Jump to content

Darko96

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je Darko96 objavio

  1. Za pojedine skupine HRVI je premali postotak proračunske osnovice...Čak i ako se znatno podigne proračunska osnovica za obračun invalidnina, bez većeg podizanja postotka za pojedine skupine neće biti znatnijeg povećanja invalidnina..Kakvo je to povećanje od 7 eura u 20 i više godina za X skupinu HRVI... Zvuči kao da se netko sprda sa braniteljskom populacijom...

  2. prije 19 sati , 123dino je napisao:

    A šta triba o papira uz taj zahtjev i jel taj zahtev u formatu nekakvog obrasca kojeg preuzmeš,popuniš i predaš na hzmo ili vlastorucno sročiš i pošalješ poštom

     

    Ne treba obrazac, ne znam da li uopće postoji tako nešto..Otišao na šalter HZMO, žena ispunila opći obrazac od HZMO, na kraju obrasca napisala obrazloženje zbog kojeg se traži novi obračun i na temelju kojeg članka, na kraju potpisao obrazac i to je sve po pitanju zahtjeva..Nisam dostavljao nikakvu dopunsku dokumentaciju jer nije bilo nikakvih promjena u odnosu na prvobitno rješenje o mirovini...

  3. Dana 13. 11. 2023. u 9:00, narednik 70 je napisao:

    pitanje za pošt. profesora: imam li pravo na novi izračun mirovine po 52c. 1970 godište, umirovljen 2007, narednik, dragovoljac, hrvi, 1740 dana- borb. sektora, opća nesposobnost, omjer 70:30 u korist rata

    pvb-1,1841 efekt r. staž bez pridodanog: 14 god razlog:možebitno povećanje mirovine

    Imate pravo na novi obračun prema članku 52.c., i to na onaj postotak koji nije vezan uz rat.. Kod mene je bila slična situacija, s tim da je omjer 50/50 i rješenjem sam dobio povećanje od 36 eura..

    Rješenje HZMO-a  dobio sam nakon punih šest mjeseci čekanja...

    Na novi izračun nemaju pravo oni koji imaju 100% vezano uz rat , kao ni oni koji su umirovljeni nakon 2019. godine ..

  4. prije 9 minuta, lonili je napisao:

    Poštovanje svima 

    Imam jedno pitanje, s tim da nisam istraživao forum o temi koja me zanima, a to je...dali se dobija kakav čin kada se radi novi obračun mirovine kao HRVI.Bio sam pričuva u temeljnoj, a kasnije u spec.policiji bez ikakvog čina, i sada mi je postupak u tijeku. Omjer mi je 20-80 rat- mir, dobio opću nesp.za rad ( jučer bio u mirovinskom, i gđa koja tamo radi mi je pročitala što je dalo 2 stup.povjer. u Zg ). Rekla mi je i da je HZMO poslao nekakav dopis..upit u MUP ( nije mi znala reći zašto ). Jer ako ne dobijem čin, uvećanje iz profesionalne branit. mirovine  u mirovinu kao Hrvi, i opću nespos.za rad bit će mi čista mizerija.

    Zato ako netko nešto zna u vezi toga, dali se se dobije kakav čin pri novom obračunu mirovine, bio bih vrlo zahvalan.

    Imam osiječaj da prava branitelja koji su otišli u mirovinu prije 2005. g. i  koji sada odlaze, nisu jednaka.

     

    Zbog čega bi trebao dobiti nekakav čin? Naravno da prava branitelja,  umirovljenika i mnogih drugih nisu jednaka s onima koji su konzumirali drugačije zakone i pravila igre..

  5. prije 12 sati , Zeljkorezicx je napisao:

    Pozdrav,

    Pa ja sam zvao prije 2 dana kadrovski odjel PU i razgovarao sa osobom koja obrađuje dokumentaciju.

    On kaže da ja ne pokrećem za čin nego mirovinsko.

    Ja trebam skupiti dokumentaciju za pokretanje postupka novog izračuna mirovine. Mirovinsko onda šalje zahtjev za čin, pa nadležna PU sa potvrdama nadležne PU šalje u komisiju u ministarstvo u ZG, tamo komisija određuje čin - prevodi ga u vojni te šalje riješenje natrag u mirovinsko koji dalje na temelju čina pokreće izračun. Rekao mi je: " vjerujte, znam šta govorim. Radim taj posao preko 20g."

    Pravnika sam zvao pa mi je rekao da toga više nema odavno...da zaboravim.

    Ali da mogu ići tražiti čin i predati pa dobiti pismeno odgovor...

    To je i okidač koji me naveo na razmišljanje uzeti odvjetnika!

    Meni nije žao platiti tako nešto kako bih dobio nešto što ću imati cijeli život. Naravno, ponovo naglašavam da ne znam jesam li u pravu i ne tvrdim ništa ali probat ću...

    Kada pokrenem sve i razgovaram sa odvjetnikom objavljujem update svog iskustva.

     

    mirovinsko nema baš ništa sa tvojim činom, niti ga mogu dodijeliti a niti oduzeti ..To sve dolazi iz postrojbe zajedno sa drugom dokumentacijom  za umirovljenje..Ako nakon dobivanja rješenja iz mirovinskog uočiš nešto što se ne uklapa u vjerodostojan sadržaj, piše se žalba i traži novi izračun... Dodijela činova su daleka prošlost, kada su se u pravilu dijelilli braniteljima ovisno o težini ozljeda i posmrtno poginulim braniteljima..Znam ljude koji su iz sustava otišli još davne 2005. godine, i to sa statusom HRVI, ali ni jedan od njih nije dobio nikakav čin iznad osobnog čina ili ustrojbenog mjesta.

     

  6. prije 1 sat, Zeljkorezicx je napisao:

    Hvala,

    Jesu tebi priznali nedavno?

    još prije par godina, ali se koliko je meni poznato u međuvremenu ništa nije promijenilo...Nije mi jasna mirovina zbog profesionalne bolesti, bez omjera rat i mir ... Znači, sto posto civilna mirovina...Koliko je meni poznato, na taj način se zbrinjavao višak onih koji se nisu uklapali u nove ustrojbene planove, pod uvjetom da ispunjavaju određene zakonske kriterije ..

    Zbog nezadovoljstva, neki su tek nakon umirovljenja ganjali raznorazne papire, invalidnost, činove itd ..Eh, ima tu puno svega i svačega, što zapravo ne čudi s obzirom na nasljeđe sustava, gdje se mnogo toga rješavalo po principu snađi se druže...

  7. Dana 07. 11. 2023. u 14:18, Zeljkorezicx je napisao:

    Čl.52 zakona o braniteljima jasno kaze da se uzima tebi najpovoljniji izračun u obzir.

    Ja se ne mislim tek tako na izgovor nekog sluzbenika i njegove priče dati otkantati... zato i mislim paralelno sa zahtjevom ići se pravno savjetovati i čuti šta na sve kaže odvjetnik.

    Na riješenje, ukoliko nije uzet čin u obzir, idem preko odvjetnika na žalbu.

    Jednostavno ako nas dvojica imamo isti ratni put i provedeno vrijeme u istoj postrojbi, je li ustavno da ja dobijem čin prije 10g. a tebi se odbija? Ako je jedan dobio-moraju svi imati na to pravo. To je moj stav i zato idem svojim planom da se savjetujem (ne kazem da sam u pravu ali neka mi pravni stručnjak to rastumači).

    Rješenje o HRVI, potvrdu PU o činu,  ustrojbenom mjestu i funkciji poslati na mirovinsko i zatražiti novi obračun mirovine.. Još nešto, zaboravi na dva čina gore.. U međuvremenu se puno toga zakonski izmijenilo, tako da je sve u skladu sa Ustavom.. I za kraj, nadati se što povoljnijem rješenju vezanom za omjer rat / mir...S obzirom na protek vremena, jako teško da će taj omjer biti veći u odnosu na postotak HRVI...Ne zvuči motivacijski , ali tako je to danas.. 

  8. Je li možda netko pisao žalbu ili prigovor zbog pogrešnog izračuna mirovine? Razmišljam sutra otići u HZMO i napisati prigovor..  Jednostavno zato jer ne želim da, zbog nečije pogreške , namjerne ili nenamjerne, ubuduće mirovina bude manja za 4 eura..

    Postoji odluka vlade u kojoj je jasno precizirano ukidanje smanjenja mirovine..Spreman sam ići do kraja i saznati čiji kalkulator pogrešno izračunava..

  9. prije 28 minuta, prof je napisao:

    Poštovani Darko,

    nije mi poznata formula kako to radi HZMO ali kao kontrola njihovog izračuna, za stare mirovine veće od 516,14 EUR-a najbolje je staru mirovinu najprije podijeliti sa 90 (ili 9) i dobiveni broj pomnožiti sa 95 (ili 9,5) i to je pravi iznos nove mirovine od 1.8.2023.g.

    Poštovani prof, stvar je u tome što je i moja mirovina povećana za spomenuti famozni kooficijent od 5,263 posto.. Jednostavno mi nije jasno kako su došli do izračuna takvog povećanja.. Razlika mirovine u odnosu  na uobičajeni postotni račun je približno 4 eura manje...

  10. prije 35 minuta, Josip HR je napisao:

    Ja računam na drugi jednostavniji način, napr. stara mirovina od 1.000,00 eura, a povećanje je 5,5555%

    1.000,00 + 5,5555% = 1.055,555 ili 1.000,00 x 1,055555=1.055,555

    Moguće je da je navedeni postotak pogreška HZMO-a, a  moguće je kako je poštovani prof napisao: Drmnu euro do 5 eura po obračunu mirovine mjesečno i eto im palača.

    Da, dobro. Nejasan mi je taj famozni postotak od 5, 263 i pokušavam odgonetnuti na koji način su došli do njega u HZMO...

    100/18 = 5.555 ( 100 / 5.555 =18 )

    100/19 = 5.263  (105.555 / 5.555 =19)

    Možda pogreška u excel kalkulatoru, na sto posto greškom pridodali 5,555 i onda podijelili...Ispravno je vrijednost od sto posto podijeliti sa određenim postotkom kako bi se dobio kooficijent izračuna razlike mirovine .

    Ili staru mirovinu najprije podijeliti sa 90 posto i dobiveni kooficijent pomnožiti sa 95 posto za visinu nove mirovine..

    Ovaj famozni postotak ili je greška, ili se radi o nečemu drugome.. 

  11. prije 3 sati , Josip HR je napisao:

    Poštovani,

    svi koji si imali pravo na 5,55% povećanje mirovine. Mirovina im se povećala u prosjeku 5,263%, kao i Vama. Vi ste trebali dobiti novu mirovinu u iznosu 1.328,62 eura tj. 69,93 eura više.

    Je li moguće kako je navedeni postotak od 5,263  pogreška HZMO kod izračuna...

    100 : 5.55 = 18

    105.55 :5.55 =19

    Ispravno je ono prvo, znači stara mirovina / 18 = povišica u eurima

    ako se stara mirovina podijeli sa 19, dobije se famozni postotak povećanja  od 5, 263...

    Pozdrav svim hrvatskim braniteljima...

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija