Jump to content

antonioleg

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Prošao sam sad kroz ZoPsNIZ i malo mi je jasnije - ako je kuca na ortofoto karti iz 2011., ne bi trebalo biti problema. U zakonu sam naisao na ovaj clanak i ne znam kako ga tumačiti: Članak 33. (NN 65/17) (1) Završena zgrada, odnosno završeni dio zgrade za koju je doneseno rješenje o izvedenom stanju smatra se u smislu posebnog zakona zgradom za koju je izdana građevinska dozvola i uporabna dozvola. Ako kuca prođe legalizaciju i dobije rješenje o izvedenom stanju (rješenje o izvedenom stanju je rezultat uspješne legalizacije ako sam dobro skužio?), to znaci da se poslije na kucu gleda kao da ima građevinsku dozvolu i uporabnu (npr. moze se prijaviti na natjecaju za obnovu od EU i sl.?)
  2. Kuća i nadogradnja kuće se jasno vide na ortofoto karti iz 2011. Sto ste mislili pod tim da ce zakonska postavka iz prethodnih zakona biti ugradena i u novu verziju ZoPsNIZ? Malo mi je tesko pratiti sve zakone i ove malo kompleksnije clanke i shvatiti ih na pravi nacin. Da rezimiramo, iako je kuca nelegalizirana, i nije napravljena potpuno po projektu i gradevinskoj dozvoli, za nju nema straha, jel tako? A sto bi se moglo promijeniti s izmjenama ili novim zakonom? Mozda postoji mogucnost da se kuca nekako legalizira? I dodatno pitanje, ako bi htio raditi sjenicu od oko 25, 30 kvadrata pokraj kuce. Jel se moze ona legalizirati, ili da se dobije gradevinska za nju? Koji je tu postupak? Strah me da se ne pokrenem postupak za dozvolu za sjenicu, pa da se s tim pokrene i nesto za nelegaliziranu kucu.
  3. Hvala Vam na ovako opsirnom i ohrabrujućem odgovoru. Da, projekt i gradevinska iz 90-ih postoji. I prema tom projektu, krov je bio drugacije zamisljen, te raspored prostorija, jedan balkon i jos neki prozori su nadodani ili pomaknuti (katnost je ista). Dakle, nije napravljeno onako kako je u projektu i gradevinskoj, postoje odstupanja. I kako sam gore napisao, 2009/10. je napravljena nadogradnja kuce. To je, pretpostavljam, problem. Moze li se ispocetka napraviti projekt i gradevinska prema trenutnoj situaciji i tako legalizirati? Ali nisam siguran ako je to moguce jer nisu zadovoljeni zahtjevi iz prostornog plana.
  4. A sto ako kuca nije legalizirana? Nije izgradena prema prostornom planu (manje od mede 3m i sljeme krova nije napravljeno prema planu). Da bi se legalizirala treba biti prema prostornom planu, a nije. Ako preinake nisu moguce, što onda? Kuca se nalazi u izgradenom naselju preko 30 godina. Koje su tu mogucnosti? Sto se moze desiti s kucom? Moze li se ona kao takva nelegalizirana naslijediti? Sto ako nije moguca legalizacija?
  5. Što u slučaju da kuća ne zadovoljava zahtjeve navedene u prostornom planu? Npr. nije udaljena od međe 3m?
  6. Tim prijedlogom za promjenom zakona je obuhvaćen i članak Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama za omogućivanje predaje zahtjeva za sve ono što je izgrađeno prije 21. lipnja 2011. godine?
  7. UPDATE: put koji vodi do parcele je služni put. Može li se na temelju služnog puta dobiti građevinska?
  8. Imam još dodatno pitanje: Parcela 622/2 je udaljena oko 85 metara od javne ceste. Da li to predstavlja prepreku kod izdavanja građ. dozvole u smislu da je predaleko od ceste?
  9. I to znači da se kuća ne bude nikad mogla legalizirati?
  10. Poštovani, Situacija je sljedeća: Moja parcela je 622/2 i ona je u prostornom planu označena žutom bojom (u građevnoj zoni je). Do te parcele, kao ni do susjednih (622/1, 621, 623/1, 626/1, 626/2, 626/5, 623/5, 623/4, ...) nema ucrtanog puta. Do tih parcela je moguće doći jedino cestom koja se koristi više od 30 godina (označena je brojkom 1 na slici), ali ona prolazi kroz parcelu 625 (ali to nije ucrtano). Zanima me ako se može dobiti građevinska dozvola za gradnju na parceli 622/2. Ako ne, koji su uvjeti da bi se dobila građevinska? Mora li se od vlasnika tražiti da proda dio zemljišta kako bi postojao put do parcela 622/2? I što ako vlasnik ne bi htio prodati? Unaprijed zahvaljujem, Lp
  11. Može li se onda za cijelu kuću ponovno izraditi građevinska dozvola pa onda pokrenuti postupak ponovno? Za kuću iz 1994. postoji građevinska, ali pitanje je ako je izgrađena točno prema njoj. Zanima me što u slučaju ako nije izgrađena prema građevinskoj? Može li se nekako pokrenuti postupak da se sva dokumentacija izradi ispočetka kao za novu kuću? Ukratko, postoji li mogućnost da se za kuću nikako ne može ishoditi uporabna dozvola i kuća u potpunosti legalizirati? Rok za legalizaciju je istekao 2018. godine, ali u to vrijeme kuća još nije bila na mene, a sad kad je, htio bi ju legalizirati. Je li to moguće?
  12. Poštovani, trebao bi pomoć oko ishođenja uporabne dozvole za kuću. Kuću su izgradili roditelji 1994. i za tu kuću su imali građevinsku dozvolu. U zemljišnim knjigama je navedeno da 1998. za kuću nije priložena uporabna dozvola. 2010. godine roditelji su kuću nadogradili s dijelom od nekih 20 kvadrata za koji nisu ishodili građevinsku dozvolu (za dio izgrađen 1994. postoji građevinska, a za dio iz 2010. ne postoji). Moje pitanje je li moguće za kuću ishoditi uporabnu dozvolu i koji su koraci sve potrebni da bi se to ostvarilo? Unaprijed zahvaljujem, Lp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija