Jump to content

Cincili

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Cincili je na 17. lipnja 2023 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Cincili objavi!

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Kad je dijagnoza u pitanju, zna se jel, smanjena poslovna sposobnost. Koji onda nalaz se gleda, ili simptom, ili znak, kada se ocijeni da neko nije imao sposobnost rasudjivanja u momentu potpisivanja ugovora?
  2. Zamolila bih za pomoc. Sunasljednik me tuzio za nuzni dio i nistavost ugovora. Koliko okvirno traju ti procesi? Koliko shvatih 1. Nistavost ugovora je jedna tuzba. 2 nuzni dio. Ako je roditelj poklonio 200 000 eura vrijednosti imovine a ostalo je jos 150 000 eura vrijednosti naslijedja, da li je nuzni dio povrijedjen? Hvala svim milim ljudima na odgovoru!
  3. Hvala na odgovoru. Moja mama je imala dosta imovine. Dio je darovala meni. Vrijednosno, ostalo je jos toliko nedarovano, ili malo manje, ne znam kako ce se procijeniti ali tu je to negdje. Ako bude povrijedjen nuzni dio, hoce li se on namirivati iz 8ve nedarovane imovine prvo? U tom slucaju do ove darovane nece doci.
  4. Postovanje, Znam da sve zavisi od slucaja do slucaja ali me interesuje prosjecno vrijeme trajanja sudskog spora oko odredjivanja nuznog dijela. Dakle, ostavina je prekinuta i vracena na sud. Sta da ocekujem?
  5. Vece je pitanje odakle njoj pojam nuzni dio sa 16 godina? Jer odnekud je to morala cuti a nije sigurno od prijateljica i skole.
  6. I mene interesuje slicno. Moj brat je dobio 30 dana da se izjasni. To je proslo i nije se izjasnio. Tata i ja jesmo se izjasnili na ostavinskoj. Sta dalje? Jel se moze odmah pisati rjesenje jer se on nije izjasnio ili mora opet ostavinska? I sta ako ne primi poziv?
  7. Dobar dan, dobri ljudi! Bila je ostavinska i moj brat se nije htio izjasniti. Javni biljeznik je predlozila 30 dana rok da se izjasni na sta je on pristao. To je proslo. On se nije javio. Kakonide dalje? Je li ona opet poziva? Sto ako se on javi? Ima li kraja ako bude ignorisao poziv?
  8. A da li se moze pobiti darovni ugovor gdje je jedan od darodavalaca jos ziv?
  9. Bratce mozda traziti nuzni dio. Samo ne znam da li moze traziti iz darovnog ugovora ako je jos majka ziva. I u odnosu na ostavinsku iza oca, koji ima jos imovine,kako se namiruje nuzni dio. Moze li se namiriti u odnosu na nepodjeljenu imovinu prvo. Mu smo se bili dogovorili da cemo nasljedstvo dijeliti na 3 dijela, mene,brata i majku. Ali kod njega se nesto promijenilo,zaustavio je ostavinsku i sad se brinem za darovni ugovor.
  10. Oba roditelja su potpisali darovni ugovor jer je nesto na ocu nesto na majci. Otac je preminuo. I jos je imao nepodjeljene imovine. Da li se moze traziti nuzni dio na taj darovni ugovor (majka je jos ziva) i kako se u tom slucaju namiruje nuzni dio? Da li prvo iz nepodjeljene imovine pa onda ako zafali iz darovnog ugovora?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija