Jump to content

ergo

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ergo objavio

  1. Dragi Tempuse, pravnik sam u radnom pravu s dosta iskustva u zaštiti na radu i osvrnula bih se na Vaš komentar. Budući da je za primjer uzet HT komentirati ću ga i ja. Obzirom na njihovu veličinu oni zakonski moraju zapošljavati najmanje tri stručnjaka zaštite na radu. Također kako zapošljavaju radnike na poslovima s posebnim uvjetima rada zapošljavanje 7 stručnjaka ZNR je sasvim razumljivo (možda i premalo za cijelu RH) osobito ako uzmemo u obzir da je (sa stanovišta poslodavca) iznos 200.000 kn mjesečno manji od troškova koji mogu nastati kao posljedica eventualnih tužbi. ZNR je podcijenjeno područje ("znanost", kako ste rekli) radnog prava u očima nedovoljno informiranih.
  2. Netočno, ostavarujete pravo na naknadu. Kao što rekoh za slučaj obveznog porodnog dopusta ne zahtjeva se ispunjenje uvjeta trajanja staža osiguranja kao u drugim slučajevima ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme privremene nezaposlenosti i u Vašem slučaju osnovica će činiti plaća pripadajuća prema ugovoru o radu.
  3. Za obvezni rodiljni dopust (koji se otvara 28, odnosno 45 dana prije termina za porod, ovisno o ocijeni izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite i traje do navršenih 6 mjeseci starosti djeteta)iznos naknade za porodni dopusti iznosti 100% od osnovice za naknadu plaće s time da naknada plaće ne može biti manja od 1.663,00 kune, uz pretpostavku rada u punom radnom vremenu. Osnovicu za naknadu čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu. Ako se osnovica za naknadu ne može utvrditi na taj način osnovicu čini plaća pripadajuća po ugovoru o radu. Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju ("Narodne novine", broj 111/07), koji je stupio na snagu 1. siječnja 2008. godine, "delimitirana" je visina naknade plaće za obvezni rodiljni dopust. Način izračuna naknade plaće na ime obveznog rodiljnog dopusta i nakon 1. siječnja 2008. godine ostao je isti i ona se i nadalje utvrđuje od osnovice za naknadu koju čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu. Naknada plaće se isplaćuje u visini od 100% od utvrđene osnovice za naknadu, a počevši od siječnja 2008. godine, dakle više nije "limitirana" iznosom od 4.257,28 kuna. Za slučaj obveznog porodnog dopusta ne zahtjeva se uvjet trajanja staža osiguranja.
  4. Obzirom da nemam uvid u dokumentaciju (prijava ozljede s popratnom med.dokumentacijom,zapisnik inspektora)ne mogu mnogo pomoći međutim ako je uzrok ozljede na radu neprimjena osnovnih pravila zaštite na radu (neispravan stroj)tada svakako postoji osnova za tužbu za naknadu štete. Prije svega savjetujem razgovor sa stručnjakom zaštite na radu u društvu ili ovlaštenom pravnom osobom koja za društvo vodi poslove zaštite na radu. Oni bi trebali biti obaviješteni o svakoj ozljedi u društvu pa tako i Vašoj i upućeni u postojeće stanje zaštite na radu kod poslodavca.
  5. Poslodavac i radnik mogu ugovoriti da se određeno vri­je­me nakon prestanka ugovora o radu, a najviše do dvije godine, radnik ne smije zaposliti kod druge osobe koja je u tržišnoj utakmici s poslodavcem te da ne smije za svoj račun ili za račun treće osobe sklapati poslove kojima se takmiči s poslodavcem (ugovorna zabrana utakmice). Međutim, ugovorna zabrana utakmice obvezuje radnika samo ako je ugovorom poslodavac preuzeo obvezu da će radniku za vrijeme trajanja zabrane isplaćivati naknadu najmanje u iznosu polovice prosječne plaće, isplaćene radniku u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu. U slučaju da Vam poslodavac ponudi novi izmjenjeni ugovor Vi ga možete odbiti i zbog toga ne možete dobiti otkaz. Poslodavcu poslije toga preostaje jedino institut otkaza s ponudom izmjenjenog ugovora, pri tome, poslodavac je dužan dokazati postojanje zakonom predviđenog opravdanog razloga za redovni otkaz, na isti način kao i kada ugovor o radu otkazuje bez ponude za sklapanje novog ugovora (obzirom da Vam je poslodavac ponudio novi ugovor o radu za isto radno mjesto ne vidim razlog za poslovno uvjetovani otkaz jer samim time je pokazao potrebu za obavljanjem poslova tog radnog mjesta, kao ni što slučaju osobno uvjetovanog otkaza nije poštivao zakonsku odredbu o prethodnom pismenom upozorenju o kršenju obveza iz radnog odnosa). Ako tada prihvatite ponudu za izmjenu ugovora, pridržavate pravo da u sudskom postupku pobijate dopuštenost otkaza. Ako tužbeni zahtjev bude usvojen, na snazi ostaje prethodno sklopljeni i otkazani ugovor o radu. To ima za posljedicu da poslodavac mora isplatiti eventualnu razliku u plaći za vrijeme nakon prihvata ponude izmijenjenog ugovora. Ako izgubite parnicu, ništa se ne mijenja,jer se radni odnos uz izmijenjene uvjete nastavlja i dalje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija