Jump to content

jacoby

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav! nalazim se u sličnim brigama pa također molim pomoć i hvala svima koji ovo čitaju i razmišljaju te odgovaraju na pitanja potrebitih... situacija je slijedeća: u stalnom sam radnom odnosu te imam namjeru otvoriti paušalni obrt, koji mi je po mojem viđenju stvari najisplativiji. no, imam jos pitanja. 1. Da li imam kakvu obvezu plaćanja doprinosa za zaposlene, budući da sam u stalnom radnom odnosu i takve obveze (zdravstveno, mirovinsko, znr...) su mi plaćene? 2. Ukoliko shvatim da mi ne odgovara rad putem takve vrste obrta ili obrta uopće, postoje neke komplikacije oko prestanka djelatnosti? 3. Izdavanje računa korisniku usluge- da li je potrebna fiskalizacija? Pretpostavljam i gotovinsko plaćanje, i plaćanje na žiro-račun. 4. Da li se račun može izdavati na paragon-bloku, print s računala, te ima li kakavih bitnih napomena koje se moraju stavit na račun, tipa oslobođenje od pdv-a? 5. Za vođenje knjige prometa nije potreban knjigovođa? Hvala!
  2. Postovani! Kako i naslov kaze, zanima me sljedece: -radim u drzavnoj sluzbi, te je poslodavac na mene prebacio poslove obavljanja poslova strucnjaka zastite na radu jer ga zakon o znr na to obvezuje! E sad, u zakonu pise da je duzan zaposliti strucnjaka za zastitu na radu, ili ugovoriti suradnju s ovlastenom ustanovom za te poslove. -zadovoljavam sve uvjete za obavljanje tih duznosti, no zanima me da li postoji i obveza poslodavca o naknadi za takav rad, buduci da uz moje radne obveze na radnom mjestu , cak i nema cesto vremena za obavljanje poslova znr te moram odvajati svoje slobodno vrijeme . Da li za to imam pravo na odgovarajucu naknadu? Hvala !
  3. Pozdrav! naime, imam upit, a nisam siguran u koju bih ga temu smjestio pa mi ne zamjerajte na otvaranju nove teme. stvar je sljedeća, prema zakonu o ustanovama, u čl.43. stavak2, stoji da vršitelj dužnosti ravnatelja tu funkciju može obavljati godinu dana, te je u istom zakonu u čl.77, točka 5. navedeno da se ustanova kažnjava prekršajem ukoliko se ne postupi prema odredbi zakona iz čl.43. stavak 2. nisam pronašao kojim se to prekršajem ustanova kažnjava, u kojoj mjeri, te da li je tom kaznom ujedno i prisiljena ispraviti prekršaj ili je podložna ponovnom kažnjavanju.
  4. Poštovani, evo, javljam se nakon dugog vremena na ovoj temi koju sam započeo, no, budući da se javljam, još nisam riješio situaciju... pa pitanje: da li, upisivanjem u darovni ugovor sve uvjete predaje iste obiteljske kuće u vlasništvo, odnosno, gornje etaže kuće, i ovjerom tog ugovora kod javnog bilježnika postoji obaveza upisivanja vlasništva u gruntovne knjige? ili je sami darovni ugovor dovoljan za ostvarenje tog prava jednog dana? naime, meni nije u interesu upisati dio nekretnine na svoje ime, već najjednostavnije imati pismeni dokaz da polažem vlasništvo na dio kuće. Ili pak, već samom ovjerom darovnog ugovora kod javnog bilježnika počinje neka vrsta automatskog sustava koji pokreće upisivanje vlasništva?
  5. Poštovani! čitanjem ovog foruma shvatio sam da ovdje zaista ima, hvala Bogu, stručnjaka. već mi neko vrijeme prolazi glavom ideja o otvaranju firme, no zaista nisam nikad u takvim 'vodama' pa iskreno nit ne znam neke osnovne razlike vezane uz to... trenutno sam zaposlen, u stalnom radnom odnosu, nije toliko loše, no uvijek može bolje.. pa s obzirom da sam mlad čovjek koji ima želju i volju osigurati egzistenciju sebi i obitelji, a pritom naravno ne očekujem nikakve enormne zarade i bogaćenja, nego uredno i pošteno zarađivat novac svojim znanjem i pruženjem usluga, imam nekih pitanja, te me zanima savjet stručnjaka iz tog područja. u glavi mi je ideja koja se vrti oko pružanja usluga u poslovima zaštite na radu i zaštite od požara, a budući da firmama te poslove mogu raditi i vanjski suradnici, meni je plan postati jedan od njih. naravno, zasad se to područje obilazi koliko je moguće, no sve izvjesnijim ulaskom u EU, vjerujem da će se morati pridodati više pažnje tome. s toga, mene zanima na koji način postati vanjski suradnik kojemu je zakonski omogućeno pružanje usluga poslova zaštite od požara i/ili zaštite na radu te koje korake pokrenuti i kamo krenuti, nakon što ustanem od stola i krenem u otvaranje doo, obrta ili nečeg trećeg petog, sedmog... Molim za pomoć ljude koji znaju odgovore. Hvala!
  6. Poštovanji, molim nekog tko se razumije u sljedeće da mi pomogne oko pitanje koje je možda besmisleno, no zanima me.... radim u javnoj službi, i kao takav sam u svom radnom vremenu službena osoba! no, do kojeg vremena se mogu smatrati službenom osobom, da li dok mi traje radno vrijeme, ili još u periodu dok se vozim u automobilu sa ili na posao, ili dok sam na svom dvorištu u radnoj službenoj odori?
  7. kuća je u vlasništvu oca, koji je kuću i izgradio,a na kući je kat izgrađen, sa krovištem i prezidima, tako da je kuća na dvije etaže, te postoji mogućnost potpunog pregrađivanja od donjeg kata,a koja će se i realizirati, sa zasebnim ulazom i dvorištem. nije loša ideja za novu kuću na vlastitom zemljištu, te bi se ta ideja i realizirala da postoje financijske mogućnosti. tako da je ovo puno isplativije, a sa sasvim dovoljnom kolićinom prostora na etaži(kad bi bilo gotovo, oko 100m2.) no, mene zanima, koji bi mi dokument bio dovoljan za bezbrižno stanovanje mene i moje buduće supruge, a bez ikakvog straha od nečijih zamisli i ideja, te nečijih pozivanja na njihovo pravo u tom dijelu nekretnine. hvala!
  8. Poštovani! Molio bih malu pomoć i savjet... Naime, živim u obiteljskoj kući, te sam odlučio ostati doma, živjeti u roditeljskoj kući i dovršiti kat za svoje stanovanje, budući da su ostala braća odustala od toga. Sada sam u situaciji da je zaručnica voljna doseliti k meni pa da zajedno krenemo u sređivanje i dograđivanje, no prije toga bih ja, kao i ona, želio spomenuti kat imati na svoje ime, da sam ja vlasnik tog dijela kuće, kako bih spriječio ne daj Bože, probleme nama kao budućem bračnom paru, a od strane mojih roditelja i braće koji imaju pravo na uživanje nekretnine. Htio bih postaviti pitanje, da li je dovoljno mojim roditeljima, konkretno ocu, koji je u potpunosti vlanik nekretnine, predložiti potpisivanje neke izjave ovjerene kod javnog bilježnika, da li je potrebno tražiti izjave braće ili nešto drugo!??? Hvala!
  9. Hvala na brzoim odgovorima i na Vašim savjetima. Postupit ću na taj način te se nadam da će me shvatiti ozbiljno i ispoštovati svoje obaveze. Još jednom, hvala Vam! Pozdrav!
  10. hvala na odgovoru, i stiže ostatak iz ugovora... ovako, prema ugovoru, firma se obvezuje snositi troškove studija u cijelosti, no nije navedeno 'počevši od...,' već da ugovor stupa na snagu od potpisivanja obje strane, dakle, to je krenulo u prosincu 2008. godine! kako postupiti dalje, a da se nešto postigne, da li imam kakvo pravno zaleđe? s time da sam zadržao uplatnice koje su uplaćene, te sam ja naveden kao uplatitelj- na prvoj uplatnici, i na uplatnici za plaćanje troškova upisa. na sljedećoj i zadnjoj uplatnici prve godine je uplatitelj firma, što znači da su daljnji dio obaveza podmirili.
  11. Poštovani! da pokušam što kraće, a što preciznije opisati svoj problem! sa firmom sam sklopio ugovor o školovanju, te su preuzeli obaveze plaćanja vanrednog studija. No, prije sklapanja ugovora, ja sam upisao fakultet te dobio obećanje da će firma preuzeti plaćanje na sebe, a da ja samo platim upis, 1. ratu otplate školovanja, te da će mi to biti nadoknađeno! Nakon upisa i podmirivanje obaveza prema fakultetu s moje strane, firma je preuzela plaćanje na sebe plaćanjem 2. rate otplate školovanja, a s tim da meni nisu vraćeni novci za prvu ratu i troškovi upisa, što zajedno iznosi cca. 4000 kn. budući da je ugovor naslovljen kao 'UGOVOR O ŠKOLOVANJU' a ne ugovor o sufinanciranju, na koji bih način mogao ostvariri povrat svojih sredstava,budući da sam već upitao rukovodstvo, a oni su se opravdali nedostatkom sredstsv. Nažalost, nisam bio dovoljno precizan kod sklapanja ugovora da bih tražio povrat sredstava kao jednu stavku u ugovoru! Hvala!
  12. Poštovani! molim pomoć ljudi koji se razumiju u moj slučaj... kuća ima građevinsku dozvolu, za uporabnu nisam siguran, no problem je sljedeći! ako želim dograditi kuću u njezinom zadnjem dijelu- prostor između kuće i škarpe, moje vlasništvo, u širini od oko 4 m, i u dužini oko 9.5, 10 m, da li su potrebne građevinska i uporabna dozvola? te, kakva je procedura ako želim na taj dio koji želim dograditi, nastaviti gradnju kata, u namjenu stanovanja! tako da bi donji dio ispao kao garaža i spremište, a gornji dio proširenje postojećih dimenzija sadašnjeg kata?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija