Jump to content

Westwood

Korisnik
  • Broj objava

    2
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    Westwood je reagirao na Antuntun56 u Uporabna dozvola ili pozitivna zabilježba u ZK izvatku   
    Opcije na raspolaganju:
    otići u nadležni ured graditeljstva za vaš dio grada i raspitati se kakva je njihova praksa za već upisane zgrade u zemljišno knjižnom odjelu na temelju prethodnog zakona - izdavanje nove uporabne dozvole nema smisla u kontekstu odredbi članka 175. važećeg Zakona o gradnji  otići u ZK odjel i tražiti da se dopuni upis za zgradu u pogledu zakona na temelju kojeg je upis izvršen, mada će to još uvijek za banku biti nedostatno ako banka želi vidjeti uporabnu dozvolu izdanu po važećem Zakonu o gradnji, a što nema smisla u kontekstu odredbi članka 175. istog Zakona   
     
  2. Hvala
    Westwood je reagirao na Antuntun56 u Uporabna dozvola ili pozitivna zabilježba u ZK izvatku   
    U vašem ZK izvadku je pozitivna zabilježba upisana u drugom odjeljku posjedovnice - to je zabilježba u kojoj se navodi na temelju kojeg akta je zgrada uknjižena u zemljišne knjige.
    Po Zakonu o gradnji koji je na snazi od 01.01.2014. godine, temelj za upis zgrade je uporabna dozvola, a u članku 175. istog Zakona su izjednačeni sa sadašnjom uporabnom dozvolom i svi dokumenti / akti za uporabu građevine koji su se koristili za upis zgrada po prethodnim zakonima.
    Vaša zgrada je upisana u zemljišne knjige temeljem odredbi prethodnog Zakona o prostornom uređenju i gradnji koji je za upis zgrada izgrađenih na temelju akta / građevinske dozvole izdane do 19.06.1991. godine, odredio slijedeći način: uz priloženu pravomoćnu građevinsku dozvolu i potvrdu građevinske inspekcije da nije u tijeku inspekcijski nadzor, samo što u ZK izvadku nedostaje podatak da je taj upis izvršen temeljem odredbi  članka 331. Zakona o prostornom uređenju i gradnji.
    Odredbama spomenutog članka 175. važećeg Zakona o gradnji što se sve smatra aktom za uporabu, trebalo je biti onemogućeno da sa svakom promjenom građevinske regulative bude ponovno razmatran način upisa zgrada u zemljišne knjige (non bis in idem), a što izgleda ne važi za naše banke. 
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija