Jump to content

Dundo Maroje

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje, ma ja sam pregledao sve dostupne tekstove ali mi ostaje nejasna jedna stvar: da sam li prijavom privremenog boravka u inozemstvu i dalje dužan podnositi poresku prijavu u RH ili sve vezan oza poreze obavljam u državi privremenog boravka, gdje sada živim i radim?
  2. ono sto mene zanima je koliko dugo je gradjanin koji je bio oslobodjen placanja poreza pri kupnji prve nekretnine duzan ostati prijavljen na toj adresi? naime, radi raznoraznih komplikacija sa posjedovanjem dvojnih prebivalista, ozbiljno razmisljam o odjavi iz RH (Zagreb).. da li u tom slucaju moram platiti porez koji nisam platio prilikom kupovine prve nekretnine prije 7 godina (jako mali iznos, samo za zemljiste buduci je u pitnaju bila novogradnja) i kakve su druge posljedice, npr da li zadrzavam OIB, sta se desava sa mojim bankovnim racunima kada vise ne budem u posjedu RH osobne iskaznice, da li cu se morati prijavljivati u policiju svaki pu tkad budem boravio u Zagrebu duze od xxx dana, itd.
  3. Da, o tome se i radi.. ja sam u slicnoj situaciji, imam dva 'prebivalista', tocnije dvije osobne, Najmanje boravim u bilo jednom ili drugom gradu jer sam poslom stalno na putu izvan kako BiH tako i RH. Radi toga ne posjedujem vozilo nego kad sam tu koristim bratovo na BH tablicama. Razmisljam kupiti vozilo u RH ali onda se javlja problem BH carine, da i ne spominjem rizike parkiranja i voznje po vecini BiH. Spominje se cesto neka odredba o 183 dana izvan RH? Da li se to primjenjuje iako imam HR osobnu i prebivaliste tu? Ažurirano
  4. postovani.. a kakva je situacija sa imaocima dvojnog drzavljanstva? ukoliko primam inozemni honorar na svoj devizni racun u BiH i tamo platim porez na autorski honorar, da li sam time oslobodjen svih dodatnih placanja u RH?
  5. mene takodje zanima ista tema, zalosno je da nitko nije odgovorio do sada.. ja konkretno primam dnevnice za sluzbena putovanja od medjunarodne organizacije u EUR na moj devizni tekuci racun.. no ZABA ih knjizi kao 'osobni dohodak' iz meni nepoznatog razloga...to se desava par puta godisnje... kakve su obveze prema drzavi glede dnevnica?
  6. teško biti pametan posebno s Hr bankama.. ja sma recimo prije par godina dio eura prebacio u AUD i oročio u zaba.. supe fora, dobre kamate, AUD rastao.. možda za nekoga u EU, ali kod nas kad uzmem u obzir sve tečajne razlike i provizije koje zaba uzme pri konverziji valuta (jer nemam gdje ovdje trošiti AUD) ispade da sam ostao skoro na istome kao da sam samo oročio te iste eure ..
  7. e sad imam jedno praktično pitanje: budući je ovo forum na kojemu se traže odgovori na pravna pitanja, logično je da večina korisnika, pa tako i ja, ne želi da koristi puno ime i prezime pri istome.. u opcijama sada kad sma se logirao preko FB ne vidim način da promijenim korisničko ime.. osim da promijenim isto na FB.. ako postoji kakva opcija za logiranje preko FB a u isto vrijeme ostajanje anonimnim na forumu molim da me uputite hvala
  8. samo me zanima kako izgleda moj post kad se logiram preko FBa
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija