Jump to content

PohanaJabuka

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovanje, imam paušalni obrt uz koji radim na pola radnog vremena i trenutno razmišljam o davanju otkaza. Trenutno imam jednog kljenta iz Amerike koji bi htio da radim i za njegovu drugu kompaniju. Zanima me bi li se na to gledalo kao da imam dva klijenta? Mogu li imati problema zbog ovoga ubuduće? Ako da, koji je razumni period u kojem bih trebao pronaći dodatne klijente? Trebaju li isplate od njih biti slične, ili je u redu da od jednog dobivam cca 80% prihoda? Razumijem da nije idealno oslanjati se previše na jednog kljenta, ali me zanima isključivo legalna strana. Hvala
  2. Hah, a meni su u poreznoj baš inzistirali da trebam imati poslovni žiro. Hvala na informaciji.
  3. Radim preko freelancing platforme Upwork i nisam bio svjestan da se novac automatski isplacuje nakon što pređem određenu cifru (mislio sam ga podići kada mi stigne poslovna kartica). Da li mogu sada prebaciti dio novca koji sam zaradio nakon otvaranja obrta na žiro, ili bih sve trebao provući kao ino-doh?
  4. Taj drugi dohodak bi trebao isplatiti na poslovni ili privatni (kao do sad) žiro?
  5. U procesu sam otvaranja mikro obrta. Nudim usluge promidžbe za inozemne klijente preko freelancing stranice Upwork. Trenutno imam cca 450 eura koje ne mogu podići dok ne dodam porezne informacija. Problem je što sam taj novac zaradio prije službenog otvaranja obrta. Pretpostavljam da bi mi se porezna odmah javila ako bi dirao taj novac, pošto nemam legalnog opravdanja za isti. Ja bih za to rado platio neki tip poreza ali… Ne znam kolko je pametno pitat poreznu za savjet da si ne stvorim više problema jer sam prije toga na crno zaradio cca 10 000 eura kroz 5 godina. Realno, kakve probleme mogu očekivati od ovoga? Da u kompletu otpišem ovaj iznos? Trenutačno mi to nije malo ..
  6. Poštovanje, trenutno radim posao na pola radnog vremena sa ugovorom do ožujka. Nastavio bih raditi ovaj posao ali imam problema sa zdravljem koji mi to otežavaju i trenutno sam na bolovanju. Zanima me: 1. Imam li pravo na naknadu u ovakvim okolnostima ako ne potpišem novi ugovor? 2. Imam li pravo na naknadu ukoliko potpišem ugovor i dobim novu ozljedu zbog koje sam spriječen u radu i posljedično otkaz?
  7. Ovako, vec 5 godina povremeno freelencam na Upworku.Do sada je sve to bio neki đžeparac (max 200 eura/mjesec) pa nisam vidio smisla u otvaranju obrta jer bi mi valjda ostalo za slanac. Sad konzistento dobivam oko 600 eura mjesecno pa razmisljam da otvorim obrt prek egrađana, al me neke stvari brinu:1. Da li bi otvaranjem obrta upao u oći poreznoj i bio nužan platiti sav zaostali porez na dohodak?Ukupna zarada mi premašuje 15k eura.2. Uz freelencanje trenutno imam i posao na pola radnog vremena (20h). Je li to znači da bih trebaoizdvajati 10% bruto zarade (umjesto 20%) za mirovinski doprinos?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija