometna policija ako takav nema nikakav dokument, i koji ga dokument može izvući...a nema ni prijavljeno boravište ni ne prima poštu gdje živi. :laze:
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija