Jump to content

torcida02

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pitanje je dosta glupo ali normalno da odmah možete prodati nekretninu ,a kupac će platiti porez od 5% nakon procjene porezne uprave.Jrdino ako Vm je to treća nekretnina u 3 godine onda ste obveznik poreza na dobit iz takve prodaje.
  2. Moraš ići u likvidaciju mislim da ti to košta oko 10.000,00 kn,ali to ti provode i javni bilježnici pa možeš kod njih rješiti svoj problem.
  3. Po meni zastara je nastupila za sve račune koji nisu plaćeni ,a stariji su od tri godine.Dakle : Poslani računi: 10 godina x 60 kn= 120x60 =7200 kn Plaćeno: 10 godina x 20 kn= 120x20= 2400 kn dakle plaćeno za tri godine i četri mjeseca. Dug šest godina i osam mjeseci od kojih su tri godine u zastari, ako oni nisu u međuvremenu poduzimali nikakve mjere naplate.Dug koji mogu naplatiti ovrhom tri godine i osam mjeseci dakle 44 mj x 60 = 2640 kn plus zatezne kamate i troškovi postupka.
  4. Tu je pravilo da pravila nema ,ali otprilike vrijednost zemljišta i komunalnog uređenja je otprilike 25% vrijednosti stana (varira) .Znaći ako nešto vrijedi sto na 25 plaćaš 5% kod novogradnje ili to ti iznosi 1,25 ili 1.25% od ukupne kupoprodajne cijene .Kod starog stana od vrijednosti 100 taj iznos je 5 ili 5%.Dakle oni šta pričaju skoro su u pravu ,ali pripazi postoje nekretnine gdje vrijednost zemljišta i komunalnog uređenja vrijede i do 50% prodajne vrijednosti stana ,pa i porez srazmjerno raste. Što se tiće porez sam si dao odgovor lijepo se prošetaj do porezne i nemoj tražiti poluinformacije kad ćeš tamo dobiti potpunu ,ali mislim da to važi samo kod kupnje prve nekretnine.
  5. Jednino bitno u cijeloj priči je je si li na dan izdavanja spornog računa bio direktor firme ili nisi.Ako nisi onda nisi ni odgovoran za marvelzacije,ako jesi onda traži odvjetnika.
  6. Pa ako vam je firma propala ona može ići u stečaj a ne nikako u likvidaciju .Likvidacija je za firme koje nemaju obveza ,a nemaju osnove za nastavak djelatnosti. Taj postupak se pokreće kod javnog bilježnika.Stečaj pokreće stečajni sudac nakon što ga prijavite i uplatite taksu od cca 15.000,00 kn.
  7. Normalno da možeš prodati sva tvoja prava glede te čestice ili čestica prelaze na novog vlasniika, na tebi je jedino da ga upoznaš sa kompletnom situacijom dakle o idealnom vlasništvu sa drugim vlasnicima bilo živim ili mrtvim(njihovi nasljednici) ,pa ako oni hoće kupiti ja se ne bi ustručavao prodati im.
  8. Ja bih ako bi to maltretiranje potrajalo na Vašem mjestu bio isto tako bezobrazan i promjenio bravu u prisustvu svjedoka. Ako u roku od trideset dana Vaš brat ne bi nasilno ušao u stan Vi bi sebi osigurali posjed stana. U roku tih trideset dana on Vas može tužiti i za ometanje posjeda što bi onda zakompliciralo stvari (u slučaju ovakve akcije uzmite odvjetnika).Kao prvo ispitao bi koliko košta stan na takvoj lokaciji i kad bih doznao cijenu rekao bi mu da moj dio vrijedi primjera radi 75.000,00 eur(ODVAŽITE SE), a ne 10.000,00 eur koliko on nudi. Mislim da je to njegova prava namjera ,jer čim on dolazi sve se dobro raspitao i neko ga je savjetovao da dolazi svaki dan kako bi držao posjed. To je rečenica koju on želi čuti ,jer onda njegov dio vrijedi 25.000,00 eur,a ne 3.300,00 eur, pa će vjerovatno tražiti da vi isplatite njega. Postoji još opcija da iznajmite stan ,pa da Vi uzimate 3/4 ,a on 1/4 plaćenog iznosa ,a za ono što dobijete iznajmite drugi stan i ostanete u dobrim odnosima. Zadnja opcija Vam je zajednička prodaja i kupnja novog stana manje kvadrature ili na lošijoj lokaciji. Pitanje je je li Vam potrebniji brat ili baš taj stan čini mi se da ćete nešto morati izgubiti.
  9. Da to je sada tako ,ako se netko ne pobuni ili gospoda ne vide što su napravili onda je rušenje koje provode mila majka koji će nered nastati 01.01.2008.
  10. Pa normalno da će uporabna biti potrebna od 31.12.2007. ,ali sada nije pa banke izdaju kredite.Dakle sada se u katastru ne može uplaniti objekt bez građevne dozvole (do nedavno se to moglo) tako da se više neće javljati novi objekti u vl.listovima koji nemaju građevinsku dozvolu.Međutim od navedenog datuma moći će se zgrada uplaniti sa građevnom,ali se neće moći u ZK-U upisati vlasništvo bez uporabne dozvole niti će se moći koristiti poslovni prostori bez iste(sada je dovoljna građevna za minimum tehničkin uvjeta od toga datuma to je uporabna.Ne znam što će se dogoditi sa s morem prostora koji nemaju uporabnu dozvolu ,a promjeniti će vlasnika ,pa će oni sad morati dobiti minimum tehničkin uvjeta za rad, ato neće moći jer nema uporabne. U svakom slučaju moguće je dobiti uporabnu dozvolu za dio cjeline na način da sevzatraži građevna dozvola za adaptaciju ili unutrašnju izgradnju prostora ,pa se na osnovu te dozvole dobije i uporabna dozvola, BINGO! Također će se uvesti da se prije početka gradnje treba deponirati 70% planirane investicije kako se ne bi događali slučajevi kakve imamo u RH,jer je evidentno da do dobivanje uporabne dozvole nema ni kredita kupcima kao ni novaca investitoru. Stari investitor!!
  11. Pošto nisam angažirao odvjetnika za vođenje spora s T-HT oko računa od 2000,00 kn (skuplje bi njega platio) sad sam u situaciji da sam zastupam poduzeće kao ovlaštena osoba ,pa ako mi možete pomoći kako da se ponašam prilikom izlaska pred Trgovački sud 18.10.2006.. Naime radi se o računu za kupnju mobitela za potrebe firme koji je bio u 2002 g. i oni su poslali ovrhu za njega u roku 2005. na koju sam se ja žalio i sada je prvo ročište. To je roba koju mi je prodao ondašnji HT mobile, danas je to T-mobile međutim navedeni račun ostavili su u nadsljedstvo T-HT viksnoj telefoniji i sada me oni tuže iako nisam s njima zaključio navedeni ugovor.Propustom knjigovodstva nisam ga platio ,ali ni oni nikad nisu poslali nikakvu obavijest o dugu iako sam njihov korisnik bio onda i danas i mogli su mi isključiti mobitele dok ga neplatim također imam potvrdu da današnjem t-mobilu ništa ne dugujem. Da li imam pravo na ročištu dati pismeni podnesak sudcu i predstavniku T-HT-a u kojem ih obavještavam da smatram da T-HT nema ovlasti naplačivati obveze HT-mobile nego je to T-Mobile ,a kako nijma ništa ne dugujem to znaći da nisam ništa dužan. P.S.Pristao bi na nagodbu za plačanje glavnice ,a ostalo kamate i troškove neka zaborave.
  12. Mislim da ćeš porez morati platiti ,ali probaj da ti je to prva nekretnina koju kupuješ u RH za stanovanje, pa možda ti i prođe ako žena nije iskoristila to pravo tu će ti trebati i potvrda da žena ne posjeduje stan (upitno, ali ga neposjeduje kad ga je prodala tebi) ja bi pokuša pa šta bude šanse su ti negdi oko 10 % s obzirom na ajkule koje te čekaju ,pa ti vidi .(BUDI UPORAN I DOSADAN KA ZA SEBE)
  13. Pa ja mislim da imaš problem ako si bio vlasnik i direktor tj.odgovoran osoba u vrijeme prodaje auta za 1000 kn.Možeš uzeti bilo koji katalog procjenjitelja i vidjeti koliko auto tog godišta vrijedi na taj dan i utvrditi za koliki ste iznos oštetili firmu pogotovo ako je firma kasnije otišla u stečaj ili je nelikvidna. Imovina firme nije vaša osobana ,pa da možete lupati cijene kako Vam se prohtije.Ujedno ste oštetil i proračun za manje prikazani porez na dobit i porez na dodanu vrijednost ,jer ste izdali sporni račun za osobno vozilo.Situacija nije baš bajna ja bih zvao pod hitno odvjetnika i detaljnije mu sve ispričao možda ima pomoći.
  14. Poštovani,ako mi možete pomoći građevinska inspekcija poništila mi je dio pravomoćne građevne dozvole koji se odnosi na podrum u objektu za koji sam popisao ugovor o pravu građenja s vlasnikom zemljišta koja dozvola je bila sastavni dio tog ugovora.Naime u tekstualnom dijelu dozvole bio je naveden podrum dok ga u projektnoj dokumentaciji nije bilo. Međutim objekt od 27 stanova imao je samo 8 parkirnih mjesta ,pa sam bio prisiljen izraditi podrum s parkingom i garažama. Nisam tužio Ured državne uprave koji ju je izdao ,jer sam od istog ishodio i dopunu dozvole nakon 12 mjeseci,ali da li mogu sada protekom 18 mjeseci tužiti navedeni državni ured za nepoštivanje zakona, jer po svakom stanu je onda bilo propisano jedno parking mjesto ,pa je očito da je dozvola izdana ispod stola ,a moja firma je dovedena u zabludu misleći da ima pravomoćnu građevnu dozvolu i dodatne troškove kao i penale prema vlasniku zemljišta.
  15. Nisam mislio da zabilježi spor nego da stavi plombu da postoji predugovor ,svako pametan neće kupiti takvu nekretninu ako to vidi u zemljišnoj knjizi uz uvjet da je ovjeren u javnog bilježnika.Uvijek se mogu tužiti ako to hoće.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija