Jump to content

Spinn

Korisnik
 • Broj objava

  178
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Spinn objavio

 1. Pozdrav, u ostavinskom postupku pokrenutom 1998 godine (ostavitelj umro u Južnoj Americi bez svoje djece, 20-ak je nasljednika u RH) doneseno je rješenje u kojem su sve nekretnine označene brojem čestice zemlje i k.o., ali jedna je samo navedena kao: kuća u Splitu, na predjelu Kamen. S obzirom da se prvi put s takvom oznakom susrećem, zanima me kojim putem ići da bi se precizno identificirala i ta nekretnina, tj. kuća? Nisam još stigao provjeriti stanje u z.k., ali ako je ta kuća trenutno adekvatno upisana u zk, jeli dovoljno sudu poslati podnesak s priloženim zk izvatkom da dop
 2. Fizička osoba je vlasnik čestice na kojoj bi pravna osoba izgradila manju zgradu s 2 stana i većim poslovnim prostorom. Za investiciju u izgradnju pravna osoba bi dobila 20-godišnje pravo zakupa poslovnog prostora. Postoje li kakve porezne obveze za fizičku osobu po tom pravnom poslu?
 3. Plaće navedenih Uprava bile su ograničene Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, ali članak 13.b koji to regulira je Ustavni sud ukinuo. Nakon toga, Odluka Vlade o utvrđivanju plaća i drugih primanja.... je tu materiju regulirala do 2014 godine, kada je donesena zadnja. Novi propis ne mogu naći, a nekako mi je ipak nevjerojatno da regulativa ne postoji. Ako je tko vičniji propisima javnog sektora, bio bih zahvalan na ažurnijim informacijama. Ako ikoga zanima, pitanje je relevantno za jedan magistarski rad i postavljeno je većini Uprava javnih društava, ali neke
 4. Hvala na brzom odgovoru Ruby. Mišljenje vam se poklapa s mojim, najviše me kopkao odnos odredbi o rasporedu g.o. i prenošenju g.o. u sljedeću godinu. Zaključak mi je bio da je poslodavac ipak u prednosti. No, poslodavac je također dužan donijeti rješenja o g.o. za svakog radnika najmanje 15 dana prije početka korištenja...ovdje mi se čini da to nije moguće.
 5. Dakle, poslodavac je, protivno KU i ZOR-u, a pozivajući se na višu silu (corona,) donio Odluku kojom određuje da zaposlenici godišnje odmore moraju potrošiti u istoj kalendarskoj godini u kojoj su stekli pravo na taj g.o. Zanima me mišljenje kolega vičnijih radnom pravu, dali je trenutna situacija adekvatno opravdanje za pozivanje na višu silu? I to bez konkretizacije, samo paušalno se navodi da pandemija predstavlja višu silu?
 6. Po zahtjevu za mirnim rješenjem spora u kojem je ODO-u dostavljena dokumentacija koja potvrđuje vlasništvo fizičke osobe i podnesak stečajne upraviteljice društva koje je upisano u c listu kao nositelj prava korištenja kojim navodi kako to društvo nije u posjedu niti je vlasnik čestice, ODO odgovara kako je nevaljan upis društvene imovine te je to čestica spomenutog društva u stečaju (sada već i brisano iz registra). Ima li logike dopisivati se i dalje s ODO-m, ili odmah krenuti tužbenim zahtjevom?
 7. Frenki, hvala na odgovoru, ali mislim da smo se krivo razumjeli. Konkretno, isplata dobiti vlasniku firme registrirane Srbiji, a koji vlasnik je porezni rezident u RH gdje ima registriranu firmu kojoj je direktor?
 8. Spinn

  Općenarodna imovina

  Hvala na brzom odgovoru. Poslati ću podnesak prema svo troje, Midim-u, Županiji i Gradu.
 9. Dakle, kako je navedeno u naslovu, nekretnina je još uvijek označena kao općenarodna imovina kojoj je upisan kao organ upravljanja NO Grada Zagreba. Kome se obratiti za eventualnu kupoprodaju nekretnine, RH ili Gradu Zagrebu?
 10. Dakle, fizička osoba osniva d.o.o. u Srbiji, a već je osnivač jednog d.o.o.-a u RH. U RH je i direktor tog društva, dok u Srbiji ne bi bila zaposlena, samo osnivač. Gledajući Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, nije mi jasno kako se tretira sudjelovanje u dobiti u tom društvu. Iz čl. 10. Ugovora proizlazi da dividenda ne označava sudjelovanje u dobiti društva, a čl. 7. mi se čini kao da uređuje samo pitanje oporezivanja dobiti društva. Pitanje bi bilo, gdje i kako bi se taj eventualno isplaćen udio u dobiti društva oporezivao?
 11. Dakle, pravna osoba bi kupila vozilo od fizičke osobe. Vozilo je uredno registrirano u RH, staro oko 2 godine. Koliko mogu shvatiti iz poreznih propisa, jedina obveza koja za pravnu osobu nastaje je uplata upravne pristojbe sukladno Zakonu o posebnom porezu na motorna vozila. Propuštam li nešto u smislu drugih poreznih obveza?
 12. Dakle, zaposlenik je otuđio nekoliko službenih mobitela te je štetu poslodavcu (nakon što je otkriven) nadoknadio na način da mu je uplatio iznos do kojeg je došao pregledom njuškala, a taj iznos je i nešto veći nego onaj za koje je direktor tog društva znao prodavati takve mobitele. Poslodavac je sada odlučio tužiti zaposlenika za razliku do cijene tih novih mobitela u trgovinama mobilne telefonije. Tvrdi da su mobiteli bili novi. Zaposlenik zna da mobiteli nisu bili novi, jedan je čak bio i zadužen na kolegu koji je dao otkaz nešto prije te utaje i neko vrijeme korišten, dok su dru
 13. Po prometnoj nesreći u kojoj je pješakinja oborena pri prijelazu ceste a vozač vozila koje ju je oborilo se udaljio, pješakinja je zaprimljena u bolnicu i utvrđene su i teže tjelesne ozljede (potres mozga). Policija je nakon cca. 2 mjeseca izdala potvrdu kojom potvrđuje prijavu prometne nesreće ali vozilo i vozač su nepoznati. Uz prijavu kaznenog djela napuštanja prometne nesreće od strane nepoznate osobe, što još eventualno napraviti kako bi se došlo do imena vozača te mu se (i njegovom osiguranju) postavio zahtjev za naknadu štete? Može li se prijava podnijeti HUO-u, iako nisu
 14. Dižem temu iz razloga što sam u praksi naišao na slučaj trgovačkog društva koje posluje bez ikakvog računa. Zatvorili su sve račune u bankama, Fina vraća rješenje o ovrsi s objašnjenjem da se nema na čemu provesti ovrha, a oni izbjegavaju stečaj činjenicom da nisu u blokadi te urednim slanjem gfi-a. Moram priznati da dvodnevnim proučavanjem nisam naišao na konkretan propis koji određuje da društvo mora imati otvoren račun da bi postojalo i poslovalo. Zakon o porezu na dohodak i Zakon o radu nisu relevantni, jer društvo ne mora imati zaposlenike da bi postojalo i poslovalo. Prije
 15. Parničnom, pitanje utvrđenja vlasništva nekretnine.
 16. Dakle, drugostupanjski sud je potvrdio prvostupanjsku presudu i odbio žalbu tužitelja, ali odluku o trošku nije donio u svojoj presudi. Treba li čekati naknadnu odluku o trošku ili...?
 17. Radnik ima priznato pravo na rad s polovicom punog radnog vremena po osnovi njege djeteta s težim smetnjama i ustao je zahtjevom da mu se odobri nekoliko mjeseci neplaćenog dopusta iz razloga što će dijete boraviti u bolnici u drugom gradu. Postoji li kakva prepreka za donošenje takve odluke, uzevši u obzir da HZZO takvom radniku isplaćuje naknadu za polovicu radnog vremena?
 18. Bilježnik kaže da neće moći izdati rješenje, ali kako mu još nije ni dostavljen prijedlog, prihvatio je mailom poslan ispravak oznake adrese ovršenika. Još jednom, zahvale Ruby i Borbena na odgovorima.
 19. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Zvati ću bilježnika da vidim jeli već izdao rješenje.
 20. Prijedlog za ovrhu je otišao javnom bilježniku s navedenom adresom na kojoj ovršenik posluje i na kojoj zaprima račune. No, u sudskom registru je kao jedina adresa navedena druga. U slučaju da prijedlog postane pravomoćan, hoće li kriva adresa biti prepreka provedbi ovrhe?
 21. Borbena7, hvala Vam na brzom i konciznom odgovoru. Prijedlog i prigovor sam sastavio, te danas šaljem. Kako nigdje na dokumentaciji koju sam preuzeo iz FINA-e se ne vidi koji sud je objavio ROO, po činjenici da je Javni bilježnik iz Trogira donio ROO, pretpostaviti ću da je sud u pitanju Općinski sud u Splitu, Stalna služba u Trogiru.
 22. Sudu na čijoj oglasnoj ploči je objavljeno ROO? Jer riječ je o ROO na temelju vjerodostojne isprave.
 23. Da, prva dostava je otišla na prebivalište, i to u trenutku dok nisam imao prijavljeno boravište. Ali nažalost, u poštanski sandučić mi nije stigla u vrijeme dok sam bio na toj adresi. Nakon 30 dana, ponovljena je dostava, također na adresu prebivališta. A boravište je već bilo prijavljeno. Žalio bih se na činjenicu da je vozilo temeljem punomoći koristila druga osoba (imam ovjerenu punomoć), ili podredno na troškove postupka koji su nastali, a ne bi da sam zaprimio Rješenje o ovrsi.
×
×
 • Napravi novi...