Jump to content

mariolino

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mariolino objavio

  1. Oprosti, molim te .. kako je to "PARCELA KUPLJENA U ONIM GRANICAMA U KOJIM SE I NALAZIS"? Mislim da si ti ipak kupio parcelu koja se nije nalazila katastarski "tamo gdje se nalazis". A kako je to bilo nekad? Pa cuj .. moj djeda je tukao moju babu, a i pijan vozio auto bez vozacke dozvole. Osim toga bio je komunist i onda se to tako radilo - DOGOVORNO. I jos danas susjed tuce svoju zenu, a ona se ne buni - pa si sve mislim: ne bi li i ja mogao svoju? U tvojoj situaciji - ja bih ipak pozvao isto svog geodeta i provjerio susjedove navode. To bi bio prvi i najposteniji korak. Drugo, ako si zaista u njegovom posjedu trebao bi ga odstetiti i dogovoriti se s njim. To je onako ljudski - a ono kao "nismo znali ... ja sam usao u posjed slucajno" .. to su price za malu djecu. Kako to da si ugazio u tudje a nisi se za svaki slucaj i TOLERANTNO odmaknio od medje?
  2. ??? Placeno pola kreditom? Ajde molim te, ... pricaj mi pricu! Znaci, banka dala kredit, a stan jos nije kupljen? Ili zeko pije vode? ... Spekuliras ti previse i ponekad ne znas kako da povuces zaradu .. pa jos trazis suucesnika da pokrades drzavu (ne platis porez na zaradu). I uz sve to likujes i osjecas se vrijednim truda? Takve ljude poput tebe treba smjestiti na sigurnije mjesto.
  3. Nisam jos cuo da u Britaniji treba diploma ni za konobara ni za baby-sitericu. Zato se ne sekiraj oko prevodjenja. Samo radi svoj posao.
  4. A zasto ne bih i ja gradio na tvojem zemljistu?
  5. Bi li ti posjekla svoja stabla da si na njegovom mjestu? I tko bi imao prava posjeci tvoja stabla?
  6. barem kod nas na "zapadu" : to NE MOZE. Moglo bi inace, ali samo da banka pristane potpisati NOVU HIPOTEKU. A to ima svoje dopunsle troskove. Da si ti banka ... bi li ti pristao na to? Da li bi ti bio fair igrac? Ili bi bio jos gori od banke i uzeo treci posjed "da ga ugusis"?
  7. Vidim da ti nitko ne zeli pomoci, a vidim i da ima i "pijanih odgovora". Ovako se procjenjuje nekretnina: - na osnovu maksimalne dozvoljene katnosti i izgradivosti, a to je moguce i za recimo 8 katova i 40%. - na osnovu cijene prodaje (recimo tako prosjecne ili ocekivane cijene prodaje) - na osnovu svih ostalih prava gradnje (kao sto su recimo podzemne garaze) Naime, ako se udruzite vas vise susjeda, a pretpostavka je da su svim parcelama jednaka dozvoljena katnost i izgradivost ... svaki od vas bi trebao dobiti proporcionalni udio u odnosu na svoju velicinu parcele. Ako su recimo svih sedam parcela jednake (pa recimo cak i jednake orijentacije, jer nije svejedno da li neka gleda na tvornicu a druga na zeleni park), onda je racunica jednostavna: - 40% od 280 m2 = 112 m2 - 8 katova x 112 m2 = cca. 900 m2 - korisna povrsina za prodaju 75% od 900 m2 = cca. 675 m2 - prosjecna cijena za prodaju 2000 E/m2 - prodajna vrijednost objekta : 2000 x 675 = 1.350.000 Eura - vrijednost zemljista : 20% od prodajne cijene objekta = 270.000 Eura Odnosno, ako ti ne plate 250-270.000 eura , NE PRODAVAJ. Ili sto bi se reklo i gradjevinskom zargonu danas: NE PRODAJI Ako su dozvoljene i podzemne garaze, onda se prica usloznjava. Sve ovo gore navedeno je samo pod pretpostavkom da se udruzite Vas nekoliko stanara, jer je u slucaju da se ide na gradnju manjeg objekta, a s tolikom katnoscu vrijednost nesto manja, jer se i korisni kvadrati smanjuju u postotku na ustrb liftova i stubista i vanjskih zidova. BUJRUM!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija