Jump to content

A****

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, pročitala sam sve ove postove no nisam našla ništa odgovore na svoja pitanja, pa se nadam da ćete i meni pomoći kao i ostalima. Ovako namjera mi je otvoriti centar za poduke gdje bih bila jedina zaposlena. Nedavno sam završila preddiplomski sveučilišni studij za taj predmet. Iskustva u podukama imam jer sam tijekom studiranja radila preko studentskih ugovora za neke od centara. Poduke bih održavala u svom prostoru (stan glasi na moje ime) u zaseboj prostoriji ili ukoliko netko želi, na njihovoj lokaciji. Radila bih 9 mjeseci godišnje jer preko ljeta nema potrebe za podukama. Za prvu godinu ne vjerujem da ću premašivati 100 računa mjesečno, odnosno cca 4 000-6 000 tisuća kuna mjesečno. Moja pitanja su: 1. Što mi preporučate otvoriti? Tražim samo način da se legalno bavim podukama i legalno oglašavam. 2. Imam li, i ako imam pod kojim uvjetima, pravo na određenu naknadu za samozapošljavanje? (trenutno sam prijavljena na biro-u i ovo bi mi bio prvi posao koji ne ide preko studentskog ugovora) 3. Moram li tu prostoriju u stanu posebno prijavljivati ili ne? Unaprijed hvala na odgovoru i srdačan pozdrav.
  2. Hvala na odgovoru.. Koje su nadležne inspekcije za to? Poslodavac je inače utjecajna osoba, i zaprijetio je da više nikada neće naći posao u struci u hrvatskoj ako kaže ijednu lošu riječ o njemu bilo u medije, bilo inspekcijama. Može li se kako stati tome na kraj bez da se zna da je inspekcija poslana od strane nekoga? Zar nemaju oni neke nasumične kontrole?
  3. Pozdrav, studentica sam i radila sam u jednoj firmi preko ljeta, ništa nije bilo po zakonu, radilo se i po 13 sati na dan, bez pauze za ručak ili dnevni odmor, od satnice su nam skidali neke imaginarne manjkove (koji nisu imali veze s našim područjem obavljanja rada), o cijeloj isplati plaće mogli smo samo sanjati pošto se iz studenstkog ugovora ne može vidjeti koliko smo zapravo radili. I zadnji mjesec rada mi uopće nije isplaćen. Sada dolazimo do drugog dijela, u toj istoj firmi radi moj dečko (strukovna škola, nije student), i nastavio je raditi nakon mene, no nije sam potpisivao ugovor nego je to netko očito činio umjesto njega, na račun je primao "minimalac" a na ruke ostatak (koji je također obavezno bio manji od zarađenog), iako je bio prijavljen na pola radnog vremena, radio je cijelo ili po potrebi (ponekad su mu javljali sat vremena prije posla da ga ne trebaju, ili ga pak zadržali više od 12 sati). No našao je bolji posao i odlučio dati otkaz, raspitivao se o otkaznom roku (ove je godine bio prijavljen samo mjesec dana, pola radnog vremena, ugovorom koji nije on potpisao), no rekli su mu da će otkazni rok biti jako dug jer je sezona.. To mu nije odgovaralo, i s prestankom toga mjeseca (odradio je jedan dan više zbog kolegijalnosti prema kolegama), otišao iz firme. Oni mu sada ne žele platiti jer "nije bio korektan". Zanima me što se može učiniti? Inaće, firma ne posluje po zakonu, radnici se iskorištavaju, računi se tijekom radnog vremena sakupljaju i na kraju dana stoniraju i uništavaju te se državi ne prijavljuje niti 10% prometa.. Može li ih se kako prijaviti po toj osnovi? Unaprijed hvala na odgovorima..
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija