Jump to content

marona5

Korisnik
 • Broj objava

  28
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O marona5

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Prije svega ponosni sam Hrvat pa onda i Dalmatinac od korijena, dakle nemam ništa sa HVO osim što sam sa nekima od njih bio na terenu. Zašto ovo pišem, pa zato da ne mislite da ja branim HVO, ali moram prihvatiti da su i pripadnici HVO branili RH. Po meni ružno je kazati "Zašto on ima, a ja nemam?". Poštenije bi bilo da se borite za svoja prava ne osporavajući nečija druga prava. Isto tako mišljenja sam da je svaki branitelj-dragovoljac, pripadnik borbenog sektora, sukladno danima sudjelovanja u DR za to i nagrađen makar minimalno jer je mnogima takva satisfakcija značajnija od novca. E s
 2. Nikakav pojas, čast svima, ali profesor je "zakon"- provjereno, kod mene prije dvije godine profesorov izračun je dao dvije kune manji iznos od kasnijeg izračuna HZZMO-a.
 3. Stručna procjena je znala trajati jako dugo, godinu i više dana. Nje više nema, ali u zakonu i dalje stoji "privremeno do tri godine", pa sad koga kako dopadne.
 4. Ukratko, ratni put i medicinska dokumentacija trebali bi biti "vrh vrhova", ranjavanja, zarobljavanje, itd.....da bi nakon drugog izlaska dobili za trajno.
 5. Na stranku u postupku primjenjuje se zakon povoljniji za nju. Sama logika kaže da su se stjecanjem invalidnosti s osnova sudjelovanja u Domovinskom ratu ( HRVI ) životne okolnosti u bitnom promijenile, isto kao i osnovi stjecanja mirovine. Slijedom iznijetog sigurno je da će svi oni koji su umirovljeni po nekom od zakona, stjecanjem trajnog statusa HRVI steći i pravo na izračun mirovine za HRVI. E sad, pitanje je da li će to biti i povoljnije od već postojeće mirovine, pogotovo za one koji su otišli u mirovinu kao DVO i PS. Međutim i oni mogu birati da li će primati mirovinu po novom -HRV
 6. Moće zatražiti izračun mirovine za HRVI i zadržati - izabrati za njih povoljniju mirovinu.
 7. Bit posta i jest da se kupe bilo koji od četiri ponuđena i to kao sredstvo odvraćanja mogućeg agresora i sigurnosti svih građana RH, a isto tako i da se država uredi i funkcionira kako to treba biti, zapravo da bude poštena i pravedna prema svim svojim stanovnicima i eto budućnosti i novaca. Nažalost nije tako, branitelji su Lijepu našu u krvi stvorili i očito pogrešno misleći da je njihov posao odrađen, predali je u ruke političarima, a kakvi su oni to svakodnevno vidimo.
 8. O.K. skupo, brutalno... da će koštati-hoće. Pa majku mu nismo mi najgluplji narod na svijetu da se neće naći stotinjak inžinjera i tehničara sposobnih da to održavaju, te petnaestak momaka - domoljuba da ih sa zadovoljstvom lete. Ljude treba platiti i poštivati kao u svakom poslu i nema sekiracije. Nisam sklon mišljenju kako mi to ne možemo i ne znamo, naravno da stariji ljudi to ne mogu, pa većinom koristimo nekih 20-40 % mogućnosti današnjih mobitela, međutim dajte to djetetu od 15 godina i da vidite koja čuda radi i zato ne treba se bojati moderne tehnike. U biti mislim da bi trebalo zap
 9. Poštovana, ako imate trajno HRVI i ako Vam je u interesu da dobijete mirovinu, a ne da nastavite raditi, zatražite mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima i dobit ćete je.
 10. Mislim da po "Općem mirovinskom zakonu" komisija u mirovinskom može i ne mora priznati pravo na mirovinu zbog PTSP (npr, mogu ga imati i sudionici teških prometnih nezgoda), međutim po Zakonu o braniteljima, branitelji trajno oboljeli od PTSP s minimalno 20 % invalidnosti, a bolest je nastala u svezi sudjelovanja u Domovinskom ratu (dakle s trajnim rješenjem) imaju pravo na invalidsku mirovinu.
 11. Znam da se za invalidsku mirovinu dobije privremeno rješenje pa sam pretpostavio da je isti postupak u HZMO i za HRVI. Ukoliko nije tako, a dozvoljavam da nije i nisam stručnjak, molim Vas ukoliko ste upućeni da objasnite kako jest. Također, moguće je da se izmjenama zakona i odnos rat-mir rješava pred vještacima koje će imenovati Ministarstvo branitelja pa ukoliko to bude i upućeni ste u postupak i prijedlog Novog zakona s radošću ću prihvatiti Vaše mišljenje.
 12. Poštovani, ne nekima nego velikoj većini jer koliko sam upoznat rijetko tko je dobio trajni status HRVI s osnova bolesti po sadašnjem zakonu. Štoviše oni koji su okasnili s liječničkom dokumentacijom 200x.g, i među prvima zatražili status HRVI po sadašnjem zakonu još uvijek imaju privremeni status HRVI i u najboljem slučaju trajno rješenje HRVI će dobiti u četvrtom kvartalu 2021.godine. Nakon toga slijedi ponovno kompletiranje liječničke dokumentacije kod obiteljskog liječnika i upućivanje na vještačenje u Zavod za vještačenje HZMO za određivanje odnosa "rat-mir", potom revizija i dobije se
 13. Koliko sam shvatio onako ugrubo, dugo se čekalo na liječnička povjerenstva u bolnicama koji su odlučivali da li se povrede ili bolest dovode u svezu s ratom. Dakle po novom prijedlogu više se ne bi išlo na povjerenstva u bolnicu već direktno na vještačenje, međutim ni to se ne bi radilo u Zavodu za vještačenja već bi se formirala posebna vijeća vještaka i viših vještaka pri Ministarstvu branitelja, a samim tim bi se znatno skratila čekanja na vještačenje.
 14. Zaboravih, taj zahtjev za novo vještačenje "rat-mir" podnosi Vaš obiteljski liječnik, dakle isti postupak kao i za invalidsku mirovinu. Podnesite zahtjev bez straha, nemate što izgubiti.
×
×
 • Napravi novi...