Jump to content

sandi87

Korisnik
 • Broj objava

  13
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. sandi87

  IZAZOV

  najbolje objasnjenje do sad...zorno prikazuje stanje stvari
 2. sandi87

  IZAZOV

  Evo da malo presječem temu... Očito je sporni zakon bio sporan i ranije. Uspio sam iskopati jedan slučaj iz 2018. godine kada je bio sporan jedan natječaj za ravnatelja škole, gdje se kandidat koji je bio kompetentniji, a nije dobio posao bunio putem medija. Sukladno tome ide i priopćenje ministarstva branitelja za medije iz iste godine. U Uputi od 16. svibnja 2018. godine, koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, a u kojoj se poziva na gore navedeno očitovanje Ministarstva hrvatskih branitelja navedeno je sljedeće: "U situacijama kada se na natječaj ravnatelja uz osobe koje ostvaruju prednost jave i osobe koje prednost ne ostvaruju, izbor ravnatelja obavlja se samo između osoba koje ostvaruju prednost pri čemu će se između osoba koje ostvaruju prednost izabrati osoba prema redoslijedu propisanom u članku 102. Zakona o braniteljima. Ako se dogodi da više osoba ostvaruje istu prednost prema propisanom redoslijedu, na sjednicama učiteljskog/nastavničkog/odgajateljskog vijeća, vijeća roditelja te zbora radnika, kao i na sjednici školskog odbora izabrati će se jedna osoba koja ostvaruje prednost. U slučaju da se na natječaj uz osobe koje ne ostvaruju prednost, javi samo jedna osoba koja ostvaruje prednost uzeti će se u obzir samo ta jedna osoba koja ostvaruje prednost.
 3. sandi87

  IZAZOV

  Znači po Vašem tumačenju 'pod jednakim uvjetima' znaci, ukoliko dva ili više kandidata imaju jednak broj bodova na testiranju. Tu je onda opća dokumentacija nebitna jer se na testiranje poziva svatko tko je kompletirao natječajnu dokumentaciju (bilo da se poziva na zakon o braniteljima ili ne, bilo da je građanin RH ili EU) Što se onda događa kod natječaja gdje nema testiranja? Kakva se prednost ostvaruje u takvim slučajevima i što tada znači 'pod jednakim uvjetima'? Pravnik u HZZ-u mi je tumačio kako se stavka 'pod jednakim uvjetima' odnosi na to da svi kandidati pristupaju natječaju pod jednakim uvjetima - (imamo svi isti stupanj obrazovanja).A npr. ako konkuriramo za nekakav šalterski posao gdje nije jasno definirana škola, vec se samo trazi SSS onda mi ta prednost ništa ne znači jer nismo 'pod jednakim uvjetima' i naravno da ce posao dobiti prije netko sa ekonomskom nego zidar... (jel, malo karikiram) S druge strane pravnica kod poslodavca je zakon tumačila kako ga Vi tumačite - kako je jedino bitan rezultat pismenog ispita i kako prednost ostvarujem iskljucivo u slucaju da nas više ima jednak broj bodova. (bodovna rang lista naravno nije objavljena )
 4. sandi87

  IZAZOV

  Oba tumačenja istovremeno?? U tom slučaju prednost iz prvog tumačenja pobija prednost iz drugog tumačenja (?!) A što je sa slijedecim primjerom - djeca POGINULIH branitelja se u drzavnu sluzbu zaposljavaju ispred svih, bez obzira na rezultate testiranja, a u zakonu pise 'pod jednakim uvjetima' ??
 5. Evo jedan izazov za sve pravnike s ovog portala. Izazov utoliko sto niti jedan pravnik kojeg sam kontaktirao NE ZNA rastumaciti taj zakon(!?) Znaci, pravnici sa hzz-a tumace na svoj nacin, poslodavac ga tumaci opet na neki drugi nacin, pravnik iz HVIDR-e ga je opet rastumacio na nacin koji nema veze s vezom, a pravnik u ministarstvu branitelja je jednostavno rekao da NE ZNA (?!) Riječ je o zakonu o hrvatskim braniteljima čl.101 - gdje se definira prednost pri zapošljavanju kod prijema u drzavnu sluzbu. Tamo su navedene kategorije za branitelje i clanove njihovih obitelji. JA pripadam kategoriji ' djeca hrvatskih dragovoljaca koja primaju naknadu za ne zaposlene' SPORNO je sto u zakonu pise da navedene kategorije imaju pravo prednnosti pri zapošljavanju ''POD JEDNAKIM UVJETIMA'' Dakle sto točno znaci 'pod jednakim uvjetima' ?? Dobio sam DVA suvisla tumačenja (ostalo necu ni spominjati) 1. to znači ako na pismenom i usmenom testiranju dva ili vise kandidata imaju JEDNAK broj bodova - ja imam prednost. 2. znači da kandidati pristupaju natječaju pod jednakim uvjetima - imaju isti stupanj obrazovanja, hrvatski su drzavljani, predali potpunu dokumentaciju i na vrijeme itd. itd... Dakle koje bi bilo ispravno tumačenje ovog zakona? JEDAN ILI DVA? (ili nesto trece?)
 6. sandi87

  osobna zadužnica

  Imam sličan problem. Isporucivali smo robu poslovnom partneru koji nije podmirio par računa, kako nije mogao nastaviti s radom bez našeg proizvoda dogovorili smo da nastavimo isporuku pod uvjetom da nam da osobnu zadužnicu, odnosno da vlastitim sredstvima garantira za svoju firmu... Firma mu je naravno propala, on novaca i nekretnina nema... E sad, on se u meduvremenu zaposlio negdje kao radnik i sada prima plaću - naravno da nikada nece imati taj iznos u komadu pa me zanima kakva je procedura u naplati te zaduznice? Dali mi, uz pomoc te zaduznice, mozemo blokirati njegov racun i naplacivati se 'malo po malo' do punog iznosa? U fini su nam indirektno rekli neka idemo s privatnom tuzbom jer s tom zaduznicom mozemo dupe obrisat - čemu onda uopce zaducnice i sluze?!
 7. Nama je rečeno da je brojilo za struju i vodu naše. Nije nam ni jednom riječju rečeno da dijelimo brojilo sa stambenim objektom. U ugovoru je jasno navedena naša obaveza plaćanja režija po potrošnji očitanoj na navedenim brojilima. Dali uopće najmodavac smije iznajmiti prostor koji nema vlastita brojila?? što se potrošnje tiče - mi proizvodimo pivo, imamo četiri fermentacijske bačve sa hlađenjem snake 0.35kw - bačve su savršeno izolirane i kada dosegnu traženu temp. gase se i ne uključuju se po 6-9 sati kada se ponovno upale na cca 10 minuta...Dakle od potrošača nam ostaje jedino obični kupaonski boiler koji ne može nabiti 900 kn struje nikako!
 8. Poštovani, Poslujemo 8 mjeseci na jednoj lokaciji i susreli smo se sa ogromnim nizom nepravilnosti u odnosu mi-najmodavac 1. REŽIJE - naš najmodavac nas nije obavijestio da naš prostor nema vlastito brojilo za struju i vodu - pa mi tako već 8 mjeseci plaćamo njegove režije po 'industrijskoj tarifi' . Kada su krenuli veliki računi za struju postalo nam je sumnjivo jer od potrošača imamo 4 frižidera i boiler, a dobivamo 800 - 900 kn struje, to nam je bilo sumnjivo pa smo zvali elektru nakon cega su nam oni rekli da nas prostor uopće nema vlastito brojilo - o čemu nas nitko nije obavijestio niti ugradio posebni sat - na taj način naš najmodavac već 8 mjeseci od nas krade struju i vodu koju mi plaćamo po industrijskoj tarifi ?! 2. OPĆI UVIJETI - naš najmodavac je odbio uvesti grijanje u poslovni prostor s obrazloženjem 'ako vam treba uvedite si' - naravno da nam ne pada na pamet uvoditi centralno grijanje u tuđu nekretninu. Čini mi se da postoji zakon koji nalaže najmodavcu da je dužan osigurati uvijete za dostojanstven život i rad - što uključuje prema MTU minimalnu temp. prostorije 20°C - mi radimo da -1°C ?? Pitate se sad zasto ne odselimo?? Riječ je o proizvodnom pogonu i preseljenje nam nije jednostavno... Kakve pravne postupke mozemo poduzeti protiv najmodavca??
 9. Poštovani, naša firma željela bi izgraditi vlastiti poslovni prostor. Zemlja je u građevinskoj zoni u sklopu obiteljske kuće (iznimno velika okućnica). Firma bi vlastitim sredstvima financirala gradnju poslovnog prostora na okućnici, problem je što je firma moja, a kuća i okućnica očeva. Navodno da firma ne može graditi na zemlji koja nije u vlasništvu te firme? Zanima me dali je to istina i koja opcija bi bila najbezbolnija za ovu realizaciju? Dali da otac prepiše taj komad zemlje na firmu i može li to uopće? Ili postoji nekakva opcija da se potpiše suglasnost od strane oca da dozvoljava firmi korištenje i gradnju na tom komadu zemlje?
 10. Evo uspio sam otvoriti malu proizvodnu firmu. Zanima me sada koje su moje realne novčane obveze prema državi? koliko mjesečno koštaju parafiskalni nameti? Ako drzava uzima 20% poreza na dobit uzimaju li unatoč tome i 25% PDV-a? Koliko iznosi porez na firmu?...
 11. Pozdrav opet! Nedavno sam Vas kontaktirao sa pitanjem: http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/75992-legalizacija-da-ili-ne?p=658910#post658910 Međutim prema novim informacijama to mi nece trebati ukoliko su informacije koje imam točne, zato jos jednom trebam Vaš pravni savijet. Naime, napisao sam knjigu edukacijskog sadržaja vezanu za određeni hobi. Knjiga je u principu prenošenje praktičnog znanja. Nakon što su mi od strane izdavača ponuđeni veoma nepovoljni ugovori, odlučio sam knjigu izdati u vlastitoj nakladi. Prvo sam namjeravao otvoriti vlastitu izdavačku kuću, a onda sam na jednom knjiškom forumu dobio informaciju kako to NIJE POTREBNO! Rečeno mi je da ukoliko sam JA autor knjige koju izdajem (samoizdavaštvo u vlastitoj nakladi) NE MORAM otvarati firmu već mogu knjigu prodavati kao 'fizička osoba' bez firme, izdavanja računa i BEZ placanja poreza na dobit...Jedinu zakonsku regulativu koju moram ispoštovati je ta da knjigu prijavim u nacionalnu knjižnicu kako bih dobio IBN broj (internacional book number) iz kojeg mi izvuku bar kod koji mora biti istaknut na zadnjoj stranici knjige... Molim Vas dali je ta informacija točna? Dali zaista mogu knjigu u vlastitoj nakladi prodavati knjižarama bez računa?.. Znam da postoje nekakve fore sa zvanjem 'slobodni umjetnik', ali ove informacije koje sam dobio preslatko zvuče da nebih postao sumnjičav...molim Vas PROVJERENI savijet...HVALA!
 12. hvala puno na ogovoru! Dali je moguce ikako 'požuriti' legalizaciju?
 13. Ja se prije svega ispricavam sto upadam ovako bez detaljnog proucavanja profila i bez prijasnjih diskusija, ali zaista trebam pravni savijet koji nisam nigdje uspio dobiti...Doduse, internet pravnici mi svi od reda daju odgovor tipa 'ne znam, ne moze se sve znati...' Pa eto molio bih nekoga ovdje ukoliko zna odgovor. Otvorio bih mali proizvodni pogon u dvorišnoj zgradi obiteljske kuce, medutim ta nekretnina nije legalizirana. Ona je u procesu legalizacije koji moze trajati narednih pitaj boga koliko godina...Zanima me dali je moguce otvoriti firmu u toj 'ne legaliziranoj' nekretnini ukoliko je legalizacija u postupku...HVALA
×
×
 • Napravi novi...