Jump to content

Nynsy

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, Vezano uz temu "posao studenta" Imam pitanje na obveze studenta kao izvođača radova. Što ako student ne izvrši svoje obveze kao radnik, ne dolazi na posao na vrijeme ili uzrokuje materijalnu štetu, manjak u blagajni koji je kažnjiv i po Zakonu? Pravilnikom o radu su u firmi koja je u ovom slučaju I naručitelj radova preko Posrednika( st.servis) , definirane i obveze te novčane kazne i opomene...no što je sa studentima? Zadnji slučaj koji sam imala je manjak u blagajni od 50 eura u smjeni studenta, no odgovorni su oboje jer nisu odradili primopredaju u smjeni .
  2. Hvala za informacije. Razumijem dio povrata poreza I na taj način povrata iznosa..no nisam bila sigurna u uzimanje za pravo da ne uplacuju prema poreznoj kartici...jer za ovih mjeseci u kojima nisu uplaćivali . Povrat ni ne mogu dobiti dok ne skinem dijete sa porezne..no što je sa iznosima koje su uplaćivali sada dok mi je dijete na poreznoj .?
  3. Pozdrav, tako i ja smatram..no poslodavac nije uplatio manje poreza već uplatio kao da nemam dijete na pk. Što mi savjetujete ? Bruto je definiran Ugovorom 1420 eura ( uz 12% prireza) neto je 1000 eura a trebao je biti cca 1057 eura .
  4. Zahvaljujem. U firmi u kojoj radim nemaju HR i često brkaju ta dva pojma.
  5. Pozdrav, ni ja ne bi otvarala novu temu a radi se o djeci na PK. Promijenila sam firmu i također govore da je interno ugovoreno da nitko nema djecu na pk jer se dio radnika, Odjel prodavača i skladište koji ima neto plaću ugovorenu ,bunio kako ne dobe svi isto za odrađeno a teško im je bilo isto pojasniti. Međutim ja sam Odjel Prodaje i marketinga i u Ugovoru mi stoji bruto od 1420 eura +stimulacija...a novi anex ide na 1533 eura bruto +stimulacija. Kada sam išla preračunati bruto u neto, tek tada sam primijetila da mi je neto isplata kao da nemam 1 dijete na pk. To znači da poslodavac uplaćuje porez koji nije potrebno uplaćivali i trebam tražiti povrat poreza. No, moje je pitanje, imam li je pravo sama odlučiti da mi mjesečno poslodavac sukladno mojoj pk s 1 djetetom uplati manje poreza tj.koristi moje pravo na olaksicu i time sa bruto u neto dobit više na račun...ili ja moram slijediti upute firme i skinuti dijete sa pk pa sama tražit povrat poreza?
  6. Hvala Vam na odgovoru. Razlikuje li se i u ovom slučaju otkazivanje Ugovora o radu i neproduživanje Ugovora na određeno ( išao je probni rad 6 mjeseci / 1 godina Ugovora na određeno ). Tumače li se otkazivanje i neproduživanje kao 2 različita termina..jer u tom slučaju Ugovor na određeno s razlogom trenutne potrebe za radnikom zbog pojačanog opsega posla također nema svrhu utoliko isti radnik nije prisutan. Slažem se da nema smisla dokazivati da je radnica u trenutku potpisivanja Ugovora znala svoje stanje.
  7. Poštovani svi, Sa 10.06. zaposlili smo djelatnicu s Ugovorom na godinu dana i probnim rokom od 6 mjeseci. Nakon tjedan dana tražila je mogućnost plaćenog dopusta jer je suprug ranije uplatio ljetovanje za koje joj nije rekao prilikom prijave za posao. Nismo mogli pristati . Tjedan dana nakon, djelatnica je javila da je u drugom stanju i da isti dan otvara bo, čuvanje trudnoće po nalogu liječnika. Znači, djelatnica je radila svega ako 2 tjedna pod probnim rokom i otišla na komplikacije. Kako Ugovor traje 1 godinu, kao trudnici ne smije se raskinuti i firma će morati platiti I godišnji nakon te godine dana. Ima li firma kakve druge opcije obzirom na probni rad koji je prekinut bolovanjem ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija