Jump to content

Marko1975

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. @Antuntun56 zahvaljujem na detaljnom odgovoru. Izgleda da mi je potrebno više informacija. Možete li reći s kojom osobom bih mogao voditi razgovor (osobno, licem u lice) vezano uz zakonske regulative i procedure u vezi građenja te sličnih projekata koja bi mogla citirati stavke zakona, kao vi (nije problem platiti ako treba, čak je i preferirano jer imam stotinjak pitanja pa bih trebao provesti 2-3 sata s tom osobom)? Drugim riječima, da mogu saznati što ja mogu napraviti sa svojom zemljom i svojom kućom. Arhitektom? Osobom u nekoj od državnih institucija? S vama (platim za savjetovanje)?
  2. Želio bih staviti fotonaponske panele i sagraditi manju zgradu (s betonskim temeljima ~25m2 neto, ) gdje će biti baterije, inverteri i te ostala oprema. Instalacija bi bila odrađena bez mogućnosti predaje u mrežu. U budućnosti bih i kuću prebacio na solare te maknuo HEP kompletno. Mene sada zanimaju koje zakonske zavrzlame moram prolaziti da bih ovaj projekt ostvario. Dakle, čitajući PRAVILNIK O JEDNOSTAVNIM I DRUGIM GRAĐEVINAMA I RADOVIMA Clanak 1. stavka 3: Što znači da bih ja mogao na istoj čestici na kojoj se nalazi kuća (ali ne na krovu kuće) postaviti fotonaponske panele bez potrebe za nekim papirima i polaganja računa nekome? U katastru je upisano 3 čestice: (Kuča i dvor, livada), (oranica), (voćnjak). Nadalje, Članak 4. navodi O kakvom aktu ovdje se priča? Ako takvi akt postoji, sve što mi treba je da platim da se napraviti glavni projekt i onda mogu početi graditi bez dodatnih papira i polaganja računa nekome? Unaprijed zahvaljujem!
  3. Super. Meni kažu da su 2 dana godišnjeg a ne 3 zato što oni računaju radni odnos do dana kada je dan otkaz, ne uzimajući u obzir otkazni rok kod izračuna razmjernog dijela. Imate li možda neku poveznicu na zakon/službenu stranicu neke državne institucije gde se kaže da za godišnji se računa i to vrijeme otkaznog roka i to 2 mjeseca za 6 tjedni rada?
  4. Ako je osoba započela radni odnos 30.10., otkaz dala 1.12 i radi otkazni rok do 15.12., kada prestaje radni odnos, koliko ima pravo dana na godišnji odmor? Kako se to računa? Ne mogu naći u Zakonu o radu ništa vezano za dane godišnjega. Možda krivo gledam. Našao sam jedino ovo: https://uznr.mrms.hr/minimalno-trajanje-radnog-odnosa-za-ostvarivanje-prava-na-godisnji/ gdje kaže da ako osoba radi do pola mjeseca da se računa kao cijeli mjesec pa bi na kraju osoba imala 3 dana umjesto 2. Pošto radni odnos prestaje s danom 15.12. onda se računa kao 1 ili 2 mjeseca?
  5. Kao što rekoh, tu uvjek razgovor stane. Nadam se da će projektant moći odgovoriti na ta pitanja.
  6. Zahvaljujem puno na odgovoru. Dakle, trebao bih naći projektanta koji bi mogao točno reći što se moguće a što nije. Imam još jedno pitanje. Pokušavam razumjeti za pitanje samogradnje što je točno problem. Zašto osoba ne može sama graditi. U svakom razgovoru to nitko ne kaže. Kao i što ste i Vi napisali, ja zakonski ne smijem niti jednu ciglu postaviti. I tu razgovor stane. Fali mi ta jedna informacija da mi sve, kako kažu, klike. Koliko sam razumio do sada, za sve aspekte građenja netko mora biti odgovoran, a taj netko mora biti pravni entitet? Ako je tako, ja bih se mogao zaposliti u nekoj građevinskoj firmi, na svim dokumentima piše ime firme, izvršavanje radova bi se vršilo po pravilima struke ali stvar je što većinski dio radova ja odradio. Time bi, praktički gledano, ja sam sagradio kuću. Razlog zašto ovo pitam je jer sam u jednom periodu bio zaposleni u firmi koja je radila razne građevinske radove, od kopanja do unutarnjeg uređenja te sam bio poslan na razne poslove. Osim voditelja gradilišta, nitko od nas fizikalaca nije imao nikakvu školu, a izvodili smo svakakve radove (pretpostavljam legalno, jer su to bili i državni projekti). Radio sam te radove kao fizikalac, a te iste ne mogu sada jer ne stoji firma iznad mene? Je li u tome samo stvar?
  7. Cijeli život sam nekakvoj vrsti najma i mislim da je vrijeme da si sagradim kuću na nekoj mirnoj parceli gdje budem proveo ostatak moga vremena. Sjećam se vremena kada su se obitelj i susjedi skupili, okrenule se dvije-tri svinje i u kratkom vremenu kuća se izgradila. Ja razumijem da je takvo vrijeme prošlo. Pričam s kolegama i prijateljima i svaka osoba mi kaže nešto drugačije. Moj je cilj postati kompletno neovisan, ako je takvo nešto moguće. Na želim imati mjesečne/godišnje troškove. Želio bih jednog dana, kako kažu, živjeti od zemlje a ne ganjati eure cijeli život. Našao sam sliku koja dobra prikazuje faze gradnje kuče: SLIKA Mene zanima što od navedenoga ja kao investitor osobno smijem raditi. Neki su mi rekli ne smiješ ništa, ali da vlada zažmiri na neke stvari. Drugi mi kažu gradi kako hoćeš pa kasnije legaliziraj nekretninu. Tu postoji svašta pa ako može odgovor - 1. što se smije, 2. što je u nekoj sivoj zoni te 3. ono što se apsolutno ne smije. Znam da projektiranje ne smijem raditi, nemam tu školu ilti nemam pečat. Nema problema, platim ja projekt. Ali me najviše zanima sama izvedba (temelji, zidanje, krov, stolarija...). Također, u cilju da postanem kompletno neovisan potrebne su mi još nekoliko stvari: 1. Solarna elektrana - ne želim se spajati na HEP. Želim imati svoje solarne ploče i baterije. Ne želim imati na krovu ploče jer ih je teže nadzirati i održavati. Želio bih ih imati nedaleko od kuče. Kako planiram biti van grada i čak van sela dvorišta budem imao dovoljno. Rekao mi je kolega da ja kao fizička osoba smijem imati ploče samo na krovu nekretnine u kojoj živim. Kakve su to nebuloze? Priča li kolega istinu? 2. Voda - želio bih si izbušiti bunar. Dosta mi je ove gradske pročišćene filtrirane vode. Mani je velika razlika od prave bunarske vode. Također mi je isti kolega rekao da si ne mogu izbušiti bunar bez traženje dozvole te da će onda doći osoba iz nadležne ustanove i staviti brojilo. Nebuloze. Još uvijek govori kolega istinu? 3. Sanitarna voda - želio bih imati septičku jamu - nisam ovo istražio još. Imali li tu neki uvjeti ili mogu ugraditi biološku septičku jamu? 4. Otpad - nisam za Konzumerizam pa ne planiram puno otpada proizvoditi. Kada mi se napuni vreće/kontejner platim da odvezu. Ni ovo nisam dublje istražio. Postoje li tu problemi? PS. Znam da ako želim mirovinu, zdravstvo, ceste itd. da neke stvari moram plaćati. Sve to ima smisla te imam plan kako pokriti takve, smislene troškove.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija