Jump to content

Fiju

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Fiju objavio

  1. Bez obzira na vrstu mirovine, možete raditi u obrtu Vaše supruge. Naime, prema Zakonu o obrtu, članovi obitelji vlasnika obrta smiju pomagati u obrtu bez potrebe da budu zaposlenici obrta. Naravno, u tom slučaju Vam obrt ne može isplatiti plaću, ali svakako smijete raditi!
  2. U međuvremenu sam poslao sličan upit poreznoj upravi te sam danas dobio odgovor od savjetnika za porez na dohodak. Upućen sam na članak 57 Općeg poreznog zakona koji, između ostalog kaže: - Porezni obveznik koji vodi podatke u elektroničkom obliku ne može ni u kojem slučaju dostaviti podatke u papirnatom obliku. - Na zahtjev poreznog tijela porezni obveznici moraju staviti na raspolaganje dokumentaciju o elektroničkom sustavu korištenom za vođenje poslovnih knjiga, evidencija i izvješća. Dokumentacija mora sadržavati opis kontrole koja sprječava neovlaštene dopune, izmjene ili brisanja elektronički pohranjenih podataka. Naglašeno mi je da Excel nikako nije takav program koji ima potrebne kontrole te prema tome takav način vođenja poslovnih evidencija nikako ne može proći! Pročišćeni tekst spomenutog zakona možete naći na ovoj adresi Što kažete na to??
  3. zahvaljujem na brzom odgovoru. Brine me to što sam negdje u zakonima pročitao kako vođenje knjigovodstva na računalu mora biti tako organizirano da se u programu ne može promijeniti već unešena stavka već se promjena mora upisivati isključivo storniranjem. Isto tako, u zakonu (ne sjećam se točno gdje) piše da ako se knjigovodstvo vodi na računalu da se, na traženje porezne uprave, podaci ne mogu donijeti u papirnatom obliku već isključivo u elektronskom!?! Ako napravim potrebne obrasce za vođenje obrta koji nije u sustavu PDV-a (KPI, TO i DI) u najobičnijem Excelu i na računalu u te tablice upisujem poslovne promjene, to nikako ne "drži vodu" u smislu nemogućnosti kasnijih promjena već upisanih stavki. Što je s tim u praksi?
  4. Namjeravam sam voditi knjigovodstvo za obrt. Zanima me da li je dovoljno da si na računalu u Excel tablici napravim potrebne obrasce i u njih upisujem sve promjene ili moram imati te knjige u obliku fizičkih knjiga koje se kupuju u knjižarama? Ne želim ulagati u knjigovodstveni softver jer se radi o jednostavnom obrtu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija