Jump to content

nesanica

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. haha
    nesanica je reagirao na G-man u oporuka slijepe osobe   
    Veoma zanimljiv predmet.
     
    Mogu istaknuti samo kako je i 1999. vrijedio isti Zakon o nasljeđivanju kao i 1991. Kao što sam napomenuo, taj zakon nema izričitu odredbu o ovakvoj situaciji koju vi opisujete.
     
    Prema današnjem zakonu, djed bi morao sastaviti javnu oporuku (ako uopće želi oporučno raspolagati), ali tog instituta prema tadašnjem zakonu nije bilo. Postojala je tzv. sudska oporuka, koja je međutim bila fakultativna - znači stvar izbora oporučitelja, ne i obveza.
     
    Moje mišljenje je da oporuka nije valjana, jer nije sastavljena ni u jednom od oblika propisanih tadašnjim zakonom - nije vlastoručna (jer je nije djed pisao), nije pismena pred svjedocima (jer je djed slijep, pa stoga nije znao čitati ni pisati), nije sudska (jer nije sastavljena od strane suca), nije međunarodna, a nije ni usmena.
     
    Smatram da je djed trebao sastaviti tzv. sudsku oporuku, i jedino takva oporuka bi bila definitivno valjana (bez da je itko može "rušiti"). Ova kćerka koju spominjete može osporavati valjanost oporuke, i ukoliko to učini, prekida se ostavinski postupak i idete u parnicu, ne izvanparnični postupak (ovaj ostavinski postupak je izvanparnični). Ovo što ona priča o tome kako je djed njoj govorio drugačije (pretpostavljam u njezinu korist), irelevantno je. Uostalom, kako će to dokazati?
     
    Po svemu sudeći, idete u parnicu. Ako u parnici oporuka "padne", onda vrijedi zakonsko nasljeđivanje - pretpostavljam da baka više nije živa, tada djeca (odnosno unuci, ako je koje od djece umrlo) na jednake dijelove nasljeđuju ostavitelja.
     
    Naglašavam vam kako je ovo moje razmišljanje, nisam dosada imao prilike vidjeti ovakav predmet, pa ako netko drugi ovdje jeste, neka se slobodno uključi u raspravu. Ili barem da iznese mišljenje.
  2. haha
    nesanica je reagirao na notarica u Osnove nasljednog prava   
    Dragi forumaši, ovaj topić je zamišljen kao polazište i smjernica u traženju vaših odgovora.
    Ovdje se nalazi pregled propisa Zakona o nasljeđivanju, koji su predmet vaših najčešćih pitanja. Naglašavam da se radi o kosturu, tako da je rasprava o detaljima moguća na forumu. Svaka sugestija za izmjenu ili dopunu ovog topića je dobrodošla, pa vas molim da me o tome kontaktirate na pm.
     
    ZAKONSKI NASLJEDNI REDOVI:
    1. (izvan)bračni drug i djeca
    2. * (izvan)bračni drug - 1/2 i roditelji - 1/2
    * (izvan)bračni drug sve
    * roditelji na jednake dijelove, a ako je koji roditelj umro prije njegov dio se dijeli na braću i sestre ostavitelja, nećake.....
    ....
    3. * (ako nema djece, druga, roditelja, braće i sestra, nećaka..) djed i baka s očeve strane - 1/2 , djed i baka s majčine strane- 1/2
    * ako nema njih: ujaci, tetke, stričevi - bratići, setričen...
    4. prabake i pradjedovi...
     
    NAČELO PREZENTACIJE:
    Članak 10.
    Dio ostavine koji bi pripao prije umrlom djetetu da je nadživjelo ostavitelja nasljeđuju njegova djeca, ostaviteljevi unuci, na jednake dijelove, a ako je neki od unuka umro prije ostavitelja, onda dio koji bi njemu pripao da je bio živ u času ostaviteljeve smrti nasljeđuju njegova djeca, praunuci ostaviteljevi, na jednake dijelove, i tako redom sve dokle ima ostaviteljevih potomaka.
     
    IZJEDNAČENI SU:
    - bračni i izvanbračni drug, ako je izvanbračna zajednica trajala min. 3 g. ili kraće ako je rođeno zajedničko dijete, i prestala u trenutku smrti ostavitelja
    - bračna, izvanbračna i posvojena djeca
     
    PRETPOSTAVKE VALJANOSTI OPORUKE:
    - 16 god. života
    - sposobnost za rasuđivanje, (pretpostavlja se dok se ne dokaže suprotno)
    - da oporuka nije napravljena pod utjecajem prijetnje, sile, prijevare i zablude
    - da ima zakonom propisani oblik
    U nedostatku koje od tih pretpostavaka, oporuka je ništava ili se može poništiti.
     
    OBLICI OPORUKE:
    1. privatna vlastoručna: vlastitom rukom napisana i potpisana
    2. privatna pisana oporuka sa svjedocima: nije bitno tko je je napisao i kojim sredstvom, bitno je da je ostavitelj u nazočnosti 2 svjedoka potpiše, a nakon njega se potpisuju i svjedoci
    3. javna opruka: sastavlja je tko želi, a osobe koje ne mogu, niti znaju čitati i pisati ne mogu na drugi način sačiniti oporuku.
    - javnu opopruku sastavljaju sudac općinskog suda, sudski savjetnik, javni bilježnik, konzularni i diplomatski predstavnici, u skladu sa zakonom.
    4. usmena oporuka u izvanrednim okolnostima: zbog kojih se ne može sastaviti na neki drugi način, pred 2 svjedoka, vrijedi 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti.
     
    NUŽNI NASLJEDNICI su:
    - ostaviteljevi potomci i bračni drug: nužni dio iznosi 1/2 onoga što bi inače dobili po zakonskom nasljeđivanju
    - ostaviteljevi roditelji, posvojitelji i ostali pretci - samo ako su trajno nesposbni za rad i nemaju nužnih sredstava za život: nužni dio iznosi 1/3
     
    Nužni dio je povrijeđen oporukom i/ili darovanjima, ako zbog toga nužni nasljednik ne bi dobio vrijednost svog nužnog dijela.
    Kad je povrijeđen nužni dio, prvo se umanjuju rasplaganja oprukom, a ako to ne bi podmirilo nužni dio tada se vraćaju i darovi (od posljednjeg..)
    SUDSKA PRAKSA
    - nastavak slijedi-
     
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija