Jump to content

smokva3

Korisnik
  • Broj objava

    43
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je smokva3 objavio

  1. mora li se obavezno ugraditi šaht prije spajanja na glavnu kanalizacijsku cijev? Šaht bi bio gotovo do cijevi kanalizacije, da pojasnim,,,izvođač radova ponudio je dvije mogućnosti,, u dvorištu ili sa vanjske strane ograde s tim da je razlika u poklopcu šahta i normalno u cijeni.Meni više odgovara sa vanjske strane ograde, na javnoj površini , a to je gotovo do glavne kanalizacijske cijevi,, ima li potrebe za šahtom ?? inače od septičke da kanalizacijske cijevi ima 3-4 metra.
  2. darovnim ugovorom prenjeto je vlasništvo na nekretnini uz zabilješku u gruntovnici, tj. na vlasničkom listu da primatelj nekretnine ne može otuđiti dotičnu nekretninu bez suglasnosti darivatelja,,,,pitanje glasi,,,, ima li darovatelj nekretnine kakva prava na nekretninu u slučaju smrti primatelja ??? tko može naslijediti nekretninu ?
  3. koja je razlika u ugovorima ??? želimo jedna drugoj ostaviti svu imovinu ( u slučaju smrti bilo koje od nas) bez mogučnosti da bilo tko od zakonskih nasljednika može nešto potraživati
  4. Vlasnica sam nekretnine, imam kćer koja također ima u vlasništvu nekretnine i pokretnu imovinu i željele bih sklopiti ugovor ili neki drugi dokumenat kojim jedna drugoj u slučaju smrti ostavljamo svu svoju imovinu tako da nitko drugi od zakonskih nasljednika nema nikakvih prava,, ni na nužni dio,,, Moje pitanje glasi,,,, kako to napraviti ??? koji dokument napraviti ???
  5. Dokumenat koji je sastavio javni bilježnik je "Sporazum o utvrđivanju i razdiobi bračne stečevine" a od porezne uprave sam dobila rješenje gdje stoji da se rješenje donosi na osnovu " Ugovora o diobi bračne stečevine" i oporezuje u smislu članka 4. Javni bilježnik je napravio dosta propusta koje sam uvidjela tek kasnije,,,kod podjela pokretnina, nisu navedene u sporazumu, ali nije ni navedeno da ostaju u kući tako sam ostala čak i bez kreveta.... Ima li smisla žaliti se ??? na osnovu kojeg članka ?? napominjem da sam postala vlasnikom svoje prve nekretnine u životu u kojoj živim sa kćerkom. Hvala na svakom savjetu.
  6. Rastavom braka dogovorili smo podjelu bračne stečevine na način da ja isplatim supruga iz kuće ( dogoveren je i iznos) i naveden u sporazumu koji je ovjeren kod javnog bilježnika. Kod potpisivanja sporazuma javni bilježnik nam je rekao da se ne plača porez s obzirom da je to bračna stečevina. Ali sad sam dobila rješenje od porezne uprave da sam dužna platiti porez u visini 5 % od navedenog iznosa u sporazumu. To je ujedno i moja prva nekretnina u kojoj živim sa kćerkom. Zanima me da li mogu biti kako oslobobođena plačanja poreza i po kom osnovu.
  7. Rastali smo se sporazumno. Dogovorili smo podjelu bračne stečevine ali,ali,,ostalo je puno pokretnina koje nisu spomenute u sporazumu o podjeli bračne stečevine. I sad je moj bivši nasilno prisvojio te pokretnine i prodaje ih(meni ne dozvoljava ni korištenje) koje se kreću u vrijednosti od 100 eura pa do 1000 eura. Napominjem da tog ima dosta a ja ostajem u kući i isplačujem ga ( večim dijelom sam ga i isplatila) Što mi je za činiti ??? mogu li se kako te pokretnine procjeniti i obračunati(kompenzirati) s dugom koji još imam za isplatiti ga ??? ima li koji drugi način osim sudskim putem ???
  8. Da pojasnim,,,imovina je prenešena i u gruntovnici i katastru,vlasništvo 1/1 i sve kćerkino. Radi se o darovnom ugoru sa zabilješkom na pravo doživotnog uživanja,,, radi se o ženi (majci) ne baš obrazovanoj,daljni rod mi je ne mislim da imam niti bi željela nešto već se bojim da nabude izigrana i od strane kćeri,,a da ne velim što bi se moglo dogoditi od zeta,,,sad je vrijđa i omaložava..
  9. Majka(53god.) je kćeri prenjela svu svoju imovinu (kuću,auto,zemljišta..) s zabilješkom prava na doživotno uživanja. Pitanje,, u slučaju da se kćeri nešto dogodi (nedaj Bože smrt) kakva su prava majke ?? Kćer ima muža i djecu. Ima nasljednike,,
  10. nezaposlena sam i prijavljujem se na zavod za zapošljavanje te primam naknadu od 1 200,00 kn. Imam 55 godina i pred par mjeseci sam se rastala, sporazumni razvod. Pitanje,,,imam li pravo potraživati alimentaciju od bivšeg supruga s obzirom da on radi i nosioc je obrta??
  11. da se nadovežem samo na temu,,,, kupila sam auto na operativni lizing i otplatila ga,, te ga otkupila. Također glasi na obrt,star je 5 godina,,,,, pitanje glasi..... ide li u dugotrajnu imovinu ???? i ako ide koja vrijednost ????
  12. neznam koja je svrha ovog foruma ?????? ima li tu netko tko može dati odgovor ??????
  13. moja greška pravopisna,,, susjedi se mogu bez problema priključiti kasnije na mrežu,,, a pitanje je bez obzira sad na financiranje " tko mora ishoditi suglasnost ??? ja ili HEP ??? nadam se da netko zna odgovor
  14. kod priključka struje na objekat stup ili podzemni vod treba proći kroz čestice još dvojice vlasnika koji nisu zainterisirani sad za priključak, tj protive se. Mene zanima tko je dužan ishoditi suglasnost za priključak .. ja ili HEP ????. S obzirom da vod postaje vlasništvo HEP-a i moji susjedi ne mogu kasnije priključiti bez troškova postavljanja voda....????
  15. prošle godine u 1.mj. isto došao inspektor u OBRT i zbog neistaknute obavijest,,,, sucu za prekršaje te kazna 1000,kn
  16. imam obrt u dvorišnoj zgradi i licencirane windowse na računalu u obrtu,, a sad umrežili smo sa računalom u kući. Pitanje: moram li i u kući imati licencirane windowse i ima li mi pravo ulaziti inspekcija u kuču ???
  17. da se nadovežem na ovu temu,,ove godine u 12 mj, navršavam 55 godina i imam 29god i 6 mj radnog staža(žena sam ).Od zavoda za zapošljavanje primam naknadu od 1200,00 kn. I to već 10 godina,,svaki mjesec se prijavljujem. Pitanje: po novom mogu u prijevremenu mirovinu 2012 u 6 mj ali mi fali 1 god staža. Muž mi ima obrt,,, kad bi me on zaposlio imam li ja ili on pravo na kakvo sufinanciranje, ,,,, Kad bih čekala starosnu mirovinu,, na naknadu zavoda imam pravo do 60 godina starosti ili stjecanje uvjeta za mirovinu. U starosnu mirovinu mogu sa 62 godine ,, a na naknadu do 60 godina,,,,, a kaj od 60god do 62 god ?????
  18. Ako ja donekle shvačam zakon prvo se moramo rastati, a onda dijeliti imovinu, ako ne uspijemo dogovoriti i riješiti zajedno s rastavom. Nikako se ne dijeli imovina prije razvoda. I da li mogu kako spriječiti npr. prodaju dionica ili auta što glasi (vlasništvo je) na supruga ??? Znam sigurno da novac neću vidjeti.
  19. Pred rastavom sam. U bračnu stečevinu spada kuća (vlasništvo 50:50) ali je gradilište suprogov otac poklonio isto 50:50 meni (snahi) i sinu 1981 godine. U braku je suprug kupio dionice firme u kojoj i danas radi(dio povlaštanih) i imamo obrt koji glasi na supruga.S obzirom da 90% obrta vodim ja ( svjestan je da nezna i nemože voditi obrt)suprug se protivi rastavi, već traži prvo zatvaranje obrta.Slažemo se jedino u tome da naš brak nije brak (nakon 31 godine braka). Da li dionice spadaju u bračnu stečevinu i kako se obrt "dijeli"??? Ako se zatvara plača se PDV (tko će platiti ?? ) i šta sa zalihom robe???
  20. Pozdrav! Ukratko,,nemam namjeru pobijati ugovor o doživotnom uzdržavanju,a majka nije sposobna.Rekla sam da u 8 godina nije raspolagala svojom mirovinom već sestra (ima punomoć) Pitanje Imam li ikakva prava(nakon smrti majke) tražiti neki dio od mirovine od trenutka sklapanja ugovora tj. od trenutka kad je sestra potpisala da će uzdržavati majku. Ipak to nije baš mali iznos, a s obzirom da sestra dobiva nekretnine šta je sa financijama???? Napominjem da majka nije podigla zadnjih 10 god. ni kune (sama nije bila u stanju doći do banke)već je sestra raspolagala mirovinom. Kako je to zakonski gladano???? Hvala!
  21. da, odrekla sam se nakon očeve smrti ostavine u korist majke te je nakon toga sestra iskoristila naivnost i neznanje majke i napravila ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ali još jednom pitam Zar nije sestra dužna uzdržavati o svom trošku majku, da ne dira njenu mirovinu??? Dobiva vrlo vrijedne nekretnine,kuću sa svim gospodarskim zgradama,oranice,vinograd....
  22. Pozdrav! Shvaćam i prihvačam da nemam nikakva prava što se tiče nekretnina (za tužbu nemam osnova, sestra brine o majci) samo mi je još nejasno da li sestra ima pravo podizati već 8.godina mirovinu i trošiti te novce kao i novac koji dobiva za njegu bolesne osobe(cca 400-500kn mjesečno) iako je dužna brinuti se na osnovi ugovora o doživotnom uzdržavanju. Napominem još jednom da je ugovor o "doživotnom", a ne o dosmrtnom uzdržavanju i u ugovoru je navedeno citiram:"predaja navedenih nekretnina u vlasništvu davatelja doživotnog uzdržavanja se obavlja i dozvoljava odmah nakon potpisa ovog ugovora" Uglavnom majka nema ni ušteđevinu. I iz tog se razloga osječam kao da sam na neki način oštečena i izigrana od obitelji.
  23. Hvala na odgovoru! I mislila sam da nemam nikakva prava,majka nažalost više nije u stanju da donosi bilo kakave odluke. ALI ugovor je o "doživotnom" a ne o dosmrtnom uzdržavanju ako to mijenja išta na stvari. I malo me "kopka" udajom sam napustila roditeljski dom i uvijek sam bila i jesam u dobrim odnosima sa sestrom i majkom, nikakav miraz nisam dobila i da nemam baš nikakva prava nakon smrti roditelja???? I još nešto Imam li možda pravo potraživati barem dio primanja (mirovine) majke od trenutka potpisivanja ugovora o uzdržavanju.U ugovoru se ne spominju primanja majke ni tko raspolaže mirovinom, ali majka nije podigla ni kune već sestra podiže i raspolaže njenom mirovinom.
  24. Mene sad jedino zanima da li ja nakon smtri majke imam ikakva prava??? MOžda na ostvinskoj raspavi??? Nužni dio ili ....
  25. Nalazim se u velikoj nedoumici pa molim savjet i pomoć.Otac mi je umro pred 10 godina i svoju imovinu ostavio mojoj majci.Majka je već tada (pred 10 godina bila bolesna i polupokretna).Imam samo sestru koja živi u istoj kući u kojoj i majka i brine o majci.Dva mjeseca nakon očeve smrti majka mi je rekla da je "nešto potpisala" sestri, nezna šta, primjerak dokumenta nema.(Ni sestra mi nije dala na uvid dokumenat koji ja majka potpisala) U gruntovnici sam dobila primjerak Ugovora o doživotnom uzdržavanju, ovjeren kod javnog bilježnika kojim majka sve svoje pokretnine i nekretnine ostavlja sestri. Sve nekretnine su prenesene na sestru odmah nakon potpisivanja ugovora tj.2001 godine. Majka ima mirovinu, ali sestra ima punomoć i podiže sav novac. Zanima me imam li ikakva zakonska prava, jer nisam dobila ništa kad sam se udala i otišla od kuće. Majka je još živa, ali teško bolesna pa nije u stanju donositi nikakve odluke.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija