Jump to content

abiba

Korisnik
  • Broj objava

    59
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Hvala
    abiba je reagirao na sevo u Predstečajna nagodba i izvansudska nagodba   
    Poštovani,
    Predstečajna nagodba svakako ima jaču pravnu snagu od izvansudske. To zbog samih zakonskih okvira koji reguliraju istu, koja se sklapa pred sudom, nakon provedenog postupka pred Finom (nagodbenim vijećem).
    Ako je predstečajna nagodba sklopljena nakon izvansudske nagodbe, tada vrijedi predstečajna, a izvansudska je u cijelosti stavljena izvan snage. Ona više ne postoji. Stoga vjerovnik nije trebao poništiti izvansudsku nagodbu.
    Više info o predstečajnoj nagodbi možete pronaći u Zakonu u financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ali Vam skrećem pažnju da su odredbe o predstečajnoj nagodbi tog zakona bile na snazi do 31.08.2015. godine. Stupanjem na snagu Stečajnog zakona (NN 71/15) 01.09.2015. u cijelosti su prestale vrijediti odredbe tog zakona o predstečajnoj nagodbi. U nastavku ukazujem na članak 81. ZoFPiPN koji govori o pravnim posljedicama sklapanja predstečajne negodbe. Osobito obratite pozornost na st. 4. tog članka.
     
    Odjeljak 9.   PRAVNI UČINCI PREDSTEČAJNE NAGODBE, UPISI I TROŠKOVI
    Pravni učinci predstečajne nagodbe
    Članak 81. (NN 144/12, 81/13, 112/13)
    (1) Na temelju predstečajne nagodbe dužnik se oslobađa obveze da vjerovniku isplati iznos koji je veći od postotka prihvaćenog u predstečajnoj nagodbi, a rokovi plaćanja odgađaju se u skladu s predstečajnom nagodbom. U tom se opsegu dužnik oslobađa obveze prema osobama kojima pripada pravo na regres (jamci).
    (2) Nakon sklapanja predstečajne nagodbe nije dopušteno pokretanje ovršnog, upravnog ili parničnog postupka protiv dužnika, radi utvrđenja i ostvarenja tražbine koja je nastala prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe, a u tom postupku nije prijavljena od strane vjerovnika niti je tu tražbinu dužnik uvrstio u popis obveza prema vjerovnicima iz članka 60. stavka 3. ovoga Zakona.
    (3) U odnosu na tražbine vjerovnika utvrđene u postupku predstečajne nagodbe i obuhvaćene predstečajnom nagodbom, ovršni i upravni postupci pokrenuti prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe obustavit će se, a u parničnim postupcima sud će u odnosu na te tražbine odbaciti tužbu, na prijedlog dužnika podnesen nakon sklapanja predstečajne nagodbe.
    (4) Ovršne isprave koje se odnose na tražbine iz predstečajne nagodbe gube u odnosu na dužnika pravnu snagu.
    (5) Ovršne isprave razlučnih vjerovnika ne gube pravnu snagu glede namirenja na predmetu na kojem postoji razlučno pravo.
    (6) Predstečajna nagodba nema za učinak novaciju tražbina vjerovnika prema dužniku, osim ako samom nagodbom nije drugačije određeno.
     
    Evo, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.
    Lp.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija