Jump to content

Spinn

Korisnik
  • Broj objava

    197
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Spinn je na 3. kolovoza 2022 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Spinn objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Min. Pravosuda i Uprave je preporucenom posiljkom poslan zahtjev za izdavanje rjesenja o rehabilitaciji za osobu kojoj su zakonom propisani rokovi protekli vec prije par godina. Kako nekih 3 mjeseca nije bilo reakcije iz Ministarstva, osoba je otisla u Ministarstvo i osobno predati spomenuti Zahtjev pisarnici. No, tamo joj je receno da ne zaprimaju takve zahtjeve, vec da prvo mora sve dogovoriti s osobom koja bi se trebala javiti na telefonski broj 3714-209(objavljen i na stranicama Min) ponedjeljkom i srijedom izmedu 9 i 11. Na stranu to sto u Min. Pravosuda kazu da se prema njima ne moze ustati zahtjevom prije nego se to telefonski dogovori s njihovim djelatnikom, ovdje je problem sto se taj djelatnik ne javlja vec treci tjedan. Ima li tko iskustva s ovim pitanjem, tj. pribavom rjesenja o rehabilitaciji, i zna li kako dalje postupiti, osim da ih sljedecih n mjeseci zovemo ponedjeljkom i srijedom dok se netko ne smiluje?
  2. Konkretno, rijec je o stecaju Dalmacijavina, u kojem je RH Ugovorom o ustupu trazbine primila od svakog radnika nepodmirene trazbine prema Dalmacijavinu. Te trazbine se uglavnom svode na neisplacene place, pa pretpostavljam da se obracunavaju doprinosi i porezi kao na placu, ali kako nisam uspio naci konkretan odgovor googlajuci, nadam se da ovdje netko zna vise.
  3. Društvo iz RH je izvodilo radove u Republici Srpskoj. Tamo su za potrebe dovršenja radova kupovali razni sitni materijal (valjci za bojanje, odvijači, izolacijske trake i sl.), u ukupnoj vrijednosti malo ispod 1000 eura. Postoji li potreba prijave kupnje takve robe i računa nadležnim tijelima prije povratka u RH?
  4. Radniku se približava istek probnog roka od 6 mjeseci na kojem nije zadovoljio. Internim aktom je propisan otkazni rok od 2 tjedna. U kojem trenutku se radniku dostavlja Odluka o raskidu ugovora? 2 tjedna prije isteka otkaznog roka djeluje idealno, no ukoliko to nije moguće iz objektivnih razloga (godišnji odmor, bolovanje, nešto treće...), kako omogućiti radniku točno 2 tjedna otkaznog roka uz završetak radnog odnosa na dan isteka probnog roka?
  5. Pozdrav svima, nekoliko kolega je u situaciji da nakon radnog vremena (08:00-16:00) opet navečer budu pozvani odraditi nekakva testiranja sustava koji se mijenjaju (IT ekipa koja radi na promjeni valute iz kn u eur), pa je sada pitanje kako im omogućiti dnevni odmor u trajanju od 12 sati? Na dane kada vrše spomenuta testiranja, od otprilike 20:00 pa do 00:00 rade. Kako sam naveo, sljedeći dan im radno vrijeme opet kreće od 08:00, a posla trenutno imaju i previše da bi im se davao slobodan dan( a ni oni sami to ni ne traže), što posljedično poslodavca stavlja u situaciju kažnjivu po ZOR-u. Ima li tko iskusniji kakav savjet?
  6. Zanimljivo. Ne bis in idem mi je jasno načelo, no nisam mislio da mu ovdje ima mjesta. Ali da, u biti je rješenje još uvijek tu tu, ukinuta je samo potvrda. Borbena, hvala puno na pomoći. Sad mi čak situacija izgleda nepotrebno loše za ovrhovoditelja. Ne vidim ni koji bi njegov bio daljnji manevar.
  7. Da, to mi već ima logike. Ovako je pravomoćnim rješenjem potvrda jednostavno ukinuta. Pa ni ne vidim drugi način za ovrhovoditelja nego da mi vrati cijeli iznos i ponovo ustaje prijedlogom za ovrhu. Ili možda pametnije, pozivom na plaćanje samog iznosa kazne.
  8. To razumijem. No, bez potvrde pravomocnosti i ovrsnosti nije moguce provesti ovrhu, pa ni ovrhu na racunu putem Fine. A meni je ovrha provedena 2019-e godine, bez da sam na ikakav nacin obavijesten o dugovanju. Prva vijest mi je bio manjak na racunu. Kako rekoh, ovrsno pravo mi nije forte, za zahtjev za ukidanjem potvrde sam cuo tek kad sam krenuo konkretnije citati propise o ovrsi i provedbi iste. Sastavio sam ga bez vecih ocekivanja, ali sada kada je pravomocan, nisam siguran sto je sljedeci korak. I dodatak: maloprije mi se javio odvjetnik ovrhovoditelja, naveo je da ce isplata biti izvrsena najkasnije sutra. Bumo videli. Ali neovisno o tome, bar profesionalne znatizelje radi zanima me odgovor na pitanje sto dalje nakon ukidanja potvrde?
  9. Izgleda da koroniram, pa malo i kasnim s traženim informacijama. Rješenje je pravomoćno, a izreka glasi: "Ukida se potvrda pravomoćnosti i ovršnosti rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave javnog bilježnika xx, posl. broj xx od siječnja 2019." Ovrhovoditelj (nakon što sam ga pozvao na plaćanje nekoliko mjeseci nakon pravomoćnosti rješenja) mi već tjednima odgovara da će izvršiti uplatu čim mu dostavim podatke za uplatu. Koji su mu dostavljeni u prvom mailu, pa ponovo u trećem.
  10. Pozdrav, ovrsen sam zbog kazne za parking, od strane drustva koje otkupljuje takva potrazivanja od komunalnih poduzeca u Slavoniji. Uspio sam sa zahtjevom za ukidanje potvrde pravomocnosti i ovrsnosti, no ovrhovoditelj (cornix grupa d.o.o), unatoc mailu kojim me pozvao na dostavu broja racuna za uplatu, ne izvrsava uplatu. Nisam pretjerano vican ovoj grani orava, pa nisam siguran u sljedeci korak. Tuzba radi isplate stecenog bez osnove? Nesto trece?
  11. Nažalost (ili nekome na sreću), zaposlenici agencije nisu javni službenici. Čini mi se da je isključivo prekršen interni pravilnik.
  12. Borbena, hvala na brzom odgovoru, ali po kojoj odredbi kojeg zakona bi inspektor imao pravo to odrediti?
  13. Kolegica se javila na natječaj za zaposlenje u jednoj državnoj agenciji, i nekih mjesec dana od prijave samo je dobila obavijest da je natječaj zaključen i da je odabrana kandidatkinja koja je na testiranju imala najbolji rezultat. Na njen upit zašto nije uopće pozvana na testiranje, a zadovoljava uvjete propisane natječajem, dobila je odgovor da je bilo puno prijava i da su na testiranje pozvani samo oni za koje je procijenjeno da su najbliže traženom profilu. Kako ta kolegica ima poznanike u toj agenciji, zna da je internim pravilnikom o radu propisano da se svi kandidati koji zadovoljavaju uvjete moraju pozvati i sada razmišlja o prijavi inspektoratu. No, brzim pregledom Zakona o radu, ne vidim u prekršajnim odredbama da je tako nešto kažnjivo. Što mi je malo i nevjerojatno. Prekršaj je zaposliti osobu koja ne zadovoljava uvjete, ali nije prekršaj postupiti protivno internom aktu koji regulira postupak zapošljavanja. Što onda taj inspektor rada može utvrditi, da je prekršen pravilnik o radu, ali da sankcije nema?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija