Jump to content

ema55

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ema55 objavio

  1. Kolegice laurita nisam mislila na vas post nego od kolege el india,sta se literature tice najbolje vam je organizaciju ucit iz zakona jer je bilo dosta ppromjena a i nema toliko toga,da se spremit u jedan dan.znaci zakon sudovima, o dsvu, odvjetnistu,drz. odvjetnistvu,j.biljeznistvu.uz to ustav i eu iz travnja 2010.
  2. a koja su to točno nova pitanja??? MIslim da nije u redu nepotrebno širiti paniku sa nagađanjima da su se na ovom roku postavljala ''nova'' pitanja, a bez navođenja koja su to. Pitanja iz ustava su se mijenjala u 11 mj., kao i ona iz radnog, upravnog, organizacije i eu. navedena literatura također se većinom izmijenila....na koncu dosta ljudi još nije upoznata sa ''novim'' pitanjima, pa da nije slučajno o tome riječ.
  3. Prema informacijama iz MInistarstva dobivenih telefonski (prošlu srijedu i jučer od tajnika) u 5. mjesecu će biti još jedan rok krajem mjeseca za ove što su odbijeni...tako navodno kažu a kad misle to priopćit ljudima pojmaaaa nemammmmmmmmmmmm!!!
  4. Objavljen je raspored, ispiti su od 05.05.2011. do 08.06.2011. g. u Ministarstvu i na Upravnom sudu.
  5. Vi uopće nemate pravo na puni godišnji odmor već samo na razmjerni obzirom u kalendarskoj godini (imate 2, mj. u prošloj god. i 4 u ovoj)u kojoj ste ga stekli nemate uvjet 6 mjesečnog rada. Razmjerni dio se određuje kao 1/12 godišnjeg odmora za navršenih mjesec dana, što otprlike iznosi cca 2 dana po mjesecu. Kako je min trajanje god. odmora 4 tjedna što je preračunato u dane 20 radnih dana ili 24 ovisno da li se subote uračunavaju u trajanje god. odmora ili ne (ipak dođe na isto, 12 radnih dana bi bilo točno izračunato. Ne znam zašto spominjete 30 dana g.odmora, pretpostavljam da je duže trajanje od propisanog određeno internim pravnim aktima poslodavca ili vašim ugovorom o radu, u kojem slučaju bi imali koji dan više, ali nikako pravo na puni god. odmor. Ukoliko ga ne iskoristite prije isteka ugovora o radu koji prestaje po sili zakona, poslodavac vam je dužan isplatii naknadu umjesto neiskorištenog god. odmora. Pozdrav.
  6. Točno tako. Novim zakonskim odredbama izbačen je uvjet efektivnog rada u trajanju od 6. mj. u godini kojaprethodi godini u kojoj se radnik vratio na rad, sli i dalje ostaje ono da se isti mora iskoristiti najkasnije do 30.06. POzdrav.
  7. Poštovana tek sad sad pročitala da se na posao vraćate tek 15.06.2011. god., pa vam slijedom toga navodim kako će te god. odmor stečen u prethodnoj godini morati početi koristiti odmah po prestanku dopusta, obzirom ste ograničeni datumom od 30.06.2011. god. do kad morate iskoristiti preneseni neiskorišteni god. odmor. U sudskoj praksi i teoriji (iako to mnogi poslodavci ne znaju i tvrde suprotno), dovoljno je da je započeto korištenje neiskorištenog god. odmora prije 30.06. i da se ono može nastaviti koristiti i nakon isteka tog datuma jer je započeto na vrijeme, znači svih 4 tjedna koja Vam pripadaju, iako će vrlo vjerojatno mnogi tvrditi da vam pripada samo onih 2 tjedna do 30.06.
  8. Poštovana, Odredbom čl.63. Zakona o radu NN 149/09 (stupio na snagu 01.01.2010.god), godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine. Ranijom zakonskom odredbom, prije navedenih izmjena zahtijevao se i uvjet efektivnog rada od 6. mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se radnica vratila na rad, što je iz gore navedenog zakonskog teksta izbačeno i nije više jedan od preduvjeta. Prema tome, Vi ćete moći u sljedećoj kalendarskoj godini iskoristiti u cijelosti neiskorišteni god. odmora niz 2011. god. bez obzira što ste u istoj godini radili samo 10 dana, sukladno gore navedenom. PItanje regresa nije regulirano zakonom o radu, te ga je poslodavac obvezan/može isplatiti samo ako je takva dužnost ili mogućnost predviđena internim pravnim aktima poslodavca-pravilnik o radu, ugovor o radu ili pak kolektivni ugovor. Kako ne raspolažem gore navedenim nisam u mogućnosti dati Vam odgovor na pitanje regresa obzirom mi nije poznato kako je isto regulirano. POzdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija