Jump to content

marijan023

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Nadam se da ti mogu pomoći iako i ja još uvijek nemam rješenje o uvjetima građenja. Naime rješenje su stvarno komunalno opremljene građevinske čestice. U zadarskoj županiji intenzivne su promjene i dopune prostornih planova lokalnih samouprava kojima će se znatan dio neizgrađenog građevinskog zemljišta promjeniti u komunalno opremljene zone. (obilježene su plavom bojom na PP-u). Proces traje od nekoliko mjeseci pa do nekoliko godina ali nakon toga će se moći graditi. Provjeri da li Pag ima namjeru ići na promjene i dopune PP-a i pazi da ti čestica uđe u komunalno opremljenu zonu (možeš uložiti prigovor koji se gotovo 100% uvažava) Drugi način je da nadležnom tjelu predaš zahtjev za rješenje o uvjetima građenja bez obzira što ti neće izdati uvjerenje da možeš graditi na svojoj čestici. Maksimalno ubrzaj postupak da ti što prije negativno riješe predmet a zatim u zakonskom roku uloži žalbu ministarstvu te se pozovi na naputak ministarstva od 12.06.2008 godine. Priloži sve dokaze da ti je čestica komunalno opremljena te da se gradnjom ne umanjuje vrijednost susjedne parcele. Ako je sve u redu uvažit će tvoj prigovor te će ti nadležno tijelo izdati suglasnost za gradnju. Upoznao sam nekoliko osoba koji su na ovakav način došli do rješenja o gradnji ali to ti nitko u nadležnom uredu neće reći. Nažalost, jako mi je bilo teško doći do ovih informacija a u zadarskoj županiji su zauzeli stav da sve ovakve predmete odbijaju jer mišljenje ministarstva od 12.06.2008 nije podzakonski akt. Nevjerovatno zar ne?
  2. E sad...ako sam te dobro razumio, lokalna samouprava ima rok od 2+1 godinu za izradu upu-a a nakon toga može se dobiti rješenje o građenju u skladu sa prostornim planom. Ovo je taj članak; Članak 127. (1) U svrhu izrade urbanističkog plana uređenja ili detaljnog plana uređenja, čija je obveza izrade propisana prostornim planom šireg područja, predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom o izradi na području obuhvata tog plana zabraniti izdavanje lokacijske dozvole i rješenja o uvjetima građenja za građenje novih i/ili rekonstrukciju postojećih građevina te rješenja o izvedenom stanju i potvrde izvedenog stanja do donošenja tog plana, ali ne duže od dvije godine od dana stupanja na snagu odluke. (2) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka može se produžiti za najviše godinu dana i nakon toga se više ne može propisati pet godina. (3) Zabrana iz stavka 1. ovoga članka ne odnosi se na zahvate u prostoru za koje lokacijsku dozvolu izdaje Ministarstvo.
  3. Reci mi molim te koje ti je to ministarstvo izdalo mišljenje da se može graditi bez upu-a ukoliko imaš priključak na infrastrukturu. Imam sličan problem pa i ja tražim rupu u zakonu jer mi općina neće izraditi upu još godinama. Negdje sam čitao da da lokalna samouprava ima rok za izradu upu-a od dana zahtjeva koji uputiš poglavarstvu, te da su nakon toga roka dužni izdati uvjete građenja bez upu-a. Znate li nešto o tome?
  4. Pozdrav, Ispred osnovne škole gradi se nova ograda oko igrališta a kao materijal koristi se obična armaturna mreža 15x15 cm koja proizvodi nepodnošljivu buku a ujedno predstavlja i opasnost za djecu jer se isti penju na visinu od 5 metara i samo je pitanje dana kada će se dogoditi tragedija. Zabrinuti za sigurnost djece kontaktirali smo građevinsku inspekciju te zatražili inspekcijski nadzor. Kako će do njihovog postupanja proći još dosta vremena interesira me slijedeće; 1) Da li je za takvu vrstu ograde (od 4,5 do 5,5 metara) potrebna građevinska dozvola ili neka druga suglasnost mjerodavnih ustanova? 2) Da li postoje tehnički uvjeti i norme koje propisiju vrstu materijala i način izrade takvih ograda kako se ne bi ugrozila sigurnost djece? Ako postoje gdje se mogu saznati? 3) Da li osim građevinske inspekcije postoji još koje državno tjelo koje se bavi sigurnošću djece u školama ili koje možda obavlja potrebne ateste za sigurnost? Hvala na pomoći
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija