Jump to content

Pinhas

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Je li jeftinije ugovor o odricanju od nasljedstva ovjeriti kod suda, solemnizirati kod jb ili sklopiti ga u obliku jb akta? Ako je najeftinije kod suda, kako ide sama procedura, treba li se najaviti ili samo doći u vrijeme kada primaju stranke? i za kraj ako netko ima predložak takbog ugovora, molim da mi pošalje.. Hvala unaprijed!
  2. ne može, ugovor o doživotnom je naplatan pravni posao i ne može se poništavati zbog povrede nužnog dijela.
  3. Poštovani, ukoliko je od čina smetanja Vašeg posjeda (u vašem slučaju to je prolaženje kolima preko vašeg posjeda) prošlo više od 30 dana, računajući od trenutka kad ste za njega saznali, a u svakom slučaju, ako je prošla godina dana od kad je smetanje nastalo, izgubili ste pravo na posjedovnu zaštitu. Ukoliko ste vlasnik nekretnine čije je dvorište dio, imate pravo na negatorijsku tužbu. U njoj ste dužni dokazati pravo vlasništva i uznemiravanje. Ukoliko imate sređeno zk. stanje, to ne bi smio biti problem. Do tada preporučam da zagradite dvorište na bilo koji način.
  4. Poštovani, u Vašem slučaju radi se o ugovoru o zajmu. Iako ga niste sklopili u pisanom obliku on vrijedi, samo je sklopljen usmeno teže dokazljiv. Svakako bi bilo dobro sklopiti da u pisanom obliku. Preporučam da u ugovor, u sporazumu sa dužnikom uvrstite ukupan dugovani iznos te da u sporazumu obračunate kamate za vrijeme prije sklopljenog ugovora. Što se tiče kamatne stope ona je već određena zakonom (određuje HNB). Založno pravo na nekretninama u inozemstvu ne bih preporučao jer za nekretnine u inozemstvu vrijedi pravni poredak zemlje u kojoj se nalaze. Spomenuli ste pokretnine, na njima bi vam svakako bilo bolje osnovati založno pravo
  5. Ovjerovljavanje neistinitog sadržaja Članak 315. (1) Tko dovođenjem u zabludu nadležnog tijela (u ovom slučaju krivotvoritelj SC) učini da ovaj u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi ovjeri štogod neistinito što ima služiti kao dokaz u pravnom prometu ( u ovom sl. identitet korisnika studentske iskaznice), kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina. (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko takvu ispravu, zapisnik ili knjigu uporabi, iako zna da su neistinite (npr. poslodavac).
  6. Poštovani, pravo doživotnog uživanja je strogo osobno pravo i kao takvo je neprenosivo. Vaša nekretnina opterećena je tim stvarnim pravom, no Vi ste i dalje vlasnik i samim time imate sva vlasnička prava. Nekretninu već sad možete prodati, ali vodite računa da opterećena tim stvarnim pravom ima i manju cijenu na tržištu (jer budući vlasnik mora također trpiti to pravo dok ono traje. Nakon što navedeno pravo doživotnog uživanja prestane preopručam da zatražite brisanje zabilježbe doživotnog uživanja.
  7. Ekipa, imam jednu pravnu situaciju doma i hitno trebam pomoć. Tata je naslijedio od dide nekretnine među kojima je i jedna na kojoj se neki čovjek pokušava upisati kao vlasnik na temelju darovnog ugovora koji nije ovjeren kod javnog bilježnika ni suda, i vrlo je vjerojatno da je čovjek lažirao didov potpis.. Tata je dobio obavijest o katastrskoj izmjeni te nekretnine kojom se u katastar uvodi taj čovjek kao vlasnik na temelju ugovora o darovanju. Meni je na pravu došlo da samo uskladi stanje zk sa katastrom, ali je problem što je taj uložak uništen. Tip vjerojatno namjerava pokrenuti pojedinačni ispravni postupak nakon što se upiše u katastar... Što sad? Da se upiše u zk kao vlasnik na temelju ostavinskog rješenja, a ovo sa katarstrom zanemari? Kako da ospori taj upis na katastru? I puno hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija