Jump to content

Put do parcele


antonioleg

Preporučene objave

Poštovani,

Situacija je sljedeća:
image.thumb.png.a71aa885a12a2b6a5e945ddb7f9e8100.png

Moja parcela je 622/2 i ona je u prostornom planu označena žutom bojom (u građevnoj zoni je). Do te parcele, kao ni do susjednih (622/1, 621, 623/1, 626/1, 626/2, 626/5, 623/5, 623/4, ...) nema ucrtanog puta. Do tih parcela je moguće doći jedino cestom koja se koristi više od 30 godina (označena je brojkom 1 na slici), ali ona prolazi kroz parcelu 625 (ali to nije ucrtano).

Zanima me ako se može dobiti građevinska dozvola za gradnju na parceli 622/2. Ako ne, koji su uvjeti da bi se dobila građevinska? Mora li se od vlasnika tražiti da proda dio zemljišta kako bi postojao put do parcela 622/2? I što ako vlasnik ne bi htio prodati?

Unaprijed zahvaljujem,
Lp

uređeno: od antonioleg
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

S obzirom da se put koji se vidi na Geoportalu koristi kako navodite već 30 godina u svojoj namjeni prometne površine, prvo treba otići u nadležnu jedinicu lokalne uprave i ispitati da li JLU ima u planu proglasiti predmetni služni put nerazvrstanom cestom i u kojem roku planiraju poduzeti korake za taj postupak.

U tom postupku bi se provelo bi se oformljenje u katastru (bilo u postojećim gabaritima puta bilo u proširenim prema provedbenim odredbama prostornog plana), put bi dobio svoju katastarsku oznaku, uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima čestica broj 625 i 626/1, a kao nerazvrstana cesta smatrao bi se javnom prometnom površinom. Time bi bili ispunjeni uvjeti za ishođenje građevinske dozvole jer bi katastarska čestica broj 622/2 promijenila svoj status iz katastarske u građevinsku česticu, sukladno odredbama Zakona o prostornom uređenju (građevna čestica je u načelu jedna katastarska čestica čiji je oblik, smještaj u prostoru i veličina u skladu s prostornim planom te koja ima pristup na prometnu površinu sukladan prostornom planu, ako ovim Zakonom nije propisano drukčije; točka 6. članka 3. ).

Prometnom površinom se smatra prema pojmovniku članka 3. točka 38. istog Zakona : površina javne namjene (između ostalih nabrojanih i javne i nerazvrstane ceste, te ulice), površina u vlasništvu vlasnika građevne čestice ili površina na kojoj je osnovano pravo služnosti prolaza u svrhu pristupa do građevne čestice.

Malo je vjerojatno da JLU nije imala namjeru proglasiti predmetnu prometnu površinu koja se koristi kao služni put nerazvrstanom cestom - s obzirom na činjenicu proglašenja navedene zone građevinskim područjem u prostornom dokumentu koji je sama izglasala, te dugogodišnjeg korištenja puta u svojoj osnovnoj namjeni, kao i činjenicu da su uz predmetni služni put već izgrađene dvije stambene zgrade.

S obzirom da cijeli taj posao vjerojatno ovisi o financijskom vidu provedbe, uputno je JLU potaknuti pisanim putem, sa što više potpisa zainteresiranih vlasnika potencijalnih građevinskih čestica orijentiranih na taj služni put.

U svezi vašeg podpitanja, svaki prostorni plan ima svoje provedbene odredbe u pogledu širine izvođenja priključaka na javnu cestu, a uglavnom se radi o minimalnoj širini od 3,0 m u izgrađenom dijelu građevinskog područja.

U svezi vašeg UPDATEA: ako predmetni služni put ne postoji samo u naravi, već je i u gruntovnici upisan kao služni put u korist čestica iz upita, tada ste na konju što se tiče ispunjenih uvjeta za ishođenje građevinske dozvole. To bi bila idealna opcija.

Ako pravo služnosti nije upisano u gruntovnici, možete vi sami  pokušati sklopiti ugovor o osnivanju prava služnosti prolaza u svrhu pristupa do vaše građevne čestice s vlasnicima katastarskih čestica broj 625 i 626/1, čime biste ispunili preduvjet za ishođenje građevinske dozvole – i ugovor sklopljen na dobrovoljnoj bazi je još uvijek pristojno prolazno vrijeme.

U protivnom,  u slučaju protivljenja vlasnika čestica broj 625 i 626/1, osuđeni ste čekati da JLU provede postupak prenamjene služnog puta u nerazvrstanu cestu jer ona ima za tu svrhu predviđene pravne mehanizme  ili bi vi, kao fizička osoba,  pravo služnosti puta trebali ostvariti sudskim putem . Obje sulucije, na žalost, vremenski traju...nadam se da je pravo služnosti prolaza ipak upisano u gruntovnici, pa ove prethodno navedene opcije nisu u igri...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija