Jump to content

darko m70

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala Gospon Profa Vidim da je iscrpna rasprava, ne samo po cl. 9a, vec i drugim ustegama, bila u vremenima kada je brutto toliko bio rezan, da je odlazak u mirovinu bio teska kazna,.. Argumentirani ste i stručni. Dolaze vremena kompletne smjene ratne generacije 90 tih. Jednostavno je bilo razdoblja kada se na nasu generaciju toliko vrsio pritisak za odlazak u mirovinu da je bio u rangu mobinga. Ono 2 izlaze iz sustava 1 uđe. Sada im te mlade nema tko upucivati u predmete. A nas koji smo se skolovali svojim odricanjem i najvisim zvanjima, uvijek smo nekome smetnja. Tijekom 1991. I 1995. Ponekad sam zazelio biti zidar i raditi na bausteli u njemackoj. Nasa baustela je bila Hrvatska, i nije bilo rada u fušu. Cjeli radni vijek mi je protekao u terenima i operativi., Oni koji su dosli u sluzbu nakon 1996. Vec nece moci konzumirati ratni staz u duplom trajanju. Vidim da su mnogi zavidni kad netko ima dobar umnozak brutta. Ali to je sve, sto nam je uplaceno. Nismo krivi za formulu iz vazeceg Zakona. Uz uzrecicu...pa sta bi ti htio... Nista Gospon, samo ono sto mi pripada. Ili ono...jel si si vec nasao s cim se budes bavio. Nisam.... S mnogim kolegama s kojima sam razgovarao, vidim da uopce ne prate stanje sa svojih platnih lista, odnosno uplate koje za njih uplacuje drzava. Sada kada dobiju informativne izracune, cude se rezultatima.
  2. Gospon Prof, sve jasno, No moje pitanje je i dalje nelogicnost te odredbe 9a, jer se izracun po cl. 6 i 6a, onda mogao mjenjati. Ovako ispada da nam te uplate za benificiju, drzava derogira kroz dolje navedene porezne razrede koje sam odgovorio gosponu Ledenoj kisi.
  3. Gospon Ledena kisa, ja se slazem sa Vama, u Vasoj tvrdnji da su nase mirovine vece od prosjeka. Gospon, no taj izracun je temeljen na osnovu vazeceg propisa, a rezultat je formule u koju su ubacene uplate koju je drzava za mene i ostale kolege uplacivala. Mislite li Vi da bi sve mirovine trebale biti jednake? Ukoliko je Vama poznata problematika, ja postavljam pitanje egzistencije vise stupanjskog opteterecenja brutta konkretnog zakona. Odnosno, zasto fiktivno nesto dati, a onda uzeti. Primjer.
  4. Kao umirovljeni službenik MUP-a trazio bih pojašnjenje poreznog opterečenja brutto iznosa mirovine umirovljenih djelatnika policije i DVO po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba. Naime, stalno nas se u našem statusu stavlja u red tzv. Povlaštenih mirovina, izjednačavajući nas sa ostalim kategorijama umirovljenika koji su umirovljeni po drugim zakonskim osnovama. Međutim, naši izračuni mirovina temeljeni su na stvarnim uplatama za mirovinski staž kao i benificirani staž. Kada pogledamo brutto izračun naše mirovine, po čl. 6, pa i 6a, vidljivo je da se taj brutto koji se dobije nakon množenja godina staža, faktora uvečanja i prosjeka boda uplata za najboljih 10 godina, počinje oporezivati sa čl. 9a, kriznim porezom Jadranke Kosor i 10 posto preostalog neoporezivog ostatka mirovine. Međutim, postavljamo pitanje egzistencije čl. 9a u Zakonu, i uskrate netta kroz 4 porezna razreda. Zbog čega uopče taj članak 9a postoji.? Zašto nema jedinstvene stope oporezivanja naše mirovine na brutto iznos i gotovo.? Recimo 10 % na kompletan brutto. Ako su nam izračuni za mirovinu pre veliki, zašto se manje ne opterečuju plaće aktivnih policajaca i isplati im taj novac, a ne da nam država fiktivno kao uplačuje taj novac za mirovinu, a onda ga jednostavno nakon izračuna brutta kroz porez do netto isplate uzme.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija