Jump to content

Yukia

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Yukia objavio

  1. moram reći da se slažem sa Rubensom ... ukoliko ste bolesni odite na bolovanje, ali ako niste i nagovorite svoga liječnika da vam ipak napravi, e pa onda ste zreli za kaznenu prijavu... a ako "zapaprite" svome poslodavcu i na ovakav način odgodite otkaz, to će samo skupo stajati poslodavca a vi ćete dobiti 30% manju plaću i ja se na vašem mjestu ne bih veselila božičnici jer vam je poslodavac svejedno neće dati. A samo da znate kod "običnog" bolovanja prvih 42 dana ide na teret poslodavca a nakon toga poslodavac ne plaća više doprinose a za isplaćenu plaću traži refundaciju od Zdravstva. Ali da biste prešli 42 dana morate "prijeći" i komisiju koja bi vam to trebala dozvoliti.
  2. Imam pitanjce vezano za otpremninu kod odlaska u mirovinu. Imala sam slučaj prisustvovati sporu između poslodavca i djelatnika koji je odlazio u mirovinu. Djelatnica je bila zaposlena kod poslodavca 5 godina i otišla je u starosnu mirovinu. Pri odlasku zahtjevala je otpremninu radi odlaska u mirovinu i provjerom kod Inspkcije rada dobili smo obavijest da inspekcija rada tj. Zakon o radu ne poznaje pojam otpremnina radi odlaska u mirovinu i nisu nam pomogli oko toga. Djelatnica je tražila 8000,00 kn a poslodavac nije bio spreman dati toliko, nego 1000,00 - 2000,00 kn, s obzirom da je radila samo 5 godina od cca. 25 godina radnog staža koliko je imala. Sve je završilo na sudu koji je odredio da poslodavac mora platiti 8000,00 kn jer Zakon o trgovini predviđa takav iznos. MOJE PITANJE GLASI: DA LI JE MOGUĆE DA JE OVDJE UČINJENA GREŠKA, JER OVA SUDSKA ODLUKA BI ZNAČILA DA UKOLIKO NETKO ZAPOSLI STARIJU OSOBU I DA TA OSOBA NAKON npr. 5 DANA RADA ODE U MIROVINU IMALA BI PRAVO NA SVIH 8000,00 kn A POSLODAVAC JE OSTAO BEZ NOVACA A DA RADNIK NIJE SVOJ STAŽ ODRADIO KOD NJEGA KOJI MU JE I OMOGUČIO DA ODE U MIROVINU ?????
  3. Jedina solucija je da odete u Inspekciju i rada i zatražite od njih pomoć. Bila sam u sličnoj situaciji i nisam mogla ništa postići dok nisam otišla na inspekciju i zamolila njih da provjere što je napravljeno po pitanju mog otkaza. Istog dana kada su se pojavili kod ex-poslodavca izvršena je odjava sa MIO i zdravstvenog i zamoljena sam da dođem po svoju radnu knjižicu. Ali vas upozoravam na slijedeće: - poslodavac vas može odjaviti 15 dana unazad !!! - vi imate obvezu javiti se u roku od 30 dana na burzu da biste ostvarili pravo na upis u evidenciju i pravo na zdravstvenu zaštitu putem burze - NE VJERUJTE SVOME POSLODAVCU !!!! Ukoliko ne dolazite na posao on će vas odjaviti IZVANREDNIM OTKAZOM jer računa na to da nećete podići tužbu protiv njega a ukoliko dolazite na posao neće vam platiti doprinose i odjaviti će vas 15 dana unazad , a najvjerovatnije neće vam dati niti plaću za ta 2 tjedna zato oprez.... sve, ama baš sve, neka vam se dostavi službenim putem (preporučeno poštom sa dostavnicom) a i vi kada s njim želite "razgovarat" ćinite to putem pošte, tako da imate pismeni trag za sve što tvrdite Sretno
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija