Jump to content

Masao

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Bila je to mala firma. Sve se rješavalo dogovorom. Ne postoje pisani tragovi. U pravu ste. Nije to jedina stavka u optužnom prijedlogu, ali jedina koja odgovara temi. Možda bih za ostale stvari mogao otvoriti posebnu temu. Ima dosta zanimljivih situacija. Ako bi radnik na sudu izjavio kako nije koristio godišnji odmor zato što nije želio, da li to poslodavca oslobađa krivice? Radnik je dobio izvaredni otkaz pošto je napustio radno mjesto i nije 3 dana dolazio na posao.
  2. Što mislite o situaciji kada zaposlenik radi cijelu godinu i više puta odbija korištenje godišnjeg odmora, a kada iza 30.6. sljedeće godine dobije otkaz odlazi na inspektorat i prijavljuje kako nije koristio godišnji odmor?
  3. Masao

    Punomoć

    Vjerojatno je najbolje angažirati odvjetnika. Ima li netko preporuku za odvjetnika u Splitu koji se bavi radnim pravom? Malo o slučaju sam napisao na temi: Punomoć
  4. Okrivljen ne mogu biti, a namjera mi i je zastupati roditelja na način da svjedočim o događajima. Nisam siguran da li mi je bolje angažirati odvjetnika, te koliko mi on može pomoći ili ću bolje razumjevanje kod sudca postići bez odvjetnika. Problemi nastaju kada zaposlenik za vrijeme radnog vremena napušta radno mjesto i više se ne pojavljuje u firmi niti se javlja telefonom. Treći dan donosimo odluku o izvanrednom otkazu. Pošto je jedini zaposlenik u firmi poslovanje se prekida na gotovo mjesec dana do pronalaska novog zaposlenika. Zaposlenik tako naglo odlazi i ne želi odraditi otkazni rok zbog želje da mi se načini što veća šteta. Zaposlenik je na vlastiti zahtjev primao plaću u gotovini, te sam očekivao kad se malo ispuše da će doći po plaću i dokumente, ali me umjesto zaposlenika posjećuje inspektor rada. Još jedan put kod zaposlenika pobjeđuje želja za nanošenjem mi štete nad vlastitim interesom. Sada tu ide nekoliko posjeta inspektoratu, donošenje raznih dokumenata, izjave... i mislio sam da sam sve rješio, ali evo godinu dana nakon toga sam dobio poziv na sud. Zanimalo bi me u stvarima koje nam se stavljaju na teret, da li bi netko mogao prenjeti sudsku praksu i da li bi bilo bolje angažirati odvjetnika ili pokušati sam objasniti okolnosti i nadati se razumjevanju sudca: 1) Prekršio sam rokove za uručivanje radne knjižice i ostalih dokumenata. Nisam imao loše namjere. Očekivao sam da će zaposlenik doći po plaću i dokumente, a ne znajući da su rokovi skraćeni na samo 8 dana, pokušavao naći novog zaposlenika i smanjiti štetu. Nitko normalan ne ide inspektorima prije nego što priča s poslodavcem. Tu su kazne 7-10 tis. kn za odgovornu osobu za neuručivanje dokumenata i 1-3 tis. kn za neuručivanje potvrde o iskorištenim danima god. odmora. Kazne za pravnu osobu su ogromne, ali srećom firma više ne posluje pa me to ne plaši , ali da je firma preživila uništile bi je kazne. 2) Radnik nije koristio godišnji odmor Iako je više puta sa zaposlenikom razgovarano o godišnjem odmoru, zaposlenik ga je odbijao koristiti zbog napojnica koje je dobivao dok radi. Članak po kojem se teretim kaže da je poslodavac "dužan omogućiti korištenje godišnjeg odmora". Ne znam kakva je tu sudska praksa. Ja sam više puta omogućivao korištenje god. odmora, ali zaposlenik nije želio iskoristiti to što mu je bilo omogućeno.
  5. Masao

    Punomoć

    Nisam zaposlenik. Nije problem da roditelj bude nazočan. Htio sam ga samo poštediti stresa pojavljivanja na sudu. Najvažnije mi je osigurati da mogu prisustvovati raspravi i da pitanja idu prema meni jer roditelj nije upućen u situaciju, pa neće biti od velike koristi sudu.
  6. Napisati ugovor i mjesečno izdavati račune?
  7. Masao

    Punomoć

    Dobiven je poziv za Glavnu raspravu na Prekršajnom sudu. Poziv je dobio moj roditelj koji je po savjetu knjigovođe formalno postavljen za direktora prilikom osnivanja firme. Pošto sam poslovanje u stvarnosti vodio ja, te sam upoznat s okolnostima događaja iz Optužnog prijedloga, treba mi savjet kako bi najlakše dobio neku punomoć za komunikaciju sa Sudom u ime roditelja/direktora, a po mogućnosti da se roditelj niti ne treba pojaviti na Sudu. Da li je to moguće?
  8. Dobiven je poziv za Glavnu raspravu na Prekršajnom sudu. Poziv je dobio moj roditelj koji je po savjetu knjigovođe formalno postavljen za direktora prilikom osnivanja firme. Pošto sam poslovanje u stvarnosti vodio ja, te sam upoznat s okolnostima događaja iz Optužnog prijedloga, treba mi savjet kako bi najlakše dobio neku punomoć za komunikaciju sa Sudom u ime roditelja/direktora, a po mogućnosti da se roditelj niti ne treba pojaviti na Sudu. Da li je to moguće?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija