Jump to content

Pinto

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Situacija je sljedeća: -d.. je ugovaratelj životnog osiguranja (na 10 godina) -osigurava se zaposlenik d..-a -d.. je korisnik za doživljenje -supruga zaposlenika d..-a je korisnik za slučaj smrti i trajnog invaliditeta Znam da je godišnja premija koju plaća d.. njemu porezno priznati izdatak. No, po siteku ŽO, kada osiguravajuća kuća "vrati" d..-u uplaćene premije vjerojatno će na taj primitak d.. morati platiti porez na dobit. Što se događa ako se polica postavi ovako: -d.. je ugovaratelj životnog osiguranja (na 10 godina) -osigurava se zaposlenik d..-a -zaposlenik d..-a je korisnik za doživljenje -supruga zaposlenika d..-a je korisnik za slučaj smrti i trajnog invaliditeta ? Što je bolje u konačnici (porezno isplativije) ? Hvala na komentarima.
  2. Hvala na odgovoru. No, ako je pozajmica KRATKOROČNA, može li to biti na 5 godina (odnosno u 60 rata) ? Inače, i stavljena je kamata baš tih 4%. Ali idemo ovako-varijanta B: neka ne spominjemo niti kredit niti pozajmicu. Neka meni tvrtka kaze (to bi napisali u sporazumu o tom placanju): plati 50 % odmah, a preostalih 50% u roku od pet godina. A ja onda polako, malo-po malo, ispunjavam tu obvezu. Je li to legalno ?
  3. Dobio si već rješenje za Hamagove poticaje za 2009. godinu ? Za koji projekt ? Koliko % si dobio od onoga što si tražio ?
  4. Molim mišljenje o sljedećem. Tvrtka A bavi se gradnjom i prodajom stanova. Tvrtka B obavlja određene usluge za tvrtku A, i tvrtka A joj je dužna zbog toga. Tvrtka B nalazi mene, fizičku osobu, kao kupca za jedan od tih stanova. Radi se cesija da ja, umjesto tvrtci A, platim za stan tvrtci B i tako si oni medjusobno zatvore dugovanja/potrazivanja. To je sve OK i inace uhodano. No, sada dolazim do problemcica. Dobar sam s direktorom tvrtke B i dogovaram da cu ( na bazi te cesije) 50% platiti tvrtci B odmah a za preostalih 50% me tvrtka B kreditira na 5 g. No, knjigovodje upozoravaju na slijedece: D.. ne moze kreditirati fizicku osobu, ako joj ista nije zaposlenik, jer to vec onda prelazi u domenu bankarstva i onda je to prekrsaj. Je li to istina ? Kako tome doskociti? Napominjem da je taj kredit koji mi tvrtka B nudi jako praktican i povoljan, a ionako ne bih sada mogao u poslovnoj banci dobiti kredit. Hvala na sugestijama.
  5. Ultra, gdje ste nasli ovo: "Poreznoj upravi prijavljujete osnovnu djelatnost kojom ćete se baviti a svim ostalim djelatnostima navedenim u Rješenju možete se baviti u opsegu koji ne prelazi 50% dohotka osnovne djelatnosti." ?
  6. Djelatonost koju obavljam može se raditi u stanu. Ne bi mi niti dali registrirati obrt da to nisu provjerili. A i napravljen je atest električnih instalacija. Dobro su me bili "pretresli" kad sam otvarao obrt. Lijepo zvuči ova "odluka" o kojoj govorite, no čisto sumnjam da bi mi porezna tolerirala odluku po kojoj npr. 60% režija stana snosi obrt, pa ma koliko to teoretski bilo moguće da toliko obrt zaista i troši. Mislim da mi je najpametnije zatražiti službeno mišljenje PU.
  7. Osnovao sam obrt, sjedište mu je u stanu gdje živim. Za tu namjenu imam posebnu radnu sobu. Intelektualne usluge su u pitanju. Može li mi se dio režija stana priznati kao porezno priznati trošak stana? Sastavio sam ugovor o najmu između sebe i svog obrta, unutra sam stavio da obrt može koristiti SVE prostorije stana te da plaća sve režije. Može li zaista obrt plaćati sve režije i koliki dio tih režija će mi se porezno priznati ? 30%?
  8. Pinto

    Moj plan

    Poanta je da mi velik dio place (50%) odlazi na poreze i doprinose. Ovako bi mogao dosta toga staviti u troskove te smanjio tu sumu. Znaci zasad mi je jedini klijent dosadasnji poslodavac te nema prostora (citaj:poslova) za jos jednog covjeka.
  9. Zaposlen sam u jednom d.. Plan mi je sljedeći: Prekinuti radni odnos, otvoriti obrt i dalje raditi za postojeceg poslodavca, ali mi on na moj obrt uplacuje mjesecni pausal (barem jednak sadasnjem bruto 2) + PDV. Poslodavac se slaze s tim nacinom, a meni je to dobro i da mogu legalno obavljati poslove sa strane. Mislim da bi u tom slucaju morao s njim sklopiti nekakav ugovor o poslovnoj suradnji, gdje bi , medju ostalim morali regulirati i to da mogu koristiti njegov prostor (za slucaj da neko dodje tamo i pita sto ja radim tamo). Ima li netko nekakvu sprancu tog tipa ugovora za moj slucaj ? Kakva su opcenito misljenja o ovoj shemi zaposlenja/suradnje ?
  10. Pinto

    Moj plan

    Zaposlen sam u jednom d.. Plan mi je sljedeći: Prekinuti radni odnos, otvoriti obrt i dalje raditi za postojeceg poslodavca, ali mi on na moj obrt uplacuje mjesecni pausal (barem jednak sadasnjem bruto 2) + PDV. Poslodavac se slaze s tim nacinom, a meni je to dobro i da mogu legalno obavljati poslove sa strane. Mislim da bi u tom slucaju morao s njim sklopiti nekakav ugovor o poslovnoj suradnji, gdje bi , medju ostalim morali regulirati i to da mogu koristiti njegov prostor (za slucaj da neko dodje tamo i pita sto ja radim tamo). Ima li netko nekakvu sprancu tog tipa ugovora za moj slucaj ? Kakva su opcenito misljenja o ovoj shemi zaposlenja/suradnje ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija