Jump to content

Deziderij

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Osobe A. i B. razveli su se prije 2 godine. Postoji li rok za podizanje tužbe za podjelu bračne stečevine? Ako A. danas umre postoji li rok da osoba B. podigne takvu tužbu?
  2. Osoba A.A. je u emotivnoj vezi sa B.B. dulje od tri godine. Oboje su hrvatski državljani. Koji uvjeti trebaju biti ispoštovani da bi se ta veza prema zakonu smatrala izvanbračnom zajednicom? Osoba B.B. njemački je umirovljenik. Ima dijete iz prijašnje veze. U slučaju da B.B. umre prije A.A. u kolikom postotku će A.A. naslijediti njegovu mirovinu? Ako B.B. ostavi oporukom svoju imovinu djetetu iz prijašnje veze ima li A.A. pravo na nužni dio te iznosi li on 50% od punog dijela?
  3. Mogu li pored toga što ću osobno dati obranu, prije ročišta putem protokola predati svoju pismenu izjavu jer se bojim da će sudac prešutjeti ono što ću usmeno izjaviti? Dakle, i usmeno i pismeno.
  4. U kaznenom postupku.
  5. Presudom drugostupanjskog suda iz 2023. godine osoba A.A. osuđena je na uvjetnu zatvorsku kaznu (9 mjeseci uvjetno na 2 godine) i plaćanje sudskih troškova koje još nije podmirila. Podnijela je ustavnu tužbu koja još nije riješena. Je li uvjetna zatvorska kazna na snazi ili je "zamrznuta" do odluke Ustavnog suda?
  6. U rješenju o razvodu braka iz lipnja 2021. naveden je broj računa roditelja s kim će tada maloljetno dijete stanovati. Dijete je punoljetno od travnja 2023. Alimentacija je prvi put uplaćena u siječnju 2024. Još nije donijeto rješenje da se alimentacija uplaćuje na račun djeteta (a niti je pokrenut postupak). Tko treba potraživati (odnosno na čiji račun bi se trebalo uplatiti) da se uplate neisplaćene alimentacije i za vrijeme maloljetnosti i za kasnije razdoblje od 04.2023. do 01.2024.
  7. Da, prigovorio je. No kako dokazivati?
  8. Vlasništvo je upisano na pokojnika.
  9. Brak je razveden prije 4 godine. Nije pokrenuta parnica za podjelu bračne stečevine. Jedan od bračnih partnera umro je prije 2 godine. Može li drugi partner sada pokrenuti parnicu za podjelu stečevine te postoji li rok zastare)
  10. Drugostupanjski sud (u ovom slučaju županijski sud) potvrdio je presudu prvostupanjskog suda (općinskog) i donio pravomoćnu presudu. Osuđenik je uputio Ustavnom sudu ustavnu tužbu kojom predlaže ukidanje presude županijskog suda i vraćanje predmeta na ponovni postupak. Ako Ustavni sud usvoji prijedlog ustavne tužbe je li njegova odluka obvezujuća?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija