Jump to content

sele_se

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Treba utvrditi razlog raskida braka, kakvi su sada vasi medjusobni odnosi, imovne prilike i sl. U svakom slucaju, ukoliko je sada doslo do poremecaja svih odnosa, koje je on prouzrocio, postojala bi mogucnost da se ponisti navedeni ugovor.
  2. Pa dajte mu novac i zakljucite ugovor o poklonu , ne morate ga ni ovjeravati, kada se radi o takvoj situaciji. NIje nuzno da ugovor bude ovjeren il u nekoj posebnoj formi.
  3. sele_se

    Postotak

    Treba razlikovati troskove postupka i nagradu. Nagrada, ako je to tacno u RH, ne moze preci 30%, al troskovi pripadaju advokatu, jer da advokata nije bilo u postupku ni njih ne bi bilo. Na kraju, troskovi takse i vjestacenja, ukoliko ih je stranka platila pripadaju stranci.
  4. Vidite, ako mu dajete novac na poklon, zakljucite ugovor o poklonu. On ce imati nekog poreza, a prilikom orocenja tog novca, il prebacivanja istog na racun morat ce popuniti jednu izjavu o porijeklu novca koja ostaje u banci. Vi ugovor necete nikome prikazivati, on ostaje medju vama, tako da je pitanje moze li porezna i kad doznati za taj poklon. Dalje, ako mu ne poklanjate novac, vec pozajmljujete, zakljucite ugovor o zajmu. Tim ugovorom cete odrediti nacin vracanja novca, i ukoliko on isti ne ispostujete tuzit cete ga, imate osnov, dok ako mu poklonite novac vi ne mozete traziti da vam isti vrati, tu se ogleda zastita!!!
  5. Ugovor o poklonu je teretan samo za vas, dakle ni vi ga ne mozete tek tako jednostavno raskinuti. vama je najbolje zakljuciti ugovor o zajmu, jer se on time obavezuje da ce vratiti taj iznos koji je posudjen, u nekom dogovorenom roku. taj ugovor se moze napisati i kod advokata, jeftinije je i samo potpise ovjeriti kod notara. ukoliko zelite ja cu vam ga napisati za 150 kn i poslati emailom, s time da mi posaljete podatke i ostalo putem pm. Sto se tice porezne, necete obrazlagati porijeklo novca, osim ako isti ne uplacujete ziralno (putem banke).
  6. Osiguranje (po propisima o osiguranju od obavezne odgovornosti) ce vam platiti za dusevne bolove i materijalnu stetu (troskove koji se odnose na troskove sahrane i troskove lijecenja, ako ih ima). Sto se tice naknade koju gubite zbog penzije, treba pokrenuti postupak i dokazati da vas je otac izdrzavao tom penzijom. Relativno je kompiciran postupak, al ako ima maloljetne djece ili studenata, u svakom slucaju ce se moci lako dokazati. Osim toga, ukoliko je supruga poginulog nezaposlena i ako ne moze naci posao, ako je bolesna i sl. ima pravo na izdrzavanje srazmjerno visini sa kojom je izdrzavao suprug, osim ako ne naslijedi pravo na puni iznos penzije. Dalje, prilikom utuzenja imate izbor tuziti ili vozaca (osiguranika) ili osiguravajucu kucu i samo od jednog mozete iznos naplatiti (dakle ne i od vozaca i od osiuranja - kumulacija). Vi se imate pravo pridruziti krivicnom gonjenju, sto ce predstavljati otezavajucu okolnost prilikom odmjeravanja sankcije povodom pocinjenog krivicnog djela.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija