Jump to content

marona5

Korisnik
 • Broj objava

  27
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O marona5

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Nikakav pojas, čast svima, ali profesor je "zakon"- provjereno, kod mene prije dvije godine profesorov izračun je dao dvije kune manji iznos od kasnijeg izračuna HZZMO-a.
 2. Stručna procjena je znala trajati jako dugo, godinu i više dana. Nje više nema, ali u zakonu i dalje stoji "privremeno do tri godine", pa sad koga kako dopadne.
 3. Ukratko, ratni put i medicinska dokumentacija trebali bi biti "vrh vrhova", ranjavanja, zarobljavanje, itd.....da bi nakon drugog izlaska dobili za trajno.
 4. Na stranku u postupku primjenjuje se zakon povoljniji za nju. Sama logika kaže da su se stjecanjem invalidnosti s osnova sudjelovanja u Domovinskom ratu ( HRVI ) životne okolnosti u bitnom promijenile, isto kao i osnovi stjecanja mirovine. Slijedom iznijetog sigurno je da će svi oni koji su umirovljeni po nekom od zakona, stjecanjem trajnog statusa HRVI steći i pravo na izračun mirovine za HRVI. E sad, pitanje je da li će to biti i povoljnije od već postojeće mirovine, pogotovo za one koji su otišli u mirovinu kao DVO i PS. Međutim i oni mogu birati da li će primati mirovinu po novom -HRV
 5. Moće zatražiti izračun mirovine za HRVI i zadržati - izabrati za njih povoljniju mirovinu.
 6. Bit posta i jest da se kupe bilo koji od četiri ponuđena i to kao sredstvo odvraćanja mogućeg agresora i sigurnosti svih građana RH, a isto tako i da se država uredi i funkcionira kako to treba biti, zapravo da bude poštena i pravedna prema svim svojim stanovnicima i eto budućnosti i novaca. Nažalost nije tako, branitelji su Lijepu našu u krvi stvorili i očito pogrešno misleći da je njihov posao odrađen, predali je u ruke političarima, a kakvi su oni to svakodnevno vidimo.
 7. O.K. skupo, brutalno... da će koštati-hoće. Pa majku mu nismo mi najgluplji narod na svijetu da se neće naći stotinjak inžinjera i tehničara sposobnih da to održavaju, te petnaestak momaka - domoljuba da ih sa zadovoljstvom lete. Ljude treba platiti i poštivati kao u svakom poslu i nema sekiracije. Nisam sklon mišljenju kako mi to ne možemo i ne znamo, naravno da stariji ljudi to ne mogu, pa većinom koristimo nekih 20-40 % mogućnosti današnjih mobitela, međutim dajte to djetetu od 15 godina i da vidite koja čuda radi i zato ne treba se bojati moderne tehnike. U biti mislim da bi trebalo zap
 8. Poštovana, ako imate trajno HRVI i ako Vam je u interesu da dobijete mirovinu, a ne da nastavite raditi, zatražite mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima i dobit ćete je.
 9. Mislim da po "Općem mirovinskom zakonu" komisija u mirovinskom može i ne mora priznati pravo na mirovinu zbog PTSP (npr, mogu ga imati i sudionici teških prometnih nezgoda), međutim po Zakonu o braniteljima, branitelji trajno oboljeli od PTSP s minimalno 20 % invalidnosti, a bolest je nastala u svezi sudjelovanja u Domovinskom ratu (dakle s trajnim rješenjem) imaju pravo na invalidsku mirovinu.
 10. Znam da se za invalidsku mirovinu dobije privremeno rješenje pa sam pretpostavio da je isti postupak u HZMO i za HRVI. Ukoliko nije tako, a dozvoljavam da nije i nisam stručnjak, molim Vas ukoliko ste upućeni da objasnite kako jest. Također, moguće je da se izmjenama zakona i odnos rat-mir rješava pred vještacima koje će imenovati Ministarstvo branitelja pa ukoliko to bude i upućeni ste u postupak i prijedlog Novog zakona s radošću ću prihvatiti Vaše mišljenje.
 11. Poštovani, ne nekima nego velikoj većini jer koliko sam upoznat rijetko tko je dobio trajni status HRVI s osnova bolesti po sadašnjem zakonu. Štoviše oni koji su okasnili s liječničkom dokumentacijom 200x.g, i među prvima zatražili status HRVI po sadašnjem zakonu još uvijek imaju privremeni status HRVI i u najboljem slučaju trajno rješenje HRVI će dobiti u četvrtom kvartalu 2021.godine. Nakon toga slijedi ponovno kompletiranje liječničke dokumentacije kod obiteljskog liječnika i upućivanje na vještačenje u Zavod za vještačenje HZMO za određivanje odnosa "rat-mir", potom revizija i dobije se
 12. Koliko sam shvatio onako ugrubo, dugo se čekalo na liječnička povjerenstva u bolnicama koji su odlučivali da li se povrede ili bolest dovode u svezu s ratom. Dakle po novom prijedlogu više se ne bi išlo na povjerenstva u bolnicu već direktno na vještačenje, međutim ni to se ne bi radilo u Zavodu za vještačenja već bi se formirala posebna vijeća vještaka i viših vještaka pri Ministarstvu branitelja, a samim tim bi se znatno skratila čekanja na vještačenje.
 13. Zaboravih, taj zahtjev za novo vještačenje "rat-mir" podnosi Vaš obiteljski liječnik, dakle isti postupak kao i za invalidsku mirovinu. Podnesite zahtjev bez straha, nemate što izgubiti.
 14. Nažalost, pravnici i savjetnici u HZMO nerijetko nisu u pravu ili Zakon tumače na štetu osiguranika (čak se boje da ne pogriješe u korist osiguranika), a mali je broj i onih koji detaljno poznaju Zakon i prava koja iz njega proizlaze pa je često potrebita rovovska borba za ostvarenje propisanih prava. Nakon što dobijete trajno rješenje da ste HRVI, Vi morate ponovno u Zavod za vještačenje gdje Vam vještaci određuju da li se radi o općoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad i određuju Vam omjer oštećenja organizma kao posljedicu sudjelovanja u Domovinskom ratu- takozvani omjer rat/m
×
×
 • Napravi novi...