Jump to content

Law or Love

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Law or Love objavio

  1. Treba imati na umu da se iste odredbe Zakona o obveznim odnosima primjenjuju i u slučaju Ugovora o kupoprodaji koji ste Vi potpisali s autokućom (s tim da se u tom slučaju radi o potrošačkom ugovoru pa vrijede povoljnije odredbe) S obzirom da su odredbe opširne pročitajte detaljnije u zakonu ili postavite konkretno pitanje koje vas zanima. Lp
  2. Općenito, rizik propasti ili oštećenja stvari prelazi s prodavatelja na kupca u trenutku predaje same stvari, međutim, kada je materijalni nedostatak na stvari postojao u trenutku predaje, onda prodavatelj odgovara za takav nedostatak bez obzira jel mu isti bio poznat ili ne(čl. 400. Zakona o obveznim odnosima). Materijalni nedostaci popisani su prije svega u čl. 401. Zakona o obveznim odnosima (pročitajte redom i provjerite kakva bi bila priroda tog nedostatka) Kada se radi o vidljivom nedostatku, kupac je dužan o takvom nedostatku obavijestiti prodavatelja odmah prilikom pregleda stvari, ako je prodavatelj nazočan, a ako nije nazočan onda ga je dužan obavijestiti u roku od 8 dana od pregleda. Ako se radi o skrivenim nedostacima, nečemu što nije moglo biti vidljivo redovitim pregledom, kupac je dužan obavijestiti prodavatelja u roku od 2 mjeseca od saznanja. Kupac, u tom slučaju kada je pravovremeno obavijestio prodavatelja o nedostacima, ima više mogućnosti, kao npr. zahtijevati zamjenu, popravak, raskid ugovora, i sl. (čl.410).
  3. Poštovani, Posjedovanjem nekretnine kroz zakonom određeno vrijeme moguće je steći pravo vlasništva, međutim osim same činjenice posjedovanja morate udovoljiti i drugim pretpostavkama. Naime, za stjecanje nekretnine potrebno je prije svega samostalno posjedovati nekretninu kroz zakonom određeno vrijeme (taj kriterij zadovoljavate), i tu su potrebni svjedoci. Međutim, za stjecanje nekretnine potrebno je da ste barem POŠTENI posjednik, a to bi značilo da niste znali niti ste imali razloga sumnjati da vam ne pripada pravo na posjed (u tretnuku stjecanja i čitavo to vrijeme kada ste posjedovali) Dakle, vi pred sudom morate dokazati i posjed i poštenost kako bi se sudskom odlukom utvrdilo da ste stekli vlasništvo na temelju zakona (dosjelošću). Poštenost se obično dokazuje rješenjem o nasljeđivanju iza prednika koji nije upisan, ugovorima s vlasnicima koji nisu upisani u zemljišne knjige i sl.
  4. Hvala na opasci! Ispravak, odnosno pojašnjenje - Zahtjev za zaštitu prava podnesen u roku preduvjet je pokretanja sudskog postupka, poslodavac također ima rok od 15 dana za postupanje u skladu sa podnesenim zahtjevom, ukoliko u tom roku poslodavac ne udovolji - radnik ima rok od još 15 dana za pokretanje sudskog postupka. Dakle, sveukupno 30 dana od dana saznanja/dostave odluke kojom je povrijeđeno pravo radnika.
  5. Poštovana, Prije svega, poslodavac mora imati opravdan razlog (teška povreda obveze iz radnog odnosa). Drugo, rok za otkazivanje je 15 dana od saznanja za takvu povredu (dakle, ako se radi o nečemu prije 2 mjeseca, ne može vam sada dati otkaz) Treće, poslodavac Vam mora omogućiti da iznesete svoju obranu (svakako iskoristite tu mogućnost ukoliko smatrate da je Vaš otkaz neopravdan ili ako je protekao rok od povrede neke obveze) Otkaz mora biti u pisanom obliku i obrazložen (dakle možete ovdje navesti o čemu se radi pa možemo prodiskutirati imate li temelj za daljnji postupak) U svakom slučaju, pazite jer imate rok od 15 dana od dana kada vam je otkaz dostavljen da podnesete zahtjev poslodavcu za ostvarenje tog prava, a tek onda kada dobijete odgovor od poslodavca možete tražiti zaštitu putem suda.
  6. Odgovor na Vaše pitanje nije jedan. Naime, s objavljivanjem fotografija na društvenim mrežama treba biti oprezan. S jedne strane, objavljivanje fotografije osobe na javnim mjestima i mjestima na kojima ne može očekivati privatnost u skladu je sa zakonom, iako i to ima svoje specifičnosti (situacije nisu crno-bijele) S druge strane, objavljivanje fotografije osobe unutar njezinog doma ili prostora gdje bi mogla očekivati privatnost, bez njezinog odobrenja, predstavlja kazneno djelo. Čl. 144 Kaznenog Zakona kaže: (1) Tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno slikovno snimi ili takvu snimku uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. .....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija