Jump to content

BO- trudnoća pod probnim radom


Nynsy

Preporučene objave

Poštovani svi,

Sa 10.06. zaposlili smo djelatnicu s Ugovorom na godinu dana i probnim rokom od 6 mjeseci. Nakon tjedan dana tražila je mogućnost plaćenog dopusta jer je suprug ranije uplatio ljetovanje za koje joj nije rekao prilikom prijave za posao. Nismo mogli pristati . Tjedan dana nakon, djelatnica je javila da je u drugom stanju i da isti dan otvara bo, čuvanje trudnoće po nalogu liječnika. 

Znači,  djelatnica je radila svega ako 2 tjedna pod probnim rokom i otišla na komplikacije.  Kako Ugovor traje 1 godinu, kao trudnici ne smije se raskinuti i firma će morati platiti I godišnji nakon te godine dana.  Ima li firma kakve druge opcije obzirom na probni rad koji je prekinut bolovanjem ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , Nynsy je napisao:

Ima li firma kakve druge opcije obzirom na probni rad koji je prekinut bolovanjem ?

Probni se rok svakako produžava s obzirom da njegova svrha nije ispunjena. Dakle, kada/ako se radnica vrati, probni bi rad iznosio 5,5 mjeseci.

Zakonodavstvo i sudska praksa potvrdili su kako niti jednoj trudnici, dakle niti onoj koja ima ugovoreni probni rad, kao niti bilo kojoj drugoj, ugovor o radu ne može se otkazati za vrijeme trudnoće.

Jedino ukoliko vam je namjera dokazivati prijevaru, odnosno da je radnica znala (ili je morala znati) u trenutku potpisivanja ugovora o radu da je trudna - za to ćete, naravno, trebati dokaze te sami procijenite isolati li vam se takav sudski postupak (koji će potencijalno koštati više od troška ove godine).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala Vam na odgovoru. 

Razlikuje li se i u ovom slučaju otkazivanje Ugovora o radu i neproduživanje Ugovora na određeno ( išao je probni rad 6 mjeseci / 1 godina Ugovora na određeno ).  Tumače li se otkazivanje i neproduživanje kao 2 različita termina..jer u tom slučaju Ugovor na određeno s razlogom trenutne potrebe za radnikom zbog pojačanog opsega posla također nema svrhu utoliko isti radnik nije prisutan.

Slažem se da nema smisla dokazivati da je radnica u trenutku potpisivanja Ugovora znala svoje stanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija