Jump to content

silba

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je silba objavio

  1. U pravilniku o radu stoji: Za svaku kalendarsku godinu radnik ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje 18 radnih dana. Ukupno trajanje godišnjeg odmora utvrđuje se za svakog radnika tako da se najkraćem trajanju godišnjeg odmora kumulativno pribrajaju dani godišnjeg odmora po sljedećim osnovama: Dužina radnog staža... U ZOR-u stoji: Radnik ima za svaku kalendarsku godinu pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna. Da li stavka iz novog ZOR-a djeluje tako da se najkraće trajanje godišnjeg odmora, spomenuto u pravilniku o radu treba interpretirati kao 4 tjedna (24 dana), te na njega dodavati dodatne dane godišnjeg odmora?
  2. Dio zemljišta na kojem se nalazi stambena zgrada (ista zemljišna čestica) je uređena i služi stanarima kao parking. Dio stanara (navodno većina) preko predstavnika stanara dogovara i plaća postavljanje rampe te nakon toga koristi parking koji je sada nedostupan ostalima. Prije svega, pretpostavljam da je već samo postavljanje rampe nelegalno jer spada u izvanredne poslove održavanja za koje je potrebna suglasnost svih stanara, a ne samo većine. Zatim, ne vidim kako suvlasniku može tuđom voljom biti uskraćeno korištenje vlastite imovine. I na kraju, zanima me da li ovakvo stanje, a koje traje duže od godine dana, uskraćuje pravo na samopomoć (uklanjanjem rampe), ili pak kod suvlasništva nema gubitka posjeda u korist drugih suvlasnika. Možda je pravno malo neprecizno sročeno, nadam se da su pitanja ipak dovoljno jasna.
  3. Točno tako. Ja upravo radim izmjene u jednom programu u koji treba dodati obračun ovog poreza i nije mi trebala ni minuta da vidim da u zakonu postoji rupa (htio sam vidjeti u koju kategoriju spada ovaj iznos). Naravno, jasno mi je i da je izvorna ideja bila da se i taj iznos oporezuje i tako ću i napraviti, no *prema zakonu* 6000 kn ne spada ni u jednu od dvije oporezive kategorije.
  4. Koja je razlika između uporabe i korištenja (Zakon o vlasništvu... članak 31: "(2) U granicama iz stavka 1. ovoga članka vlasnik ima, među ostalim, pravo posjedovanja, uporabe, korištenja i raspolaganja svojom stvari. ")
  5. Kako se tretiraju obiteljske kuće s dva kata povezana vanjskim stepeništem? Naime to onda čini dva stana i da li se smatra da se samo jedan od dva stana stalno koristi pa se plaća porez na drugi ("Kućom za odmor smatra se svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski.")?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija