Jump to content

Ivy226

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Ivy226 objavio

  1. Kolege, vidjela sam da ste raspravljali o novoj literaturi iz Prava EU, pa slijedom toga jedno upozorenje. Kao sto znate, izasla je nova knjiga, te vjerujem da ce ju Ministarstvo "uploadati" na svojim stranicama cim zavrsi tekuci lipanjski rok. Ne znam radi li se o njihovom nemaru, tehnickim problemima ili samo nisu zeljeli zbunjivati kolege koji su polagali na roku u lipnju. S obzirom da je knjiga izasla u travnju ove godine, kako sam polagala na lipanjskom roku, nadobudno sam ju nabavila, te sam tek potom saznala da po njoj ispituju tek od rujna. Iako na prvi pogled izgleda da promjene nisu velike jer je pregled gradiva jednako koncipiran, Lisabonski ugovor donio je znacajne izmjene u sadržaju. Naime, ono što su po starom "3 stupa EU", po novom su samo 2 stupa, što povlači promjene u načinu donošenja akata, djelokrugu i ovlastima tijela EU te njihovim aktima itd. Da sad ne duljim, preporucujem da se raspitate u Ministarstvu hoce li doista od 9. mjeseca ispitivati po novome ili jos ostaje stara literatura. Vjerujte mi, pokusala sam uciti i po starom i novom (odraz moje paranoje da ce promijeniti pitanja vec na lipanjskom roku), ali sam od toga ubrzo odustala jer mi je bilo preostalo premalo vremena da naucim staro i novo bez da ih "brkam". Stoga preporucujem da ucite samo po jednoj literaturi- naime, navedene promjene utjecu i na pitanja, pa vjerujem da ce i njih promijeniti cim objave novu literaturu. Pozdrav svima i zelim vam puno srece i strpljenja!
  2. Mislim da je ovaj topic, koliko god zapocet u dobroj namjeri, zapravo kontraproduktivan. Naime, s obzirom da svi mi saznamo clanove svoje komisije minutu prije nego pocne sam ispit, tesko da nase saznanje ista moze promijeniti- u najmanju ruku, samo nam moze odmoci. Cinjenica jest da je 99% ispitivaca dobronamjerno, ne gnjave, ne ruse zbog sitnica i daju sansu i kolegama koji kazu glupost i "zablokiraju" da se isprave ili dodju k sebi. Svakako, ima ispitivaca koji malo vise "gnjave" o detaljima od drugih. Medjutim, i o takvim se cesto prosiri fama koja dodatno poveca ionako veliku nervozu i pritisak, a bez razloga. Zato, kolege, kada udjete u prostoriju i sjednete pred komisiju, zaboravite na sve sto se culi o tome tko je dobar, los ili zao, te se skoncentrirajte na pitanja i pokusajte izvuci iz sebe sto vise mozete. Bilo da je najblazi ili najstrozi ispitivac, svi su svjesni o kakvom se pritisku radi i da je covjek u stanju zaboraviti i vlastito ime. Sretno svima!
  3. Ja sam je slusala na roku u travnju ove godine. Bila je korektna, ne pretjerano susretljiva, ali niti neugodna. Opci dojam međju slusacima bio je da je stroga, ali moguce je da je tako ispalo buduci je isla u sirinu nesto vise od svojih kolega iz komisije koji su joj prethodili (Čule iz KP/KPP i Marković iz Radnog/Upravnog), pa se doimala opasnijom. Nadam se da takav dojam vara.
  4. Čini se da ipak čekamo ponedjeljak, osim ako netko u Ministarstvu radi prekovremeno.
  5. Gospodin iz Ministarstva koji nas je cuvao na ispitu rekao nam je da bi rezultati mogli biti vec u utorak, 15.6., tako da bi s usmenima krenuli iza 1.7. Također, kolegica koja je polagala usmeni prije par dana rekla mi je da su i njima (odnosno slusacima na ispitu) isto tako rekli. Međutim, ja cu od ponedjeljka dezurati na stranici Ministarstva, mozda nas iznenade.
  6. Cula sam od nekih kolega da su na jednom roku dali spis iz 1994.g. (?!), nakon čega su im rekli da mogu primijeniti zakon koji imaju kod sebe. Dakle, nadam se da i ispitivaci- ispravljaci imaju razumijevanja za takve situacije, te da ce se vise cijeniti logicnost obrazlozenja, analiza pravne situacije i sl.
  7. Kolegica Polaznica je spomenula novu literaturu iz Prava EU. Zna li netko mozda hoce li nas koji smo tek izasli na pismeni u 5./6. mj. ispitivati po njoj ili idemo po staroj literaturi sa stranice Ministarstva? Jesu li izmjene znacajne, odnosno koliki je utjecaj na pitanja? Otkuda uopce informacija o novoj literaturi? Moramo li kupovati knjigu ili cemo istu moci "skinuti" sa stranice Ministarstva? U biti, molim bilo kakvu informaciju o navedenom.
  8. Evo, registrirala sam se samo kako bih prenijela dojmove od danas. Potpisujem sve sto su kolege prije mene iznijele- i u pogledu uvjeta pisanja, kao i u pogledu samog predmeta. Osobno sam danas dozivjela hrpu malih zivcanih slomova kada sam oko pola 1 shvatila da sam previse vremena provela listajuci spis i pokusavajuci odrediti kako presuditi i kako argumentirati. Na kraju sam, usprkos tome sto sam ostala do samog kraja, jedva nazvrljala obrazlozenje do kraja i sad strahujem da je moj san o polozenom pravosudnom upravo danas potonuo. Sto je najtuznije, spis stvarno uopce nije toliko "tezak", ali lako sad govoriti... Stoga se pridruzujem molbi kolegice mukomoja (cije ime super oslikava moju situaciju )i molim kolege da nam pomognu svojim iskustvima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija