Jump to content

Cigla

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Trebao bih pomoć vezano uz tekst punomoći. Supruga je od bake naslijedila polovicu sve pokretne imovine, tj. sredstava na računima u banci (drugu polovicu naslijedio je ujak, s obzirom da je majka moje supruge umrla prije). Ostavinska rasprava je provedena bez problema, i trenutno čekamo dostavu rješenja o nasljeđivanju. Rečeno nam je da će se sredstvima na računu moći pristupiti tek kad se dobije rješenje. Problem je što se trenutno nalazimo u drugoj državi, i mojoj je supruzi komplicirano putovati još jednom radi zatvaranja računa, pa smo htjeli to napraviti tako da ona meni da punomoć da ja to napravim umjesto nje (budući da je meni lakše otputovati). Ovjera punomoći se, koliko razumijem, može obaviti u konzulatu ili veleposlanstvu. Jako bih cijenio svaku pomoć u smislu teksta takve punomoći. Vidio sam da postoje neki obrasci za općenite punomoći za raspolaganje računima, ali čini mi se da bi ovdje trebalo nešto drugačije. Radi se o tri računa koji su otvoreni u istoj banci, i mislim da se radi o jednom tekućem, nekom pomoćnom i jednom štednom računu. Ovdje bi se radilo o jednokratnom raspolaganju računima, prebacivanju sredstava na neki svoj račun, i zatvaranju dotičnih računa. Najljepše zahvaljujem na pomoći.
  2. petpetica, imam jedno pitanje, s obzirom da vidim da si dosta iskusan clan. Zasto ne ovjeravas ugovor kod javnog biljeznika? Naravno, ustedis nesto vremena i love, no ima li nekih razlika u pravnom statusu ugovora? Osim toga, ne razumijem ovaj primjer s bakicom na kraju posta. Nije li najmoprimcima apsolutno svejedno kakva je porezna situacija najmodavca, odn. koliko on poreza placa na sve svoje dohotke? Prema mojem skromnom razumijevanju, najmoprimci (podstanari) imaju pravo prikazati uplacene najamnine kao osobni odbitak i na temelju toga ostvariti povrat poreza, ciji iznos ovisi iskljucivo o njihovim primanjima, a ne i najmodavcevim. Zahvaljujem na pojasnjenju.
  3. S obzirom da sam i sam u slicnoj situaciji, ovom skupu vrlo korisnih informacija samo bih dodao jos nesto. Stanodavac ne ostvaruje pravo na poreznu olaksicu (za razliku od podstanara), ali s obzirom da placa porez (15% na 70% najamnine) i prirez (ovisno o mjestu), moze se dogoditi da, ovisno o svojoj poreznoj situaciji, odn. (ne)iskoristenom osobnom odbitku, moze ostvariti odredjeni povrat uplacenog poreza na dohodak od najma. Naravno, u slucaju da stanodavac sa svojim osnovnim dohotkom (placom) prelazi u vise porezne stope (25%, 35% itd.), vjerojatno se ne isplati podnositi poreznu prijavu, jer ce trebati nadoplatiti razliku. Kao gradjanin koji nije obveznik PDV-a, niste duzni podnijeti poreznu prijavu. Prilazem i koristan link na ovu temu.
  4. Postovanje, Jako bih cijenio kad bi i meni netko na PM preporucio dobrog Zg odvjetnika za nekretnine, tocnije prijenos vlasnistva izmedju supruznika, najam stana i sl. Unaprijed zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija