Jump to content

Gaza

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zahvaljujem na odgovoru i svakako ću stupiti sa pravnikom u kontakt. Da li se mogu pozivati na Zakon o radu ili za nas vrijedi Zakon o državnim službenicima i namještenicima?
  2. PoštovanI,molim Vas za pomoć!! Situacija je sljedeća: 1.5.2008 godine primljena sam kao zamjena za duže odsutnu službenicu na radnom mjestu sanitarnog inspektora. Ugovorom o radu definiran mi je radni odnos na određeno vrijeme do povratka službenice sa bolovanja(nema datuma do kada je to). 31.07.2009 gospođa koju mijenjam dobiva rješenje o invalidskoj mirovini a to isto pravomoćno rješenje Ministarstvo zdravstva dobiva 24.08.2009. Sada slijedi ono najbolje. U ponedjeljak, 7.09.2009.javlja mi gospođa iz minist. da u utorak(danas) ne moram više doći raditi, jer su u biti oni meni trebali dati otkaz 31.07. kada je gosp.otišla u mirovinu.(kaže ona). Ja naravno radim, jer rješenje nisam nikakvo dobila o tome što ona navodi.Apsurd je sljedeći: gospođa odlazi u mirovinu, meni će otkazati ugovor - bar tako kažu i na taj način grad ostaje bez ijednog sanitarnog inspektora.Sebe će pokriti na taj način, da će mi pisati da sam zbog obima posla radila cijeli kolovoz???? Maknimo sada sa strane da li netko nekoga ima da ga postavlja na ovaj način na moje radno mjesto, i pitam Vas imam li pravne osnove uložiti prigovor na rješenje kada mi stigne. Kao laiku, čini mi se da tu ima velikih propusta!!! Kaže li zakon o radu nešto o ovome??? Unaprijed zahvalna i revoltirana!!!
  3. Što se tiče pitanja, pogledaj na forumu pod državni stručni ispit od 6.2. ja sam imao 26.2 i tamo sam ostavio pitanja koje sam imao.(pa da ne pišem ponovo) Učio sam dosta, zadnja 1,5 mj intenzivno. najteži je bio ZUP, ZUS I službenički odnosi. To smo zadnje odgovarali oko 18:00h pa samo valjda bili svi izvan sebe i umorni.
  4. Ostavljam vam pitanja koje smo jučer imali na ispitu: USTAV: 1) kako se dijeli vlast u RH 2)najviše vrijednosti ustavnog poretka 3)sve o predsjedniku RH(ovlasti i kako se bira) 4)kome je odgovorna vlada 5)tko obavlja sudbenu vlast i koji je najviši sud u RH &) tko bira i razrj. pred. vrh. suda a tko imenuje i razrj. suce 6)na koje vrijeme se biraju suci ustavnog suda SUSTAV DRŽ. UPRAVE koja su tijela drž uprave; koje su im funkcije; što je insp. nadzor; koje poslove obavljaju tijela drž uprave; što može učiniti vlada rh u provođenju nadzora nad obavljanjem poslova tijela drž. uprave; ZUP Načela zup-a; stvarna i mjesna nadležnost; pečat, žig i štambilj; procesna sposobnost i nespos. stranke; dokazni postupak; sve o rješenju(dispozitiv, uvod...); dokazno sredstvo(što možemo koristiti); kada se koristimo uviđajem; usmeno rješenje; rokovi za izdavanje rješenja; ZUS tko je tužitelj, tužena strana a tko stranka u upr. sporu; kada sud može odbaciti tužbu; što čini vrhovni a što upravni sud(koliko sudaca) UREDSKO POSLOVANJE Što je i što obuhvaća ured. poslovanje; poslovi u pisarnici; glavne i pomoćne knjige; što je klasa a što urudžbeni broj; tko ima ovlasti za izradu pečata žiga i štambilja, tko daje odobrenje, a tko rješenje o ovlaštenju za izradu istih; kako se plaćaju upravne pristojbe i tko je prist. obveznik SLUŽBENIČKI ODNOSI: rješenje o prijamu u drž službu na određeno vrijeme i neodređeno vrijeme; zapreke za prijem u drž službu; ocjenjivanje službenika; vježbenici; kada se može premjestit drž službenika; stavljanje služ na raspolaganje; stručno usavršavanje; što je promicanje a što napredovanje u karijeri SUSTAV LOKALNE I PODRUČNE... Europska povelja o lokalnoj i reg samoupravi;zakonsko uređenje o lokalnoj i reg samoupravi; što je jedinica lokalne a što područne samouprave; pojam velikog grada; koja tijela postoje; sve o predst. tijelima, izvršnom tijelu i nositelji izvrš vlasti; mandat pred tijela i njihovo raspuštanje; kada će vlada imenovati svog povjerenika; izbor članova izvrš tijela; što su mjesni odbori(njihov zadatak); zakon o gradu Zagrebu i ustrojstvo Zagreba(obavezno) EU Scheng. sporazum; institucije EU; (o svakoj ponešto malo); predpristupna strategija i sporazum o stabiliz i pridruživanju; RH na putu u EU( sav proces opisati, kako je krenulo sve) ZAKLJUČAK: Ispitivači su realni i susretljivi, osim žene iz ZUP-a, ta je koma. Postavlja pitanja u kojima traži odgovore odmah, ako se ne odgovori odmah, prelazi na drugog kandidata. Sretno svima!
  5. Znači, ako sam dobro shvatio, porez se upalćuje prema broju na pk kartici koji označava područje grada.Ako on nije mjenjan, znači da se uplata trebala vršiti na mjesto trajnog prebivališta. Hvala ti puno! Ima li načina da se taj porez vrati?
  6. Poštovanje, Zanima me kao što sam nalov piše. Poslodavac je dužan prilikom uplate poreza na plaću uplatiti porez na ono područje gdje je adresa na osobnoj iskaznici,dakle to je stalno prebivalište zaposlenika.Svako područje ima svoj broj u PK kartici i taj broj označava područje gdje se treba porez uplatiti. Zanima me postoji li članak negdje u zakonu koji točno govori o ovome što sam napisao.Dakle, da se porez uplaćuje prema mjestu prebivališta, a ne privremenog boravišta. Iz svega, vjerujem da zaključujete da su mi tijekom cijele godine porez uplaćivali na krivo područje (drugi grad),prema privremenom boravištu, a ne trajnom prebivalištu(adresa na osovnoj).Svaka pomoć i savjet kako dalje dobro bi mi došao. Hvala vam unaprijed.
  7. Ako netko ima iskustva za gore navedenu temu, bilo bi mi jako korisno da mi pomognete, bilo kako..ako imate pitanja iz općeg dijela koja se vrte i bez kojih se ne prolazi, molim Vas da napišete. Prelistao sam forum i legalis, našao nešto ali više pitanja bi mi dobro došlo. Inače učim, ispit mi je za mjesec i pol
  8. Da ne dužim, alkohol u krvi 1,6, vozačka oduzeta na 8 dana, daljnji proces kod suca za prekršaj. Znam da je za to kazna 5 - 15000kn i vozačka do godinu dana. Moje je pitanje može li prekršajni sudac smanjiti vrijeme oduzimanje vozačke dozvole(npr mogu li očekivati 6 mj). Nisam do sada bio kažnjavan, vozačku imam 9 godina,ovo mi je prvi veliki prekršaj. Hvala Vam puno.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija