Jump to content

željko222

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Štovani prof, vezano za mirovinu po članku 6a , imam slijedeću situaciju. Supruga je umirovljena po članku 6a 2003. godine. Nakon umirovljenja radila je puno radno vrijeme (8 sati) 4 godine od 01.10. 2004 do 31.12.2008. U periodu kad je radila uz mirovinu, smanjili su joj faktor na 0,6 odnosno 0,5. Ima status dragovoljca i 172 dana u borbenom sektoru i 874 u neborbenom sektoru. Ovih dana je podnijela zahtjev za ponovni izračun mirovine po Zakonu o braniteljima pozivajući se na članak 52 c . Dobila je rješenje da joj se zahtjev odbija zbog toga jer je umirovljena po članku 6 a Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i pol. službenika i ov. sl. osoba. Negdje na ovom forumu sam pročitao da je neki savjetnik iz HZMO-a izjavio na skupu veterana 7. gbr da branitelji umirovljeni po čl. 6a imaju pravo na ponovni izračun mirovine. supruga sada ima 62 godine života i sa ovih 4 godine i 3 mjeseca rada uz mirovinu , preko 35 godina efektivnog staža a mirovinskog 40 godina. Ako je tome stvarno tako , onda su svi branitelji koji su otišli u mirovinu po čl. 6a u odnosu na ostale branitelje , teško zakinuti ovim Zakonom o braniteljima iz 2019. godine.
  2. Poštovani prof, pronašao sam dio iz rješenja o određivanju visine mirovine nakon prestanka rada uz mirovinu (nakon 31.12.2008.) iz kojeg se mogu iz čitati podaci o kojima ste me pitali. Napominjem da je supruga pokrenula "pretkompletiranje" za godine staža nakon umirovljenja tako da će se konačni podaci vjerojatno nešto razlikovati od trenutnih.
  3. Poštovani prof, Supruga ima 172 dana borbenog sektora i primala je više od 3500,00 kn po čl. 6a . To bi značilo , ako sam dobro shvatio , da na starosnu mirovinu po ZOMO ima pravo tek u 11. mjesecu 2024. godine kada bude imala 63 godine i 6 mjeseci starosti a po braniteljskom zakonu tek krajem 2025.g. Ako se odluči podnijeti zahtjev za prijevremenu starosnu mirovinu po ZOMO pretpostavljam da onda podliježe penalizaciji prema broju mjeseci ranijeg umirovljenja. Molim da me ispravite ako sam pogrešno shvatio. hvala
  4. Poštovani prof, moja supruga je identični slučaj kao oldeagle , znači 6a od 2003. u međuvremenu radila preko 4 g. na ugovor o radu 8 sati dnevno i u mjesecu svibnju ove godine navršava 62 godine starosti. da li su te godine za ženu životna dob za ispunjenje uvjeta za novi izračun mirovine?
  5. Poštovani prof, hvala vam na vašem odgovoru. Imam samo još jedno pitanje na koje nisam pronašao odgovor a to je da li se po oba zakona kod izračuna mirovine za dugogodišnjeg osiguranika zbrajaju efektivni i beneficirani radni staž?
  6. molim vas da mi pomognete u donošenju odluke o tome da li se više isplati ići u starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika kao branitelj -dragovoljac sa 363 dana u borbenom sektoru ili prema ZOMO. Datum odlaska u mirovinu bi bio 03.04.2023. kada navršavam 60 godina starosti i tada bih imao ukupno 44 godine 3 mjeseca i 13 dana staža (efektivni +beneficirani). Akom mi je isplativije ići prema ZOMO onda bi svakako iša u mirovinu samo iz 1. stupa. Unaprijed hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija